Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 19 november 2021

Så storstädar du smart och naturligt

Här får du hjälp av två riktiga proffs på storstädning. Marléne och Desirée Eriksson hjälper dig städa smart och plastfritt.

 Städproffset Marléne Eriksson vill tillsammans med dottern Desirée föra vidare enkla, naturvänliga och rena städmetoder.
Städproffset Marléne Eriksson vill tillsammans med dottern Desirée föra vidare enkla, naturvänliga och rena städmetoder.

Somliga kallar henne Sveriges städguru nummer ett. Andra kallar henne Städ-Marléne. Marléne Eriksson har ägnat hela sin karriär åt städning och delar även frikostigt med sig av sina städtips i både tv, radio, tidningar och i böcker.

Hon vill lära svenska folket – på nytt – hur vi ska vårda våra ägodelar i hem och i garderob med omsorg. För en stor del av hennes knep bygger på kunskap som förr ärvdes naturligt från generation till generation.

Städa med så få kemikalier som möjligt

 I den nya boken ”Ren städglädje – Hållbara tips för hemmet, kläderna & prylarna”, av Desirée och Marléne Eriksson, Norstedts förlag) finns gott om tips på giftfri städning.
I den nya boken ”Ren städglädje – Hållbara tips för hemmet, kläderna & prylarna”, av Desirée och Marléne Eriksson, Norstedts förlag) finns gott om tips på giftfri städning. FOTO: Anna Kubel

I hennes nya bok ” Ren städglädje – Hållbara tips för hemmet, kläderna & prylarna” finns mängder av tips på hemmagjorda recept på miljövänliga städ- och putsblandningar.

– Ren städglädje kommer också med att använda så få kemikalier som möjligt. Kemikalierna som kan finnas i kommersiella rengöringsmedel har inte bara en motbjudande effekt på oss människor, de påverkar även klimatet, övergöder haven, påverkar ekosystemen och försämrar livsbetingelserna för många djurarter. Dessutom är det faktiskt mycket billigare att blanda sina egna rengöringsmedel.

Städa med naturliga ingredienser

 En riktig storstädning börjar alltid med dammtorkning ovanpå hyllor och inuti skåp.
En riktig storstädning börjar alltid med dammtorkning ovanpå hyllor och inuti skåp.

Alla typer av rengöringsmedel som du behöver för att få ett rent och skinande hem, är gjorda på naturliga ingredienser som ättika, såpa, bikarbonat och salt.

– Jag tror absolut att det finns en brist på kunskap gällande vad, och vilka produkter man ska använda för att blanda sina egna rengöringsmedel.

Att det är viktigt för Marléne att föra vidare denna kunskap som ett arv, blir tydligt av det faktum att Desirée, Marlénes dotter, är medförfattare till boken. Hon har skrivit ner sin mammas rutiner, metoder och goda råd – och ställer genom hela boken ett antal praktiska frågor.

– Sedan barnsben har jag fått lära mig om ättikans magiska kraft, att bikarbonat är som trolleripulver och att – så gott som – alla fläckar går att få bort, säger hon.

Läs också: Recept på eget rengöringsmedel

Våra och ha respekt för dina ägodelar

Förr var det ofta den knappa privatekonomin som låg till grund för att omsorgsfullt ta hand om sina ägodelar, idag väger snarare vår miljöhänsyn tyngre. I båda fall handlar det om begränsade resurser. Och klart är i alla fall att dessa båda städproffs vill återupprätta vår respekt för tingen och för naturen.

– Det folk slarvar mest med är att storstäda! Att göra en ordenlig storstädning gör att det är lättare att hålla efter med städningen, säger Marléne.

Det är inte svårt. Här är Marlénes och Desirées bästa tips för en lyckad storstädning.

Följ en städplan – ett rum i taget

 Slarvar du också med toalettrengöringen? Bakterierna samlas lätt just kring toalettstolen.
Slarvar du också med toalettrengöringen? Bakterierna samlas lätt just kring toalettstolen. FOTO: Anna Kubel

Tanken på att höststäda hela hemmet kan kännas övermäktig. Marléne Eriksson håller med om att många gör det för jobbigt när det kommer till städning.

– Jag tror många ska göra så mycket på en gång. Jag får känslan av att när det ska städas så ska man göra allt, i hela hemmet på en gång – och det blir ju jättejobbigt! Inte minst om man bor i ett stort hus. Risken då är att man börjar, och sen inte slutför det för att det blev för jobbigt helt enkelt. Dela istället upp det i rum för rum och beta av hemmet allt eftersom.

Om du siktar in dig på hemmets mest använda rum – köket och badrummet – och de stora ytorna – golv och fönster – får du snabbt ett väldoftande resultat.

1. Så städar du köket

  • Torka av ovanpå skåpen, skåpluckor och gärna inne i skåpen.
  • Torka av insidan av kylskåp och mikrovågsugn.
  • Rengör fläkten, följ tillverkarens anvisningar. Ofta går filtren att köra i diskmaskinen.
  • Olja in eventuella träytor för att skydda mot vatten.
  • Torka av spisen och rengör ugnen med såpa.
  • Kyl och frys avfrostas vid behov. Torka därefter av insidan med fuktig, ren hushållsduk och vanligt diskmedel eller såpa. Dra fram kyl och frys och rengör bakom vid behov.
  • Rengör golv.

2. Så städar du badrummet

 Desirée Eriksson har vuxit upp med kunskapen om bikarbonatets och ättikans magiska kraft – inte minst för att få bort kalkavlagringar och missfärgningar på fogar i badrummet.
Desirée Eriksson har vuxit upp med kunskapen om bikarbonatets och ättikans magiska kraft – inte minst för att få bort kalkavlagringar och missfärgningar på fogar i badrummet. FOTO: Anna Kubel
  • Gör rent kakel – och duschväggar.
  • Torka rent in- och utsidan av skåp.
  • Torka av badrumsspegel.
  • Gör rent handfat .
  • Gör rent hela toaletten.
  • Rensa avloppen.
  • Rengör golv.

3. Så städar du sovrummet

  • Vädra och tvätta överkast, kuddar, täcken, madrasskydd, överdrag och andra tvättbara textilier.
  • Dammsug hela sängen.
  • Rengör golv.

Så blir ditt städskåp hållbart med egna rengöringsmedel

 Skippa giftiga städprodukter som kan skada miljö och hav. Med såpa, ättika och rejäla skurborstar och trasor – gärna av mikrofiber – kommer du långt.
Skippa giftiga städprodukter som kan skada miljö och hav. Med såpa, ättika och rejäla skurborstar och trasor – gärna av mikrofiber – kommer du långt.

Köp inte rengöringsmedel i plastförpackningar som ställer till problem för både djur, människor och miljö. Använd i stället egna rengöringsmedel i sprayflaskor som går att återanvända. Med en etikett kan du enkelt hålla koll på innehållet i varje flaska.

Med hållbara produkter och redskap kan du istället göra städningen till ett rent nöje!

Detta kommer du långt med:

  • Ättika/ättiksprit
  • Bikarbonat
  • Salt
  • Såpa
  • Handdiskmedel
  • Tomma sprayflaskor med munstycke
  • Hink
  • Trasor
  • Dammsugare
  • Mopp med stativ
  • Rengöringssvamp, typ Scotch-Brite
  • Glycerin

Bra att veta om salt

Salt är desinficerande och har en ypperlig skrubbförmåga: hushållssalt fungerar lika bra för att skrubba missfärgade muggar som för att göra rent din skärbräda. Och varken miljön eller din plånbok tar stryk!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen