Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 2 oktober

Spara el – tips som minskar förbrukningen

Det är inte bara smart för din plånbok, det är smart för hela samhället om du minskar på konsumtionen av el. Här får du snabba tips på hur du kan göra för att minska el-förbrukningen, redan i dag!

 Se till att inte låta apparater stå på i onödan.
Se till att inte låta apparater stå på i onödan. FOTO: Istock

Locket på!

Med lock på kastrullen kokar det snabbare – och du sparar energi. Om du kokar ägg eller grönsaker räcker det med lite vatten i botten av kastrullen eftersom maten blir kokt av ångan – mindre vatten att värma upp. Men håll koll så det inte bottenkokar

Rätt kastrull på rätt plats

Använd alltid en kastrull som passar till kokplattan. Rätt storlek ger bättre kontakt och snabbare uppvärmning

Använd hela maskinen

Full diskmaskin gör att du använder den mindre. Använd kortast möjliga diskprogram och stäng, om möjligt, av torkfunktionen, som drar mycket energi.

Stoppa i tid

Stäng av ugnen och spisen en stund innan maten är färdig och utnyttja eftervärmen. Potatisen går klar i varmt vatten och steken likaså. Och se till att använda eftervärmen till något annat.

Läs också: Så mycket el drar maskinerna hemma

Håll koll på tempen

Med en termometer i varje rum så får du koll på att du inte har för varmt i några rum. I rum som inte används så ofta så kan du sänka värmen rejält, likaså i sovrum. Då sover du bättre dessutom! Även i köket kan du ha kallare, där får du värme ändå av bakning och matlagning.

Släck lamporna!

Se till att ta för vana att släcka när du lämnar ett rum – kanske självklart, men ändå så låter vi lamporna i rummen stå på. Utomhuslamporna kan du skaffa sensor till så de tänds när de behövs och inte står på hela tiden. Du kan också använda timer för att se till att lamporna inte lyser i onödan.

Byt lampor

Byt lågenergilampor till Led-lampor. Det sparar direkt på förbrukningskostnaden och du sparar många kronor på en lampas livslängd.

Stäng av elektriska apparater

Se till att teven, datorn och köksapparaterna inte står och drar ström. Är det en äldre apparat bör du stänga av helt och hållet, nyare apparater är lite smartare och där kan det räcka med att sätta den i standby-läge. Med ett grenuttag kan du stänga av elen till flera apparater samtidigt, en liten investering som kan göra stor nytta.

Frosta av frysen

En avfrostad frys håller kylan bättre, se till att frosta av den med jämna mellanrum. Och packa frysen rejält, ju bättre packad desto mindre kyla försvinner när du öppnar frysen.

Tvätta i rätt temperatur

Många tvättar kräver inte 60 grader – sänk till 40 grader så minskar elförbrukningen. Och använd Eco-knappen, även om det tar längre tid så är energi-åtgången oftast mindre.

Tvätta med full maskin

Tvätta inte halva tvättar utan fyll maskinen varje gång.

Tvätta inte alls

Vissa plagg behöver faktiskt inte tvättas utan det kan räcka med att hänga ut dem i stället. Kavajer, tjocktröjor, jeans och täck-kläder, ut med dem på klädstrecket så blir de (nästan) som tvättade igen.

Torka tvätten utomhus

Att torka tvätten utomhus är bättre på alla sätt! Inte nog med att den torkar naturligt, den doftar så gott också! Och ska du torka utomhus så kan du minska på centrifugeringen – även det sparar el.

Mät elförbrukningen

Om du vill få ännu bättre koll på din elkonsumtion så skaffar du mobila elmätare. De kan du sätta i direkt anslutning till den aktuella apparaten och få koll på hur mycket den konsumerar. Drar den mycket ström, byt eller hitta ett sätt att dra ned på användningen.

Läs också: Elinventering gav klirr i kassan

Kolla vitvarorna

Nya vitvaror är betydligt mer energisnåla än de som producerades för 10-15 år sedan. Det kanske är dags att undersöka hur mycket de drar och i värsta fall byta ut dem?

Duscha kortare tid

Varje minut i duschen kostar en liten slant och är ni många i familjen så blir det pengar. Minska duschtiden och duscha mindre ofta helt enkelt.

Sätt upp gardiner

Gardiner framför fönstren gör att värmen inte smiter ut lika lätt. Dra för gardinerna och stoppa värmeläckage helt enkelt. Sen så är det ju snyggt också!

Tina maten i kylen

Genom att tina mat i kylen spar du inte bara mycket energi – maten mår också bättre. Låt även varm mat svalna innan du lägger den i kylen och frysen.

Använd vattenkokare

Kokar du upp vatten i en vattenkokare så sparar du energi jämfört med om du kokar i kastrull. Smart eller hur?

Ställ inget framför elementen

Värmen stannar upp och når inte ut i rummet vilket gör att rummet inte värms upp på ett bra sätt – värmen går rakt upp i stället.

Täta dörrar och fönster

Se till att alla dörrar och fönster i huset är täta. Om de inte är det – täta med någon form av tätningslist.

Dra ut kontakter till laddare

Om du laddar din mobil eller Ipad, dra ut sladden så fort som laddningen är klar. Du sparar energi och du gör också en bra sak för säkerheten hemma och riskerar inte att laddaren blir för het och skapar en brand.

Tipsa oss! Vad har du för smart knep för att minska på elförbrukningen? Mejla ditt bästa tips till red@land.se så fyller vi på listan.

Källor: Vattenfall, Svea Solar, Kundkraft, Eon

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen