Så tänder du en brasa
Hur eldar man ved bäst - för både miljön och plånboken? Det är inte att kasta in tidningspapper hur som helst och sedan elda för fullt. Land ger dig tipsen.
Att elda är nödvändigt för många för att hålla värmen. Det är förstås också mysigt och roligt att elda.
Men utsläppen från vedeldningen beräknas bidra till att cirka 1 000 personer om året dör i förtid i Sverige. Sot från eldningen har också klimatpåverkan, men det går att ändra på genom att elda på rätt sätt.
Naturvårdsverket ger råd om hur man bör elda för att göra maximal nytta och minimal skada. Råden gäller eldning i vedkamin, öppen spis, kakelugn och täljstensugn. Naturvårdsverket har också en film som visar bästa sättet att elda.
Innan du eldar
1. Elda bara med ved. Att elda sopor, plast, impregnerat virke och liknande är inte tillåtet, eftersom det ger utsläpp av giftiga ämnen.
2. Veden ska ha en fukthalt på 15-20 procent. Fuktmätare för ved finns för några hundralappar. Annars är en tumregel att den bör ha legat utomhus under tak i minst ett halvår, gärna ett år.
3. Inomhus blir den för torr efter ett par veckor. Med en fukthalt under tio procent brinner den fort och ger mindre värme. Utsläppen av sot och kolväten blir högre när väldigt torr ved eldas.
4. Använd fint huggna vedträn eller köpta briketter, block eller tändpåsar som tändmedel. Undvik tidningspapper, som kan fördröja upptändningen och förhindra lufttillförseln. Tändvätska kan vara farligt ur brandsäkerhetssynpunkt plus att det ger mer föroreningar.
Läs också: Förvara veden snyggt och praktiskt
Så eldar du
1. Stapla vedträna luftigt. Lägg ett par större vedträn underst och sedan 2-3 lager ovanpå med 2-3 vedpinnar i varje lager. Varje lager läggs tvärs mot lagret under. Klenare pinnar i översta lagret.
2. Placera tändmedel högt, just under de översta vedträna.
3. Tänd tändmedlet och låt luckan stå lite öppen tills det tar sig i de översta vedträna. Stäng sedan, men ha fortfarande god lufttillförsel via spjället.
4. Fyll på med 2-3 vedträn när det bildats en glödbädd. Lägg dem luftigt i kors och öppna spjället. Minska sedan lufttillförseln när den nya veden tagit sig ordentligt.
5. Brasan ska brinna med klara gula lågor, som är livliga men inte för kraftfulla. För mycket lufttillförsel gör att brasan brinner för kraftigt, vilket ger mer utsläpp och större brandrisk. För lite lufttillförsel gör förbränningen långsam, vilket också ger högre utsläpp.
Läs också: Se vilka vackra kakelugnar!
Varför elda så här?
1. Elden tar sig långsammare om man tänder i toppen, men gaserna från veden förbränns i stället för att spridas som föroreningar i luften, elden brinner jämnare och det blir mer värme per vedträ.
2. Utsläppen av hälsofarliga luftföroreningar minskar, både från gamla och nya eldstäder.
3. De farliga utsläppen är bland annat polycykliska aromatiska kolväten, som är cancerframkallande. Dessutom kommer små partiklar ut i luften, vilka kan leda till problem i andningsvägarna. Barn och äldre är särskilt känsliga.
4. Vedeldning är i dag en av de största källorna till att sot sprids i Arktisområdet, vilket påskyndar issmältningen och orsakar klimatstörningar.
5. I effektiv eldning går det åt mindre ved, vilket betyder att du behöver hugga/köpa mindre.
6. Det ger mindre sot- och tjärbildning i skorstenen, vilket minskar risken för sotbränder.
Läs också: 5 risker med vedeldning
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.