Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 8 februari 2017

Sälj, skänk, byt, återbruka: Så rensar du i röran – utan att slänga

Behöver du rensa hemma men har svårt att slänga? Då ska du prova de här 6 smarta alternativen – bra för dig, dina medmänniskor och miljön.

Bild 1/3 FOTO: Mostphotos
Bild 2/3
Bild 3/3

De flesta av oss har fler prylar hemma än vad vi behöver eller vad som får plats.

Rensa i röran, uppmanar bland andra feng shui-gurun Karen Kingston. Du kommer må så mycket bättre. För att rensa på utsidan blir som en rensning även på insidan. Vilket in sin tur sägs frigöra energi.

Men du behöver inte slänga för att bli av med överflödet.

Här får du tips på bra alternativ som förutom att de gör dig gott, även gör gott för både medmänniskor och miljön.

1. Sälja

Köp- och säljsajter. Du kan tjäna en rejäl hacka genom att sälja sådant du inte längre vill ha på sälj- och köpsajter som Blocket och Tradera. Tänk på att ta bra bilder och skriv en tydlig och saklig rubrik i annonsen som på Blocket kostar mellan 10 och 130 kronor. En annons på Tradera kostar max 150 kronor. Reuse.se och Kladbyte.se är exempel på second hand-sajter med inriktning på kläder. Sellpy är företaget som säljar det du inte orkar sälja själv. Sellpy hämtar dina prylar, säljer dem och delar på vinsten.

Auktioner: Gårdsauktioner, stadsauktioner och auktionsverk finns på många platser i landet och även på nätet. Försäljningen sker oftast på kommission.

Loppis: Bakluckeloppis, gårdsloppis, kvartersloppis, retroloppis. Dra ihop ett gäng där du bor eller i föreningen och ordna loppis.

Bloppis. En sorts loppmarknad i bloggform. Ofta är det modebloggare som säljer kläder men alla kan starta en utförsäljningsblogg. Om du söker på Bloppis så får du veta mer om hur det funkar.

Vintage- och second hand-butiker. Kanske finns det en begagnatbutik där du bor. Oftast är de här butikerna specialinriktade på en viss typ av kläder som de säljer på kommission.

Facebook: Det finns gott om lokala köp-, sälj- och loppisgrupper på Facebook. Sök på din ort plus köp eller loppis så kommer föreslagna grupper upp i sökfältet.

2. Skänka

Köp- och säljsajter: Via sajter som Blocket och Tradera kan du skänka bort dina prylar.

Facebook: På Facebook finns flera lokala köp-, sälj och skänkgrupper. Sök på ort plus köp, sälj och skänk.

Hjälporganisationer: Stadsmissionen, Myrorna, Röda korset och Emmaus är bara några av landets hjälporganisationer som tar emot möbler, husgeråd, redskap, böcker och kläder. På vissa platser får du prylarna hämtade, men vanligast är att du själv lämnar in dem. Ring till närmsta organisation och ta reda på vad som gäller där du bor.

Modebutiker: Klädkedjor som till exempel H&M har behållare för återvinning av begagnade kläder intill kassan i flera av sina butiker.

Visa upp. Med hjälp av appen Tipptapp kan du enkelt lägga upp prylar och grejer du vill bli av med.

Bjussa. ”Som loppis, fast gratis”.Så beskrivs appen Bjussa där du både kan bli av med grejer och gratisfynda.

3. Spara

Kolla vad du har i källaren, förrådet eller på vinden innan du köper nytt. Plötsligt har något du tidigare ratat blivit modernt eller aktuellt igen. På så vis kan du byta ut detaljer av inredningen eller garderoben utan att det kostar ett öre.

4. Byta

Klädbytarsajter: Reuse.se och Kladbyte.se är exempel på sajter där man kan byta kläder med varandra på nätet.

Klädbytardagar: Evenemang där man träffas och byter kläder med varandra. Till exempel ordnar Naturskyddsföreningen en stor klädbytardag den 16 april. Läs mer här om du vill ordna klädbytardag där du bor.

Verktyg: Med appen Swapp kan du bli av med prylar du inte längre behöver och samtidigt byta till dig något du behöver.

5. Låna och låna ut

Prylbibliotek. Ett sätt att minska på antalet prylar hemma är att låna i stället för att köpa. Av varandra eller från en pool. Detta är något som bönder har gjort länge genom så kallade maskinringar där de gemensamt äger dyr utrustning. Bilpooler är ett annat exempel. Ytterligare ett är Malmö stadsbiblioteks filial Garaget där man, förutom böcker, kan låna verktyg, symaskiner och sällskapsspel. Något att ta efter där du bor? Sajten Grannsaker.se har som idé att du ska kunna registrera dig och låta andra låna dina avlagda prylar.

Klädbibliotek. Bibliotek för kläder finns på några orter. De fungerar som ett ett bibliotek, men istället för böcker kan man låna kläder. Tanken är att man ska kunna förnya sin garderob utan att bidra till ökad konsumtion. Kladoteket.se och Lanegarderoben.se är två exempel att ta efter.

Verktygspool. Via Toolpool i Malmö kan du låna verktyg när du behöver, helt gratis.

6. Återbruka

Måla om stolen och den blir som ny. Eller varför inte göra om den uttjänta barnsängen till ett skrivbord? Att skapa nytt av gammalt har blivit rena folkrörelsen. Inspiration kan du hitta till exempel på Fixat.se och i olika facebookgrupper. Sök på återbuka så kommer föreslagna grupper upp i sökfältet.

Läs också: Andreas renoverade gården med återbrukat material

Detta kan du betrakta som röra

• Prylar som du varken gillar eller använder.

• Prylar som är misskötta eller bara ligger slängda.

• Prylar som inte får plats.

• Trasiga prylar.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen