Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 1 februari 2018

Skotta taket – 7 viktiga råd

Var rädd om dina byggnader vintertid. Om snödjupet är över en halvmeter kan det vara läge att skotta taket. Men, läs detta först!

FOTO: Venerala

Har du ett platt tak eller en enkel takkonstruktion? Då behöver du göra en översyn då och då och även skotta taket vid behov. Detsamma gäller för tak med fönster eller ljusinsläpp där konstruktionen kan vara sämre.

De flesta tak är däremot konstruerade för att klara av stora mängder snö och den snölast som är normal i området. I alla fall när det gäller bostadshus. Ladugårdar och andra ekonomibyggnader är byggda på ett annat sätt och därför är det också hårdare krav på hur de snöröjs, för att försäkringen ska gälla fullt ut vid en eventuell skada.

Om du har en villa med sadeltak och inte har en sadelkropp i vinkel brukar du inte behöva skotta alls.

Om du ska skotta taket – här är 7 viktiga råd:

1. Säkerhet

Tänk dig för innan du ger dig ut. Varje år skadas över 1 000 personer i samband med snöskottning. Förbered dig noga med säkerhetslina, ta med dig en mobiltelefon och var om möjligt två personer närvarande vid takskottningen. Hissa aldrig upp personer i traktorskopan.

2. Se upp för töväder

När temperaturen stiger ökar också rasrisken. Ett decimetertjockt skikt blötsnö kan väga så mycket som 30 kilo per kvadratmeter. Det innebär enorma påfrestningar på taket. Så det gäller att skotta innan tövädret kommer.

3. Skotta jämnt!

Om du börjar skotta ena sidan av taket och bestämmer dig för att ta andra sidan vid ett senare tillfälle kan det innebära en snedbelastning som får taket att ge vika. Det bästa är alltså att skotta lika mycket på båda sidor samtidigt.

4. Skotta det platta

Platta tak och tak med svag lutning kan behöva skottas men oftast inte bara för viktens skull. Snön isolerar mot kylan och om taket under läcker värme kan ett platt tak bli en liten smältvattenpöl.

5. Skotta inte rent

Lämna kvar cirka en decimeter snö på taket när du skottar. Om du försöker skotta rent finns en risk att du i stället skadar taket.

6. Tänk på var snön hamnar

Se upp med var snön hamnar när den skottas. Intilliggande tak och väggar kanske inte klarar en extra belastning.

7. Kontrollera skicket

Gör en översyn av taket när vintern är över. Kolla efter onormala böjningar, rost eller röta. Tillkalla expertishjälp om du inte kan bedöma takets kapacitet på egen hand. Till exempel kan du fråga ditt försäkringsbolag eller ta hjälp av en byggsakkunnig.

Källor: Länsförsäkringar, Boverket, Dina FörsäkringarLäs också: Skotta in mot husgrunden eller ifrån? Här är svaret!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen