Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 31 oktober 2017

Så väljer du bäst värmesystem för ditt hus

Hur vet man vilket system som är bäst på att värma upp ditt hus, både när det kommer till temperaturen och till kostnaderna?

Alternativen är många men det finns faktorer du bör hålla extra koll på innan du bestämmer dig.

Att välja ett nytt värmesystem kan vara lite knepigt. Alternativen är flera och många frågor behöver beaktas. Men att byta eller förbättra uppvärmningen av huset kan vara en lönsam investering.

– Man kan absolut få bättre effektivitet i sitt värmesystem, framför allt om man inte det redan har skaffat sig en värmepump. Med en värmepump kan man få ut åtminstone tre gånger så mycket av samma energiinsats, säger Martin Normark, energiexpert på Vattenfall.

Läs också: Kallt inomhus? 6 åtgärder som fixar problemet

Bekvämlighet och pengar

Pengar är en sak men visst finns det andra drivkrafter, som att vilja slippa vedeldning.

– På landsbygden är det vanligt med kombinationen ved och el, och det är en trend att man går mot bekvämare system. Detta sker ofta när folk blir äldre eller vid generationsväxlingar.

Kostnaden för byte av värmesystem kan bli hög. Å andra sidan finns det förtjänster att hämta hem.

– En jättebra investering är luft-luftvärmepump. Det kostar bara runt 20 000 kronor att sätta in en sådan. Nackdelen är att den inte kommer åt varmvattnet, som i stället får fixas med el, säger Martin Normark.

 Dags att välja värmesystem till ditt hus? Det hanklar om pengar, bekvämlighet och husets förutsättningar.
Dags att välja värmesystem till ditt hus? Det hanklar om pengar, bekvämlighet och husets förutsättningar. FOTO: simpson33

Enligt Martin Normark är luft-luftvärmepumpar bra för att de bidrar direkt till minskade kostnader.

– För 10–15 år sedan gick luft-luftvärmepumparna ofta sönder och hade dåligt rykte. Men i dag är de betydligt bättre anpassade för vårt nordiska klimat.

 Martin Normark, energiexpert på Vattenfall.
Martin Normark, energiexpert på Vattenfall. FOTO: artisteer

Ditt hus bestämmer

Det finns skillnader i vilket värmesystem du redan har. Har du ett vattenburet system kan du exempelvis skaffa bergvärme eller ansluta till ett fjärrvärmesystem om du bor tätortsnära.

– Om du däremot har direktel finns inte samma möjligheter. Då är oftast luft-luftvärme det enklaste. På senare år har blivit vanligare med frånluftspumpar, som kräver el i botten, och framför allt i nybyggen eftersom de kräver speciella ventilationssystem, säger Martin Normark.

3 steg till ett nytt värmesystem

Att välja värmesystem kräver sin planering. Du vill inte att det ska kosta skjortan, men inte heller att du ska gå och frysa redan i september.

1. Kolla husets värmebehov

Hur ser dit hus värmebehov ut i dag? För att få ett svar på den energianvändning som behövs till värme och varmvatten kan du titta på hur förbrukningen ser ut i din energileverantörs ”Mina sidor” eller motsvarande. När du har svaret på hur mycket värmeenergi huset använder per månad kan du också räkna ut vilken dimension som krävs på det nya värmesystemet.

2. Minska husets värmebehov

Förtjänster finns att göra om du minskar värmeförlusterna i husets klimatskal (tak, fönster, golv, väggar och dörrar), sänker innetemperaturen, installerar ett central styrsystem (om huset har direktel) och sparar varmvatten genom att byta till effektivare duschmunstycken och engreppsblandare i handfat. Om värmebehovet minskar i huset minskar också effektbehovet, vilket kan innebära att du kan klara dig med ett billigare värmesystem. På samma sätt kan också ett lägre effektbehov för el spara pengar.

Läs också: 6 energisnåla tips för ditt hus

3. Ta reda på vad som passar bäst

Slutligen finns frågor du bör ställa till dig själv: Vilka krav och önskemål har du? Har du intresse av att till exempel hantera ved, eller är bekvämlighet med ett självgående system viktigare? Vill du ha flexibilitet, kunna växla mellan olika energislag? Hur mycket kommer miljön att påverkas? När du har samlat dina svar vet du också vilket ny värmeanläggning du vill ha.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen