Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 12 oktober

Småskalighet och gårdsslakteriet satte fart på familjens gård

Övertorp

Äntligen har Daniel våga säga upp snickarjobbet för att satsa helhjärtat på familjens gård. Att starta gårdsslakteri var ett klokt drag.

 Daniel, Kristina sparade länge för att köpa en gård och leva sitt drömliv på landet med dottern Alva.
Daniel, Kristina sparade länge för att köpa en gård och leva sitt drömliv på landet med dottern Alva. FOTO: /Thomas Harrysson www.harryssonfoto.se

Frisk grön blast står i prydliga rader och morötterna är snart skördeklara. I odlingslandet intill konstaterar Daniel Bladh med en blick att löken behöver ytterligare tid till under jord.

– När blasten ligger ner, då har löken vuxit färdigt och man kan ta upp den, säger han och tillägger:

– Jag har inte sått så mycket i år. Men jag räknar med att det blir ett par ton lök, två till tre ton morötter, allt Krav-odlat.

Trivs med småskaligt lantbruk på gården Prästakvarna

 Gårdens sluttande mark gör den bra som betesmarker.
Gårdens sluttande mark gör den bra som betesmarker. FOTO: /Thomas Harrysson www.harryssonfoto.se

Daniel bor med sin sambo Kristina Jasson och elvaåriga dottern Alva på gården Prästakvarna i Övertorp, i norra delen av Skövde kommun.

Marken, på 15 hektar sluttar rejält då den ligger i sluttningen av Billingeplatån.

Nivåskillnaden är 35 meter mellan högsta och lägsta punkt, vilket innebär att det inte finns förutsättningar för vall- och spannmålsodling.

 Daniel med några av gårdens frigående Linderödssvin.
Daniel med några av gårdens frigående Linderödssvin. FOTO: /Thomas Harrysson www.harryssonfoto.se

Daniel är uppfinningsrik och har hittat ett sätt att bedriva jordbruk här ändå. Han trivs med det småskaliga

– Jag har två Linderödsuggor och 25 till 30 smågrisar, fem fjällkor med kalv.

Barrskogen dominerar skogen på Billingen men familjens gård Prästakvarna omges av lövträd.

– Jag har tagit ner granarna, berättar Daniel som ska ta ner ännu fler träd för att få fram mer betesmark åt djuren som går ute året runt.

Tillverkning av egen yoghurt och ost

 Det var enklare än Daniel trodde att starta gårdsslakteriet, där han även tar emot Linderödsgrisar från andra gårdar i trakten.
Det var enklare än Daniel trodde att starta gårdsslakteriet, där han även tar emot Linderödsgrisar från andra gårdar i trakten. FOTO: /Thomas Harrysson www.harryssonfoto.se

Trots småskaligheten har Daniel satsat på att förädla gårdens produkter.

– Korna ger mellan 55 och 60 liter om dagen. Vi gör yoghurt, filmjölk, salladsost och stekost, berättar han.

Till sin hjälp har han Ann-Sofie Johansson som arbetar 80 procent i företaget.

Startade eget gårdsslakteri

Daniel har ett litet gårdsslakteri, ett konkret resultat av torkan sommaren 2018. Då var väntetiderna på slakterierna var långa på grund av att bönderna behövde slakta djuren tidigare på grund av foderbrist.

 Småskalig förädling av kornas mjölk, till yoghurt, filmjölk och ost som säljs i gårdsbutiken.
Småskalig förädling av kornas mjölk, till yoghurt, filmjölk och ost som säljs i gårdsbutiken. FOTO: /Thomas Harrysson www.harryssonfoto.se

Daniel fick plats för sina Linderödssvin först i februari. Situationen var ohållbar och han började fundera på att starta ett gårdsslakteri.

Han undersökte vad som krävdes och insåg snart att kraven var överkomliga.

– Det viktiga är att det ska gå att enkelt hålla rent, sammanfattar han som snart var i gång med att bygga om sina befintliga lokaler som fick godkänt.

 Ett par ton lök räknar Daniel med att skörda i höst. Löken säljer han dels i gårdsbutiken, dels på fyra Reko-ringar.
Ett par ton lök räknar Daniel med att skörda i höst. Löken säljer han dels i gårdsbutiken, dels på fyra Reko-ringar. FOTO: /Thomas Harrysson www.harryssonfoto.se

Bytte bana

Två år senare är det full snurr på verksamheten. För att hinna med slutade Daniel att arbeta som snickare i oktober i fjol.

Daniel slaktar även andras Linderödsgrisar.

– Jag slaktar varje torsdag, berättar Daniel och visar den lilla boxen dit grisen leds in, lockad med hjälp av lite mat.

När grisen äter i lugn och ro, sker avlivningen med hjälp av en bultpistol. Köttet hänger från fredag till måndag då köttet styckas.

De egna grisarna slaktar han när de är runt året gamla.

– Då har de gått ute varje dag under sina liv, säger han.

Startade eget förädlingskök

 11-åriga Alva gillar att kunna gå ut i landet och plocka krispiga morötter. Skörden säljs via Rekoringar framför allt.
11-åriga Alva gillar att kunna gå ut i landet och plocka krispiga morötter. Skörden säljs via Rekoringar framför allt. FOTO: /Thomas Harrysson www.harryssonfoto.se

I det lilla förädlingsköket på 16 kvadratmeter förädlas många lokalt framtagna produkter. Korv stoppas och mjölk blir till yoghurt och stekost.

Dörr i dörr ligger den lilla gårdsbutiken där kunderna kan handla dygnet runt. De plockar till sig de varor de vill ha och swishar betalningen.

– Det fungerar jättebra, tycker Daniel.

Säljer produkter till rekoringar

 ”Grisen” trivs inte med sina kompisar i hägnet, det blir bara bråk. Därför får hon vandra fritt på gården.
”Grisen” trivs inte med sina kompisar i hägnet, det blir bara bråk. Därför får hon vandra fritt på gården. FOTO: /Thomas Harrysson www.harryssonfoto.se

Daniel är också en trogen rekoringare, säljer sina produkter direkt till kunder som bokar det de vill köpa genom olika reko-grupper på Facebook.

Fyra kvällar i veckan säljer han sina produkter, i bland annat Falköping, Götene, Lidköping, Mariestad, Skövde och Timmersdala.

– Det blir drygt 200 utlämningar per år, säger han och konstaterar att kunderna är trogna.

– Utan rekoringarna hade jag aldrig vågat sluta arbeta som snickare, säger han.

Läs också: På Olinge gård får grisarna springa fritt

Förverkligade drömmen om livet på landet

 Efter slakten styckar Daniel köttet i det lilla produktionsköket och vakuumförpackar det sen.
Efter slakten styckar Daniel köttet i det lilla produktionsköket och vakuumförpackar det sen. FOTO: /Thomas Harrysson www.harryssonfoto.se

Daniel och Kristina, som båda är uppvuxna i mindre samhällen, drömde länge om ett liv på landet.

De sparade ivrigt för att kunna skaffa ett eget ställe. 2004 kunde de förverkliga sin dröm. Valet av plats föll sig naturligt.

– Min farfars farfar bodde här på gården, i slutet av 1800-talet. Han arbetade som mjölnare på en liten kvarn en bit bort.

Bostadshuset som familjen bor i har Daniel byggt själv. Det smälter väl in i omgivningen, ser ut som ett utbyggt falurött torparställe från slutet av 1800-talet.

– Det är så skönt att komma hem efter jobbet och bara vara, säger Kristina som arbetar som enhetschef för tolkverksamheten i Västra Götalandsregionen.

 Alva med gårdens höns som är trygga i hönsgården. Ute på bergssluttningen är risken stor att räven tar dem.
Alva med gårdens höns som är trygga i hönsgården. Ute på bergssluttningen är risken stor att räven tar dem. FOTO: /Thomas Harrysson www.harryssonfoto.se

Elvaåriga Alva tycker att Övertorp är ett bra ställe att bo på när man går i skolan i Stöpen och spelar fotboll i Ulvåker.

Daniel är ständigt öppen för nya idéer. När granngården blev till salu köpte han och Kristina den.

Paret har dessutom köpt en mindre fastighet längre upp på Billingen. Boningshuset har renoverats och ska bli till bed & breakfast.

– Det som återstår är att ett tralldäck ska komma på plats och lite stenläggning, säger Daniel.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen