Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 19 februari 2020

Experten: Så sköter du om värmepump och panna

Det finns mycket du kan göra för husets varma hjärta. Så här sköter du om panna och värmepump för att de ska fungera bra och hålla länge.

 Den som pysslar om sin värmepump och panna kan spara pengar genom att göra eget underhåll – så länge det inte handlar om avancerade ingrepp.
Den som pysslar om sin värmepump och panna kan spara pengar genom att göra eget underhåll – så länge det inte handlar om avancerade ingrepp. FOTO: Istock

Jan-Erik Nowacki är teknisk expert på Svenska Kyl & Värmepumpföreningen. Han menar att många kan göra eget underhåll på sina värmepumpar, så länge det inte handlar om avancerade ingrepp i elektriciteten.

Hur ofta bör luftvärmepumpen eller bergvärmepumpen rengöras?

– Uteluftenheter behöver rensas från skräp både höst och vår. De första två åren bör även radiatorvattenfilter rensas en gång om året. Köldbärarfiltret i bergvärmepumpar bör typiskt rensas minst en gång efter ett år. Inomhusdelen i en luft/luftvärmepump kan behöva rengöras ordentligt efter 3 – 5 år, men då är det säkrast att anlita någon tekniker. Luftfiltren som skall stoppa föroreningar från att komma in i inomhusenheten kan rengöras en gång i månaden eller varannan månad. Det görs enklast i samband med dammsugningen. Samma sak gäller för filtren i frånluftsvärmepumpar.

Läs också: Rengöra fläktfilter – så gör du

Måste man alltid boka in en auktoriserad tekniker?

– Det beror både på den egna kunskapen och vad det är för service man vill göra. Man ska nog aldrig ge sig in i elen eller regleringen, förutom om man vill ställa in önskad inomhustemperatur. Likaså får man inte röra köldmediesystemet. Många kan nog själva rensa filter i radiatorsystemet om det finns avstängningsventiler runt filtren.

Vad kan och får man själv göra?

– Man får alltså inte själv göra ingrepp i köldmediesystemet – det fordrar certifiering. Man får därför, till exempel, inte själv montera en luft/luftvärmepump. Man får inte heller göra ingrepp i elsystemet utan att ha behörighet. I alla andra delar får man göra saker själv – frågan är bara om det är lämpligt. En rörmokare eller elektriker begriper kanske problemen själv, medan en kulturhistoriker eller präst ofta – men inte alltid – har svårare att förstå vad som kan och bör göras.

Elda bara med ved i vedpannor

När det gäller pellets- och vedpannor säger Helena Holm på Energimyndigheten att det är viktigt att ta hand om sitt uppvärmningssystem så att det fortsätter att fungera så bra som möjligt. På så sätt minskar både uppvärmningskostnaderna och utsläppen i miljön. Grundläggande är att läsa bruksanvisningen noga vad gäller hur man ska sköta sin anläggning – det är viktigt att man inte gör sådant som kräver specialkunskap och en fackman.

– När det gäller vedpannor är det viktigt att pannan är ansluten till en ackumulatortank och att du regelbundet askar ur pannan. Elda bara med ved, inget annat, och se till att veden är lagom torr, säger Helena Holm.

Läs också: Bli av med möss inomhus – tips

– Det är också viktigt att en sotare regelbundet sotar pannan och skorstenen. För att veta i vilken kondition din vedpanna är så är ett tips att låta göra en rökgasanalys. En sådan görs av en fackman/installatör, som också kan se att du eldar rätt, samt att pannan och värmesystemet fungerar optimalt och är rätt inställt för ditt hus.

Aska ur pannan varje månad

– Pannan måste askas ur, kanske någon gång i månaden, men kolla för säkerhets skull tillverkarens rekommendation. Det är även viktigt att brännkoppen hålls ren. Det finns pelletspannor som har automatisk uraskning och då behöver du bara tömma asklådan. Hur ofta beror på både hur mycket du eldar och hur stor asklådan är. Även här är det viktigt att följa tillverkarens rekommendationer, avslutar Helena Holm.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen