Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 30 augusti 2019

Släktgård i Nye

Familjen de Schaetzen med tre barn bor till vardags i Bryssel. Men all ledig tid spenderas på den lilla släktgården i småländska Nye som de varsamt renoverat till ett idylliskt sommarnöje.

 ”Vi har renoverat mycket men det som känns bäst är att vi tagit bort eterniten på fasaden och bytt 1970-talsfönstren till nya i gammal stil”, berättar Didrik. Familjen har även byggt en rymlig altan på husets västsida med en dörr in till köket.
”Vi har renoverat mycket men det som känns bäst är att vi tagit bort eterniten på fasaden och bytt 1970-talsfönstren till nya i gammal stil”, berättar Didrik. Familjen har även byggt en rymlig altan på husets västsida med en dörr in till köket. FOTO: Privat

Brysselborna Lovisa, född Lilliehöök, och Didrik de Schaetzen gifte sig i Näshult kyrka i Vetlanda, nära Lovisas föräldragård i Nye. När föräldrarna skulle sälja stället föll det sig naturligt för paret att ta över – trots att de bor 125 mil bort.

– Eftersom jag och barnen är utlandssvenskar kändes det viktigt att inte lämna ifrån oss vår fasta plats i Sverige, berättar Lovisa på telefon från Bryssel.

– Mina föräldrar var först väldigt oroliga över hur vi skulle kunna ta hand om gården på distans, men innan pappa Björn gick bort sa han att han var så glad att vi tagit över.

 Hela familjen de Schaetzen: Didrik och Lovisa, Davinia 12, Ottilia, 10 och Lætitia, 4. Didrik och Lovisa träffades i Stockholm och flyttade till Didriks hemland Belgien för arbete på europeiska kommissionen i Bryssel.
Hela familjen de Schaetzen: Didrik och Lovisa, Davinia 12, Ottilia, 10 och Lætitia, 4. Didrik och Lovisa träffades i Stockholm och flyttade till Didriks hemland Belgien för arbete på europeiska kommissionen i Bryssel. FOTO: Privat

Bredvid henne sitter belgiske maken Didrik som fyller i:

– Visst fanns det mycket som behövde fixas och tas om hand som man kunde bli stressad över, men vi såg stor potential i de två husen på gården och tyckte så mycket om stället.

Läs också: Kika in i Susannes varsamt renoverade kalkstenshus på Gotland

Hyr ut till tyskt par

År för år har familjen rest till Småland för att tillbringa tid på gården, och för att renovera.

Det äldre av de två husen heter Backagård och ligger på samma ställe som 1600-talets föregångare.

Backagård är i två plan med ett stort kök, en matsal, salong, badrum och ett sovrum på nedervåningen.

 Kattvinden på övre plan har blivit ett sovrum åt äldsta dottern Davinia.
Kattvinden på övre plan har blivit ett sovrum åt äldsta dottern Davinia. FOTO: Privat
 ”Köket är det som jag är mest stolt över av allt vi hittills renoverat inomhus”, säger Lovisa. Längst in i hörnet syns luckan till bakugnen som Didrik hittade bakom lager av masonit och 1960-talstegel.
”Köket är det som jag är mest stolt över av allt vi hittills renoverat inomhus”, säger Lovisa. Längst in i hörnet syns luckan till bakugnen som Didrik hittade bakom lager av masonit och 1960-talstegel. FOTO: Privat

På övervåningen har familjen delat upp det som på 1960-talet var kök i två små rum, lagt till en passage till föräldrarnas sovrum och gjort om en av kattvindarna till ett sovrum åt äldsta dottern.

Det andra huset, föräldrarnas gamla hus Lindeberg, är klassiskt falurött från tidigt 1900-tal. Det är i gott skick och hyrs ut till två tyska arkitekter som arbetar på distans.

– De har berättat att de har snabbare internet hos oss än på kontoret i centrala Hamburg, tack vare den fiberkabel som byalaget fixade för ett antal år sen, säger Lovisa.

 Kammaren bakom köket är mormor Margaretas rum. Vid huvudändan av sängen satt tidigare en dörröppning. ”Det var omöjligt att möblera kammaren med två dörrar och två fönster och dessutom blev köket nu dubbelt så stort tack vare den nya väggen”, säger Lovisa.
Kammaren bakom köket är mormor Margaretas rum. Vid huvudändan av sängen satt tidigare en dörröppning. ”Det var omöjligt att möblera kammaren med två dörrar och två fönster och dessutom blev köket nu dubbelt så stort tack vare den nya väggen”, säger Lovisa. FOTO: Privat
 Familjen är mycket nöjd med badkaret i badrummet på övervåningen där de kan ligga och titta ut över sjön och stjärnhimlen. ”Vi såg till att få kranen på ytterväggen trots att det inte är brukligt så att man kan ligga bekvämt.”
Familjen är mycket nöjd med badkaret i badrummet på övervåningen där de kan ligga och titta ut över sjön och stjärnhimlen. ”Vi såg till att få kranen på ytterväggen trots att det inte är brukligt så att man kan ligga bekvämt.” FOTO: Privat

Barnen är gästelever i byskolan

För fyra år sen startade familjen någonting som har kommit att bli en tradition – att tillbringa maj månad på gården i Småland.

Flickorna får då dispens från sin belgiska skola för att gå i byskolan i Nye.

– Barnen byter från en skola med elva språksektioner, omgärdad av höga stängsel med vakter och 3 000 barn till att få leka fritt i skogen på rasten. Jag och Didrik plockar ut föräldraledighet och arbetar på distans. Det känns fantastiskt att kunna göra så, säger Lovisa.

 Utsikten framför Backagård.
Utsikten framför Backagård. FOTO: Privat

Men i år bröts traditionen. EU-valet krävde att Didrik och Lovisa var på plats i Bryssel. De kunde inte åka förrän i augusti vilket till en början kändes lite motigt.

– Det ösregnade när vi körde in i Sverige och det var 11 grader, så vi höll nästan på att vilja vända hem till Bryssel. Men sen tog det bara ett dygn på plats innan humöret redan var på topp igen och vi var lika lyckliga som vanligt att vara tillbaka!, säger Lovisa.

Läs också: Karin totalrenoverade gård i Maspelösa – öppnade vedugnsbageri

Inrett med släktens möbler

Hela familjen ser sig som exilsmålänningar och har kommit väl in i Nyes bygemenskap. Didrik sjunger i kyrkokören och flickorna får följa med grannfrun till scouterna och springer över ängarna för att hälsa på andra barn.

 Mellan huset Backagård och huset Lindeberg ligger en stor lada som familjen ska göra om till en festlokal inför nästa sommar då Lovisas syster gifter sig här. ”Vi har fått anledning att äntligen renovera den, något vi drömt om länge”, säger Lovisa.
Mellan huset Backagård och huset Lindeberg ligger en stor lada som familjen ska göra om till en festlokal inför nästa sommar då Lovisas syster gifter sig här. ”Vi har fått anledning att äntligen renovera den, något vi drömt om länge”, säger Lovisa. FOTO: Privat
 Den äldst bevarade bilden av nuvarande Backagården är från början på förra sekelskiftet och föreställer ägarna Anna och Oskar Danielsson med dottern Nanny och familjens piga framför ingången.
Den äldst bevarade bilden av nuvarande Backagården är från början på förra sekelskiftet och föreställer ägarna Anna och Oskar Danielsson med dottern Nanny och familjens piga framför ingången. FOTO: Privat

Gården har bara varit i släktens ägo i 20 år, men flickorna är ju faktiskt redan tredje generationen, säger de.

– Vi har inrett med möbler från våra mor- och farföräldrar och kopierat nycklar till våra föräldrar och syskon som ofta hälsar på oss och ibland använder huset när vi inte är där, säger Lovisa.

– Det är bara en attitydfråga att skapa ett släktställe, fyller Didrik i.

– Nästa sommar ska min lillasyster Alexandra gifta sig med sin tyske fästman och ha middagen på logen i ladan som ligger mellan Backagård och Lindeberg. Storasyster Veronica är gift med en norrman, så familjeträffarna är mycket internationella, skrattar Lovisa.

 Familjen de Schaetzen Lilliehöök har nu kopierat bilden genom att ställa upp sig på samma vis framför huset.
Familjen de Schaetzen Lilliehöök har nu kopierat bilden genom att ställa upp sig på samma vis framför huset. FOTO: Privat

Öppnade upp för altandörr

Lovisa och Didrik känner att husens karaktär är viktig. De vill bevara den lantliga känslan samtidigt som de varsamt rustar upp.

– Backagård är inget slott eller herrgård så vi är inte rädda för att bryta mot tidigare stil. Med det sagt finns ändå en tanke och logik bakom allt vi förändrar, säger Didrik.

– När vi skulle göra om ett köksfönster till en altandörr sågade vi igenom så fina stockar att vi tänkte ”Herregud, får man göra så här på ett hus?” Men det blev jättefint och jag tror huset är överens med oss för altanen är vår favoritplats nu, säger Lovisa.

Renoverar i lugn och ro

De vill njuta av ledigheten när de är på plats i Småland och tar därför tag i renoveringar i mån av lust och energi. Det finns mycket kvar än, men det känns okej.

– Vi vill ha tid för picknick och bad också. I år krävdes bara en tur i skogen, ett dopp i sjön, och att Didrik fick ta fram motorsågen och fixa ett halvfallet körsbärsträd så var vi på gott humör efter den långa bilresan. Röda vinbärsbusken dignade av mogna bär och flickorna plockade tre liter som jag sedan gjorde gelé av. Det är sådant vi alltid längtar tillbaka till när vi åker härifrån, säger Lovisa.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen