Så sköter du om julgranen – 10 smarta tips
Granen står så grön och grann i stugan. Tills barren faller. Här är 10 tips för en ståtlig och tålig gran.
Köp en nyhuggen gran
Första steget tar du redan vid inköpet genom att fråga säljaren när granen höggs ned. De stora leverantörerna börjar hugga redan i oktober för att hinna med leveranserna.
Skydda granen inför transport
Ska du transportera granen med bil är det max en mil oskyddad färd på biltak som gäller. Fartvinden torkar nämligen ut barren.
Låt granen acklimatisera sig
Väl hemma behöver granen ett dygn för att acklimatisera sig. Låt den vila skyddad utomhus, på balkongen eller i garaget innan den får flytta in i värmen.
Ställ granen i badrummet
Om du inte har någon given plats för acklimatisering, ställ granen i badrummet och öppna fönstret.
Ge granen ett färskt snitt
Innan granen sätts ned i en fot behöver det ett färskt snitt för att bli av med den kåda som täppt igen vattenbanorna. Använd en handsåg eller motorsåg hellre än en cirkelsåg vars värme kan täppa till på nytt.
Stampa inte kring granen
Undvik även att stampa med foten kring granen för att skaka av döda bar. Den kraftfulla stöten kan nämligen få vattenbanorna att sluta sig.
Vattna granen med varmvatten
Vattna granen med varmvatten i början då det är enklare för de blottade vattenbanorna att ta upp.
Klä granen i LED-ljus
Stark belysning gynnar granens fotosyntes vilket är bra för barrens kondition. Klä med fördel in granen i en LED-belysning i vitt och rött och håll den tänd dygnet runt.
Ställ inte frukt nära granen
Granar avger växthormonet etylen. Har du en fruktskål i närheten av granen kan hormonet påskynda mognaden. En del blommor kan också påverkas negativt och vissna.
Vädra i granens rum
Vädra rummet där granen står. Kylan motar bort kvalster, damm, dofter och eventuella kemikalier.
Källa:SkogsSverige