Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 5 november 2018

Silverbehandlade träningskläder – därför är de en miljöfara

Behandling med antibakteriellt silver används för att göra vissa sportkläder luktfria. Samtidigt klassar Kemikalieinspektionen silvret som ett av de mest miljöfarliga ämnena som når reningsverken. Nu formulerar Svenskt Vatten avancerade tvättråd som ska uppmärksamma problemet.

 Tvättvattnet från sportkläder som gjorts ”luktfria” med hjälp av silver är en stor miljöfara.
Tvättvattnet från sportkläder som gjorts ”luktfria” med hjälp av silver är en stor miljöfara. FOTO: iStock

Målet för reningsverken är att halvera mängden silver för att undvika att hav och sjöar förgiftas. En ny rapport från branschorganisationen Svenskt Vatten (obs: extern länk) visar att det antibakteriella silvret från behandlade textiler är den största källan till silver hos reningsverken, och utsläppen blir allt större.

Silvret hot mot hav och mark

Kläder behandlade med silver kan utgöra ett hot mot vattenlevande organismer i sjöar och hav, samt på lång sikt även påverka mikrobiologin i jordbruksmark. Grundämnet finns kvar i naturen för all evighet och kan bidra till spridning av antibiotikaresistens. Silverläckan från silverbehandlade kläder som tvättats tio gånger uppgår till 31-90 procent, visar rapporten.

Enligt Ny Teknik har den lilla mängd silver som finns kvar efter några tvättar ingen direkt effekt för att hålla plaggen lukt- och bakteriefria, utan är fullständigt onödig.

Läs också: Gör ditt eget giftfria schampo – på bara 3 ingredienser!

Adidas bland utpekade klädmärkena

Plaggen som är silverbehandlade marknadsförs ofta som luktfria eller odörfria och klädmärkena slarvar med märkningen. Enligt EU-regler ska det tydligt framgå vilken biocid som ett ”luktfritt” plagg har behandlats med. Bland de märken som Svenskt Vatten nu ska anmäla för bristande märkning finns Adidas, Addnature och Fitnessbutiken.se.

Svensk Vatten kräver att handeln genast måste börja fasa ut plagg som behandlats med silver. Som konsument kan man också undvika att köpa ”luktfria” kläder, så länge man inte är säker på att de inte har behandlats med antibakteriellt silver.

Läs också: Galltvålen – så kan du rengöra med favoriten från förr

Så tvättar du träningskläderna

Tvättråden som har formulerats av Svenskt Vatten (obs: extern länk) är tänkta att vara något ironiska, då det främsta syftet med att uppmärksamma miljöfaran är att uppmana konsumenter till att inte köpa vissa produkter samt att få klädmärkena att sluta med antibakteriellt silver.

För de kläder som har biocidbehandlats med antibakteriellt silver:

• Tvätta kläderna för hand

• Häll tvättvattnet i en dunk

• Lämna dunken till en återvinningscentral

Även kläder som ska slängas bör lämnas in på återvinningscentralen.

Läs också: Hemmets värsta kemibovar – här får du full koll!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen