Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 6 december 2016

Så väljer du rätt ljus till julen

Tänd ett ljus men glöm inte att göra det med naturen i åtanke. Så här hittar du rätt i ljus-djungeln.

Välj rätt råvara

Stearin
Stearinmassa innan den smälts och förvandlats till ljus.

Stearin: Stearinet kan göras av både animaliskt, marint och vegetabiliskt fett. Fiskolja användes till stearin förr men inte längre. I stället görs stearinet av animaliskt fett (slaktavfall) eller palmolja.

Om du väljer ett Svanen-märkt ljus innehåller det ingen palmolja eftersom även den certifierade odlingen innebär att regnskog skövlas.

Paraffin: En petroleumbaserad produkt med lägre smältpunkt än stearin. Ställer du till exempel ett paraffinljus i ett fönster kroknar det av solvärmen, det gör inte stearinljuset. Svanen-märkta ljus får innehålla en väldigt liten mängd paraffin eftersom paraffinet oftast bär färgen i ytskiktet på kulörta ljus.

Bivax
Bivax, honungsdoftande råvara till ljus.

Bivax: Varje år när biodlare skördar honung smälts binas gamla vaxbyggen ner och renas. Bina får rent i kupan och vi kan få fina ljus. Vaxet doftar honung och kan knäppa lite när ljusen eldas. Det beror på att små pollenkorn i massan hamnar i lågan.

Shopping-guide för ljus

Bivaxljus
Ljus av bivax är en lyx. Leta på marknader och i webb-butiker.

Smala ljus: Välj Svanen-märkt för miljöns skull eller ljus gjorda helt av bivax. Då slipper du palmoljan och trista överraskningar med paraffinhaltiga ljus som rinner bort på en gång.

Ett bra tips är att känna på ljusets yta. Ett stearinljus med bra kvalitet känns torrt och hårt, inte fett och mjukt.

Blocklljus
Blockljus, lite för brett för sitt eget bästa.

Blockljus: Även här är Svanen-märkt bäst för miljön. Det finns också hantverkare som säljer rullade ljus av bivaxkakor.

Tänk också på att tjocka ljus kräver lite extra skötsel för att brinna bra. Forna tiders Gille-ljus var 5 centimeter tjocka, den perfekta bredden för att fortfarande smälta hela vägen ut till kanten.

Tjockare ljus brinner i en grotta innanför ljusets ytterkant. Häll bort stearin om veken ser ut att drunkna.

Värmeljus.
Värmeljus i rad. Nu finns möjlighet att köpa miljövänligt.

Värmeljus: Här har du två problem, ljusmassan och ljuskoppen. Svanen-märkta värmeljus innehåller inget paraffin och har en kopp i glas eller brandsäker plast. Miljön vinner och du vinner. Eftersom ljuskoppar i aluminium inte längre går att lägga i förpackningsåtervinningen slipper du ta dem till återvinningsstationen.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen