Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 11 december 2018

Så väljer du en miljösmart julgran

Att hitta den perfekta julgranen kan vara svårt. Men att välja en miljösmart julgran är lätt. Leta efter en Krav-märkt gran – och skippa helst plastgranen.

 En klimatsmart gran behöver inte vara svår att skaffa.
En klimatsmart gran behöver inte vara svår att skaffa. FOTO: Halfpoint

Jakten på den perfekta granen hör julen till. Inte för hög, inte för kort, inte för tät, inte för gles. Det är mycket som ska stämma. Men bortsett från det rent estetiska är den bästa granen en Krav-märkt gran.

Det är Naturskyddsföreningen som tipsar om hur du enklast hittar den miljösmartaste granen till jul. Både den vanliga granen, som ibland kallas rödgran, och kungsgran finns som Krav-märkta. Om du bor i ett storstadsområde kan du beställa via nätet.

Närodlad julgran

Ifall det skulle vara så att du inte kan få tag på en Krav-märkt gran så är det bästa valet att köpa en vanlig rödgran. Men var noga med att fråga var den odlats – ju närmare desto bättre.

Är du ute efter en kungsgran är de generellt sämre ur miljösynpunkt (om den inte är Krav-märkt) eftersom kungsgran ofta odlas med både gödsel och bekämpningsmedel. Närhetsprincipen gäller även här. En närodlad kungsgran är bättre än en importerad dansk. Till exempel.

Läs också: Välja gran – så skiljer du på de olika sorterna

Hugga egen gran

Om du själv äger skog – eller känner någon som gör det – kolla om det finns ett område, kanske vid en skogsvägkant där det slagit upp några mindre granar som ändå behöver gallras. Observera att om marken inte är din egen måste du självklart ha markägarens tillåtelse för att ta ner en vildväxande gran! Är skogen din egen så är granfrågan att betrakta som löst. Den biologiska mångfalden kan gynnas om mindre granar gallras bort från lövrika skogar, enligt Naturskyddsföreningen.

Plastgran sämst för miljön

Allra sämst för klimatet är plastgranen – även om den används i många år. Den totala miljöpåverkan – när man räknar in produktion och transporter samt mängden giftiga kemikalier vid nedbrytning och förbränning – blir allra störst med en plastgran.

Läs också: Fira en klimatsmart jul – 7 enkla tips

Dansa ut julen miljösmart

Du kan fortsätta vara miljösmart när det är dags för granen att dansas ut. Vänd dig till din kommun för att ta reda på hur julgranarna ska tas om hand. Bor du i hus och har möjlighet att elda upp din gran så blir den värme.

Men, om kommunen samlar upp granar för att flisa och elda i värmeverket är detta oftast mer energieffektivt. Energin från en gran som eldas i värmeverk motsvarar el som räcker till att köra tre-fyra maskiner med tvätt. Dessutom släpper värmeverken ut betydligt mindre än om man eldar själv, eftersom de har rökgasrening. Om du har möjlighet att skippa bilen till återvinningen så gör det. Även här har transporten betydelse.

Läs också: Så får du granen att överleva hela julen

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen