Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 3 maj 2019

Följ med in i vackra släktgården från 1600-talet

I en släktgård från 1600-talet tillbringar Erik och Ingela Hörnell all sin lediga tid. Mattis i jämtländska Klaxåsen är en riktig oas med ombyggd ladugård och fina uthus.

 Boningshuset Mattis.
Boningshuset Mattis. FOTO: Privat

För snart tio år sedan tog Erik Hörnell och hans hustru Ingela över det som Erik beskriver som ett fantastiskt hem i en liten by med endast fem fasta invånare.

Den vackert röda gården med vita knutar har varit i Eriks släkts ägo sedan 1600-talet.

– Jag är tionde generationen som äger gården, berättar Erik när Land ringer upp.

Skogsbolaget köpte upp gården

På 1800-talet bytte gården namn från Östgården till Mattis. På gården finns en hel del spår från förr så som karvade bomärken på timmerstockar och massvis med inramade svartvita bilder.

 Hemmansägarna Ingela och Erik Hörnell på gården i Klaxåsen.
Hemmansägarna Ingela och Erik Hörnell på gården i Klaxåsen. FOTO: Privat

Erik och Ingela har även bevarade skattebrev från 1760-talet då staten åkte runt och gjorde upp med invånarna om hur mycket de skulle betala i skatt.

Värt att notera, säger Erik, är att det finns ett hack i skivan. Eriks farmors pappa hade en kvadratmil skog som tillhörde gården. Åren mellan 1888-1925 ägdes den av skogsbolaget.

– Skogen såldes till skogsbolaget som köpte rubbet med fastigheterna också. Jag tror bara en enda av byns gårdar inte såldes. År 1925 köpte farmors bror tillbaka gården och 20 hektar mark för att slippa vara arrendator.

 Den ombyggda ladugården.
Den ombyggda ladugården. FOTO: Privat
 Kornladan.
Kornladan. FOTO: Privat

Läs också: Familjen Brunnsberg-Jonasson lever drömliv på släktgården från 1600-talet

Fullt av barndomsminnen på gården

Till vardags bor Erik och Ingela i Luleå. De har långt gångna planer på att flytta till Östersund för att komma närmare sitt fina fritidshus. Det går förvisso att bosätta sig där permanent men paret är stadsmänniskor.

– Jag vill kanske vara här lite oftare än hustrun, säger Erik. Flyttar vi närmare blir det lättare.

 Inne i huset finns många detaljer som minner om tidigare generationer. Skorna är Eriks fars första, född år 1927.
Inne i huset finns många detaljer som minner om tidigare generationer. Skorna är Eriks fars första, född år 1927. FOTO: Privat

För Erik är gården full av minnen. Som barn var han alltid där framför allt på sommaren.

– Huset från min barndom är sig inte riktigt likt längre. När jag var barn var det gul puts på huse, inget vatten inne och utedass. Nu har vi röd panel, nytt tak och vatten i huset.

– Farmor och farfar hade också grisar och kor på gården. Vi ungar lekte alltid kurragömma och hade mycket roligt för oss. Det var först i vuxen ålder som jag förstod att vi inte åkte hit för att pappa så gärna ville utan för att han var tvungen att hjälpa till på sin hemgård, säger han.

 I stallporten finns fina gamla saker bevarade.
I stallporten finns fina gamla saker bevarade. FOTO: Privat

Ladugård blev relaxrum

På senare år har familjen byggt om ladugården till ett modernt relaxrum med bastu. De har även byggt badrum och installerat en elspis som komplement till vedspisen som har bevarats i alla år.

 Bild från forna dagar på gården: Eriks farmors bror Halvar och hans hustru, tillsammans med Erics far, den lilla pojken som står främst. Mannen till vänster i bild är antagligen en dräng på gården.
Bild från forna dagar på gården: Eriks farmors bror Halvar och hans hustru, tillsammans med Erics far, den lilla pojken som står främst. Mannen till vänster i bild är antagligen en dräng på gården. FOTO: Privat

Söder ut från köksfönstret i boningshuset syns ån Hoan.

– Vi brukar säga att det inte finns någonting mer fridfullt än att höra ljudet från ån på sommaren, säger Erik.

Tomten är en lantträdgård med en stor öppen gårdsplan och tillhörande åkrar där det tidigare har odlats korn. På en av åkrarna står en bastu som byborna har skramlat ihop till tillsammans.

 Kontrakt på gården från mitten av 1700-talet.
Kontrakt på gården från mitten av 1700-talet. FOTO: Privat

Barnen får ärva gården

På vintern är byn lugn och slumrande, till sommaren blommar den upp då de flesta husen är fritidshus precis som Erik och Ingelas.

Erik och Ingela har två vuxna barn på 26 och 29 år. Tanken är att någon av dem ska få ta över gården.

– Det blir nästan tvunget att det går i arv. Vi vill inte att någon utomstående ska ta över. Det känns speciellt att äga en släktgård, säger Erik.

Läs också: Gudrun har bott på Sörgården i Varnhem i 50 år

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen