Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 19 april 2018

Självhushållaren Henrik lönearbetar två dagar i veckan

Skyttorp

Henrik Andersson köper mindre och lever mer. Hans livsstil är noga planerad och allt är räknat på in i minsta detalj. I stället för konsumtion lägger han krutet på glädje och umgänge.

 Självhushållaren Henrik Andersson bor i det lilla samhället Skyttorp.
Självhushållaren Henrik Andersson bor i det lilla samhället Skyttorp. FOTO: Henrik Andersson

Henrik Andersson bor i det lilla samhället Skyttorp i Uppland sedan fyra år tillbaka. Här har han byggt upp ett självhushåll med hjälp av odlingar, höns och social gemenskap. Hans livsstil är noga planerad – konsumtion, grönsaksland och miljöpåverkan.

Hemma hos Henrik täcker en gammal filt trappen upp till övervåningen. På toalettdörrens insida sitter ett gäng A4:or med handskrivna diagram och kurvor över olika metoder att spara energi. En av dem visar huruvida filten fyller sitt syfte att hålla värmen kvar på nedervåningen. I Henriks hem är det mesta begagnat eller gåvor.

– Alla kläder jag har på mig nu är second hand, säger han. Kaminens fläkt är nyköpt. Det är en dyrare variant och viktig för värmen i huset.

Läs också: Sugen på självhushåll? 7 kurser om du vill utbilda dig

I trädgården står en äldre husvagn som istället för att inhysa mänskliga varelser i dag har blivit bostad till Henriks kraftigt reducerade antal hönor. Utegården är på väg att få nättak efter ett flertal besök av höken. De fem överlevande hönorna kom till gården för ett år sedan och är ett uppskattat tillskott i hushållet.

– De omvandlar komposten till proteiner, är bra för miljön och ger mig ägg, säger Henrik. Rent ekonomiskt är det mer effektivt att skaffa höns än solpaneler. Både höns och grönsaker är bra för min lilla hushållsekonomi.

Lönearbetar två dagar i veckan

 Här kan alla hitta på något att göra – gräva, hugga ved, bygga växthus, laga mat, skratta och ha kul. Hemma hos Henrik är umgänge viktigast.
Här kan alla hitta på något att göra – gräva, hugga ved, bygga växthus, laga mat, skratta och ha kul. Hemma hos Henrik är umgänge viktigast.

Henrik lönearbetar två dagar i veckan på Hela Sverige ska leva, resten av tiden är han självhushållare. Ekonomiskt klarar han sig bra. Han odlar ungefär hälften av sin egen mat, handlar nästan uteslutande second hand och sparar energi genom att bland annat sätta timer på varmvattenberedaren.

– Jag har jobbat metodiskt och långsiktigt med alla utgifter, säger han. Man sparar jättemycket på att inte vara med i konsumtionssnurren. Allt handlar om summan av inkomster minus utgifter, fortsätter han. Man blir inte rik på att vara självhushållare, men det kapar utgifter.

Läs också: Ingrid bor i väglöst land: ”Inget i det moderna samhället lockar mig”

Byter och skänker gärna bort

 Allt regnvatten tas till vara och leds på ett smart sätt dit det behövs.
Allt regnvatten tas till vara och leds på ett smart sätt dit det behövs. FOTO: Henrik Andersson

Bortanför husvagnen står några bisamhällen som tillhör vänner till Henrik. Ved har han fått av en granne. Själv byter och skänker han gärna grönsaker. Självhushållning på heltid är inte något han eftersträvar. Det skulle innebära att han ensam måste stå för alla kunskaper och maskiner som krävs. Dessutom är Henrik en social själ. Samarbete och goda relationer är grundbultar i hans livsfilosofi. Han förespråkar en form av delningsekonomi – han skulle kunna tillhandahålla el genom solpaneler, en annan kunde stå för potatisen och en tredje för fläsket.

– Det är smartare och mer rationellt att dela med varandra och att hjälpas åt. Var och en kan skapa ett överskott på någonting som den är duktig på och gillar att göra. Det tror jag blir bra, säger han.

Läs också: Downshifting – 7 steg till ett hållbart liv på landet

 Odlingarna räcker till att fylla Henriks husbehov av grönsaker. Ofta blir det även tillräckligt stor skörd för att kunna dela med sig till andra.
Odlingarna räcker till att fylla Henriks husbehov av grönsaker. Ofta blir det även tillräckligt stor skörd för att kunna dela med sig till andra.

En vän till Henrik har under hösten fördubblat gårdens odlingsyta för att odla sina grönsaker här. För att få nära till odlingarna kommer han eventuellt också att bo här under sommaren.

– Det blir mer av det roliga, säger Henrik.

Undviker konsumtionsaktiviteter

Rik är den vars nöjen kostar minst – den amerikanske filosofen Henry David Thoreau och Henrik Andersson har en gemensam syn på livet. Henrik menar att vi behöver hitta sätt att bli lyckliga på utan att förstöra planeten. Hans förslag är att sluta konsumera och lägga krutet på sociala aktiviteter och umgänge istället.

– Det finns ett enkelt samband mellan hur mycket pengar man gör av med varje månad och hur dålig man är för miljön, säger han.

Henrik undviker konsumtionsaktiviteter. Men han talar varmt om cykelutflykter, fotboll, musik, knytkalas och andra aktiviteter som han och sonen Ossian brukar hitta på tillsammans med andra.

Läs också: Lella och David är moderna ”backstugesittare”

Känner sig fri

 Hemodlat, hembakt, hemvärpt och hemlagat – det går ingen nöd på Henrik och hans vänner.
Hemodlat, hembakt, hemvärpt och hemlagat – det går ingen nöd på Henrik och hans vänner. FOTO: Henrik Andersson

Henriks livsstil gör att han kan leva på sin gård utan att vara beroende av någon större inkomst. Utan huslån och med låga omkostnader i övrigt känner sig Henrik fri. Ändå drivs han av rädsla. En rädsla för ensamhet i en hänsynslös kapitalistisk värld och för att välfärdssystemen kan krascha. Därför vill han inte vara beroende av systemen för att överleva. När det gäller pensionen och ålderdomen har han sin plan klar.

– Jag kan leva här på väldigt lite pengar. När kroppen inte orkar längre kommer jag att dö på potatisåkern med grepen i näven, säger han och skrattar.

Han blir allvarlig igen och lägger till att det är viktigt att tänka långsiktigt, men också att vi inte vet hur framtiden kommer att se ut.

Tror på individens förmåga

 Uteliv hemma. Ett av uthusen har gjorts om till festlokal. Musik och dans hemma är både gratis och klimatsmart.
Uteliv hemma. Ett av uthusen har gjorts om till festlokal. Musik och dans hemma är både gratis och klimatsmart. FOTO: Henrik Andersson

I julas flög Henrik till Egypten. Han medger att hans resa har stor negativ miljöpåverkan, men tänker klimatkompensera genom att köpa fler solpaneler till dem han redan har. Självklart har han räknat ut hur många som krävs för att kompensera flygresan.

– Det är en fantastisk upplevelse att resa och därför svårt att sluta med, säger han. Det är konstigt att det är tillåtet att förstöra världen på det här sättet. Vi behöver lagstiftning som reglerar vårt flygande.

Läs också: Självförsörjande på grönt – så mycket behöver en familj odla

Samtidigt tror Henrik på varje enskild individs förmåga att påverka och göra skillnad.

– Hela mitt liv är en inspiration av andra människor. Då borde ju även jag kunna inspirera andra, säger han.

På Facebook visar Henrik sina 654 vänner att han lever som han lär. Genom medvetna val, ärlighet och en smittande entusiasm lämnar han ingen oberörd. Nog kan han inspirera alltid.

Lust och gemenskap

Namn: Henrik Andersson

Bor: Skyttorp, Uppland

Ålder: 43 år

Yrke: Webbadministratör, självhushållare

Familj: Sonen Ossian och partnern Karin

Drivs av: Lust, gemenskap och rädsla

Intressen: Musik, fotboll och social gemenskap

Henriks bästa klimatsmarta tips

1. Odla egna grönsaker, laga storkok och frys in.

2. Köp ingenting eller bara second hand.

3. Spara energi.

4. Välj cykel och god hälsa. Välj bort bilen.

5. Säg nej till konsumtionsaktiviteter.

6. Säg ja till livskvalitet, glädje och gemenskap.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen