Följ med in i vackra släktgården från 1600-talet
I en släktgård från 1600-talet tillbringar Erik och Ingela Hörnell all sin lediga tid. Mattis i jämtländska Klaxåsen är en riktig oas med ombyggd ladugård och fina uthus.
För snart tio år sedan tog Erik Hörnell och hans hustru Ingela över det som Erik beskriver som ett fantastiskt hem i en liten by med endast fem fasta invånare.
Den vackert röda gården med vita knutar har varit i Eriks släkts ägo sedan 1600-talet.
– Jag är tionde generationen som äger gården, berättar Erik när Land ringer upp.
Skogsbolaget köpte upp gården
På 1800-talet bytte gården namn från Östgården till Mattis. På gården finns en hel del spår från förr så som karvade bomärken på timmerstockar och massvis med inramade svartvita bilder.
Erik och Ingela har även bevarade skattebrev från 1760-talet då staten åkte runt och gjorde upp med invånarna om hur mycket de skulle betala i skatt.
Värt att notera, säger Erik, är att det finns ett hack i skivan. Eriks farmors pappa hade en kvadratmil skog som tillhörde gården. Åren mellan 1888-1925 ägdes den av skogsbolaget.
– Skogen såldes till skogsbolaget som köpte rubbet med fastigheterna också. Jag tror bara en enda av byns gårdar inte såldes. År 1925 köpte farmors bror tillbaka gården och 20 hektar mark för att slippa vara arrendator.
Läs också: Familjen Brunnsberg-Jonasson lever drömliv på släktgården från 1600-talet
Fullt av barndomsminnen på gården
Till vardags bor Erik och Ingela i Luleå. De har långt gångna planer på att flytta till Östersund för att komma närmare sitt fina fritidshus. Det går förvisso att bosätta sig där permanent men paret är stadsmänniskor.
– Jag vill kanske vara här lite oftare än hustrun, säger Erik. Flyttar vi närmare blir det lättare.
För Erik är gården full av minnen. Som barn var han alltid där framför allt på sommaren.
– Huset från min barndom är sig inte riktigt likt längre. När jag var barn var det gul puts på huse, inget vatten inne och utedass. Nu har vi röd panel, nytt tak och vatten i huset.
– Farmor och farfar hade också grisar och kor på gården. Vi ungar lekte alltid kurragömma och hade mycket roligt för oss. Det var först i vuxen ålder som jag förstod att vi inte åkte hit för att pappa så gärna ville utan för att han var tvungen att hjälpa till på sin hemgård, säger han.
Ladugård blev relaxrum
På senare år har familjen byggt om ladugården till ett modernt relaxrum med bastu. De har även byggt badrum och installerat en elspis som komplement till vedspisen som har bevarats i alla år.
Söder ut från köksfönstret i boningshuset syns ån Hoan.
– Vi brukar säga att det inte finns någonting mer fridfullt än att höra ljudet från ån på sommaren, säger Erik.
Tomten är en lantträdgård med en stor öppen gårdsplan och tillhörande åkrar där det tidigare har odlats korn. På en av åkrarna står en bastu som byborna har skramlat ihop till tillsammans.
Barnen får ärva gården
På vintern är byn lugn och slumrande, till sommaren blommar den upp då de flesta husen är fritidshus precis som Erik och Ingelas.
Erik och Ingela har två vuxna barn på 26 och 29 år. Tanken är att någon av dem ska få ta över gården.
– Det blir nästan tvunget att det går i arv. Vi vill inte att någon utomstående ska ta över. Det känns speciellt att äga en släktgård, säger Erik.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.