Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 15 februari 2019

Organisera ditt hem enligt KonMari-metoden

Hennes organiseringsmetod har blivit känd världen över. Japanskan Marie Kondo omvandlar kaotiska hushåll med de mest enastående knepen. Lär dig KonMari-vikningen som skapar ordning och utrymme i klädskåpen!

Kanske har du redan skymtat det japanska städfenomenet på streamingsajten Netflix eller läst boken Konsten att städa? Författaren och organiseringskonsulten Marie Kondo har blivit världskänd för sin metod. Den som rensar, städar och organiserar enligt KonMari-metoden utlovas en närmast religiös omvändelse från ångest över osorterade skåp och lådor till tillfredsställelse över ett organiserat hem.

Marie Kondos fem kategorier

 Marie Kondo har blivit känd världen över med sin organiseringsmetod "KonMari".
Marie Kondo har blivit känd världen över med sin organiseringsmetod "KonMari". FOTO: IBL

Inledningsvis delar Marie Kondo upp hemmet i fem kategorier:

  • Kläder
  • Böcker
  • Papper
  • Komono (Kök, badrum, garage och förråd – helt enkelt allt som inte ingår i någon av de andra kategorierna)
  • Sentimentala saker (fotoalbum, minnen etc)

Vi har ofta en tendens att städa rum för rum, men att städa efter kategori är mer effektivt för att få en överblick. När Marie Kondo hjälper amerikanska familjer i Netflixserien Konsten att städa med Marie Kondo är första steget att lägga allt inom en kategori i en hög och avgöra vilka plagg eller saker som har ett affektionsvärde. Allt annat åker ut.

Vi skulle nog alla behöva ett besök av Marie Kondo, om inte annat för att få lite perspektiv på vilka saker vi egentligen behöver spara. Det kan kännas som en övermäktig uppgift, men det går alltid att börja i någon ände!

Läs också: Rensa ut hemma – så får du ordning i röran

Organisera enligt KonMari-metoden

Lägg allt i en hög

Det första Marie Kondo gör är att lägga alla kläder eller saker inom en kategori i en stor hög. Det hjälper dig att få en överblick av vad du har och inte har. Sortera utifrån kategori och låt högen visa vad du behöver och inte.

Avgör affektionsvärdet

Leta efter en varm och positiv känsla när du går igenom dina saker. Om ett klädesplagg ger dig en gnista av glädje – behåll! Om inte kan det vara läge att göra sig av med det. En bra metod när du ska rensa ut garderoben.

Små lådor i den större lådan

En nyckel till Marie Kondos framgång. Alla saker ska ha en fast plats, och genom att lägga små boxar i lådor och skåp kan du skapa en mer organiserad miljö. Små lådor kan till exempel hålla sockor och underkläder såväl som köksredskap organiserade och lättillgängliga.

Organisera efter storlek

Att organisera efter storlek hjälper dig att veta var du ska leta. Du vet också var saken har sin plats när du ska lägga tillbaka den. Att allt har sin fasta plats underlättar också städningen, och det minskar risken att sakerna hamnar på en slumpmässig plats där de inte hör hemma (typ golvet).

Ställ kläderna på höjden

Vi tenderar att förvara saker på ett sätt som gör att vi inte ser dem. Resultatet av det kan bli att vi köper samma sak flera gånger – onödigt, eller hur? När du öppnar en låda ska du kunna se vad och hur mycket du har. Istället för att stapla vikta klädesplagg i lådorna ställer Marie Kondo dem upp på höjden. De klädesplagg du inte hänger upp på galge kan du med ett enkelt trick vika till en tredjedel av storleken så de kan stå upp bredvid varandra (se videon ovan!).

Läs också: 15 enkla vanor i hemmet du kan ändra redan i dag – och rädda miljön

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen