Så undviker du vägglöss i loppisfynd
Undvik att få med dig mer än fynd från loppisen genom en noggrann kontroll på plats. Två experter på skadedjur ger sina bästa bekämpningstips.
I fjol gjorde saneringsföretaget Anticimex cirka 18 000 utryckningar på vägglöss, att jämföra med färre än tusen år 2006.
Ökningen av de oönskade skadedjuren är explosionsartad och beror till stor del på okunskap, menar Håkan Kjellberg, Anticimex expert på skadedjur.
– Många vet inte hur de identifierar problemet och är med och sprider det i stället, säger han.
Läs också: 3 saker du ska undvika att handla begagnat
Kan ta månader att sanera
Den klassiska bilden är att vägglös följer med i resväskan hem från exotiska platser, men de bor även i begagnade möbler.
Försäkringsbolaget Länsförsäkringar varnar i ett pressmeddelande för de oönskade krypen.
”Det kan ta allt från några dagar upp till flera månader att få bort vägglöss, så det finns all anledning att vara lite om sig och kring sig”, säger Susanne Fagerberg, skadespecialist på Länsförsäkringar.
Tecken på vägglöss
Innan du köper en säng, soffa eller annan möbel från loppmarknaden finns det därför saker du ska kontrollera.
Experternas tips:
- 1. Kika efter små svarta prickar gömda i skrymslen, vrår, skarvar och vinklar snarare än mitt på möbeln. Prickarna är lössens avföring. ”De lättar gärna på trycket innan de kryper in och gömmer sig”, förklarar Håkan Kjellberg.
- 2. Leta efter djur ungefär lika stora som en äppelkärna och med en bred oval tillplattad kropp.
- 3. När du väl kommit hem ska du dammsuga möbeln ordentligt. ”Tvätta textilier i 60 grader eller värmebehandla dem i torktumlare i plastpåse i 60 grader”, tipsar Susanne Fagerberg.
Vägglössen ömsar även hud och kan lämna blodfläckar efter sig. Chansen att du ska se spillning och avlagringar är större än att se de faktiska djuren som är ljusskygga.
Vägglöss är inte farliga
Vägglöss gör ingen materiell skada men är desto obehagligare för människor då de lever på att suga blod. Vägglöss som inte fått i sig föda på ett tag går in i en dvala som kan vara i upp till ett år.
Det kan alltså vara så illa att sängen du hittar på loppis har stått oanvänd en tid och bär på slumrande kryp. När du sedan börjar använda den vaknar vägglösen upp och tar sin chans att kalasa loss – på dig.
Betten kan ge upphov till en allergisk reaktion med klåda, rodnad och svullnad.
Fortsätt handla begagnat
Men, påpekar Håkan Kjellberg, lösningen på problemet är inte att sluta handla begagnade saker. Uppmärksamhet och att snabbt kalla på professionell hjälp är vägen framåt.
– Jag tycker det är bra att vi återanvänder och köper begagnat av varandra, se bara till att kolla en extra gång. Både branschen och kemikalieinspektionen är överens om att de bekämpningsmedel som krävs bara får hanteras av proffs. Försök inte att sanera själv med myrmedel och liknande, det biter inte, säger han.
Källa: Anticimex