Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 25 april 2019

Sofia och Kristofer har både djur och smedja

Älmhult i Skåne

Kristofer skippade storstadslivet och satsade på att bli smed på sin lilla gård i Skåne. Här lever han och sambon Sofia sitt drömliv i lugn takt med får och odlingar.

 Smeden Kristofer Åberg med sambo Sofia Hansson bor på landet utanför S:t Olof i Skåne, här med lammet Juno.
Smeden Kristofer Åberg med sambo Sofia Hansson bor på landet utanför S:t Olof i Skåne, här med lammet Juno. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Det sprakar och fräser från kolbädden när Kristofer Åberg tar ut det glödande järnstycket ur elden. Sedan bearbetar han det med några kraftfulla slag med hammaren.

– De roligaste är när jag får vara med att återskapa historiska beslag och konstruktioner åt till exempel gamla kyrkor, berättar han och försöker överrösta hammarslagen.

Bysmed sedan sju år

 Kristofer, Sofia och hunden Vissla, en jaktgolden, älskar sitt liv på landet utanför S:t Olof i Skåne.
Kristofer, Sofia och hunden Vissla, en jaktgolden, älskar sitt liv på landet utanför S:t Olof i Skåne. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Vi befinner oss i den lilla byn Älmhult vid Sankt Olof på skånska Österlen. Här är 35-årige Kristofer Åberg sedan sju år byns smed och han tar stolt emot oss i svart skjorta, väst och förkläde.

– Jag har alltid väst på mig när jag jobbar. Jag tycker det hör till smedyrket och så är jag ganska trött på blåkläder, säger han.

Intresserad av fältslag

 Kristofer såg direkt att det gamla traktorgaraget skulle kunna byggas om till smedja. I dag ser den ut att ha legat där i hundratals år.
Kristofer såg direkt att det gamla traktorgaraget skulle kunna byggas om till smedja. I dag ser den ut att ha legat där i hundratals år. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Smidet är från början en hobby för Kristofer som sedan utvecklade sig till att bli hans födkrok. Det började tidigt 2000-tal med att han intresserade sig för historiskt återskapande, på engelska kallat reenactment.

I korthet går det ut på att likasinnade över hela Europa samlas ett par gånger om året på olika platser för att återskapa fältslag från vikingatiden och medeltiden.

Läs också: De lever på sitt stora intresse för medeltiden

Startade smedja som ung

 Smedsyrket började som en hobby i ungdomen för Kristofer, som är utbildad industridesigner.
Smedsyrket började som en hobby i ungdomen för Kristofer, som är utbildad industridesigner. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

För att inte behöva lägga en förmögenhet på att köpa utrustning startade Kristofer och en kompis en smedja hemma på hans föräldragård där de själva smidde tidstrogna vapen, hjälmar och ringbrynjor.

– Jag åker fortfarande några gånger om året till olika platser utomlands för att få nörda ner mig och slåss med likasinnade, säger han och ler lite.

Vantrivdes med stadslivet

Sedan utbildade sig Kristofer till industridesigner i Köpenhamn. Under studieåren när han bodde i Malmö träffade han Sofia.

– Ingen av oss trivdes med stadslivet. Jag är från början från Kivik och Sofia kommer från Mellby här på Österlen, säger han.

Drömde om en gård

 Gårdens tio Värmlandsfår håller landskapet öppet kring gården.
Gårdens tio Värmlandsfår håller landskapet öppet kring gården. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Sofia som är mycket hästintresserad hade sin häst i Bokskogen utanför Malmö och det blev ohållbart med allt åkande fram och tillbaka. Kristofer ville inte flytta till Stockholm där de flesta jobben som industridesigner finns.

I stället föddes drömmen om att öppna en smedja på en gård på Österlen där de också kunde ha hästar och andra djur.

– Vi fick tips om att den här gården var till salu, men när vi tittade på den första gången i december 2011 blev vi avskräckta. Det såg bedrövligt ut och vi tänkte att vi aldrig i livet skulle bo här, berättar Kristofer med ett skratt.

Plats för djur

 I och med köpet av gården fick Sofia äntligen plats för ett eget stall. Här med hästen Billie Jean och ponnyn Jasmine.
I och med köpet av gården fick Sofia äntligen plats för ett eget stall. Här med hästen Billie Jean och ponnyn Jasmine. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

När de återvände på en ny visning våren därpå såg de gården i ett annat ljus. De såg att traktorgaraget kunde byggas om till smedja och att de kunde ha hästar och andra djur på gårdens tre hektar mark.

Under åren som har gått har han etablerat sig som smed i trakten och har döpt sitt företag till det passande namnet Järnet i Elden.

– Jag omsätter inte mer än runt 800 000 kronor om året, men det går eftersom vi har små omkostnader och för att Sofia har ett jobb som florist i en blomsterbutik i Kivik.

Läs också: Magnus smider knivar av rymdmaterial

Smider åt kyrkan

Nära hälften av jobben han får är beställningar av privatpersoner. Den andra hälften kommer från länsstyrelsen i Skåne och från Svenska kyrkan.

– Det kan vara allt från grindar till vindflöjlar och gamla beslag som folk vill ha på sina gårdar. För Svenska kyrkan är det oftast lagningar. Jag hängde bland annat i tornspiran på Odarslövs kyrka utanför Lund när jag lagade tornkorset där 2015, berättar han.

Historiskt smide

 Kristofer får ofta beställningar på lagningar och återskapande av vindflöjlar och gamla beslag.
Kristofer får ofta beställningar på lagningar och återskapande av vindflöjlar och gamla beslag. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Varje år får han 4-5 uppdrag av Kulturen i Lund, en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på olika platser i Skåne.

– Det är roligt eftersom jag måste återskapa det jag lagar på ett historiskt korrekt sätt. Det kan till exempel vara att man ska slå hålen för fästena istället för att borra.

Knivar med vikingateknik

 Kristofers egendesignade kockknivar som han tillverkar med en historisk teknik vikingarna använde, demaskering eller mönstervällning.
Kristofers egendesignade kockknivar som han tillverkar med en historisk teknik vikingarna använde, demaskering eller mönstervällning. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

En av Kristofers specialiteter är hans egendesignade kockknivar som han tillverkar med en historisk teknik vikingarna använde, demaskering eller mönstervällning.

– Det blir ett vackert resultat, säger han och visar upp en av de drygt 40 knivar som han tillverkar och säljer varje år.

Paret grannar, som driver lantbruk i trakten, uppskattar att de fått en smed i Älmhult. Nu behöver inte de åka så långt för att hjälp med smidesarbeten.

– Vi har också haft enormt stor hjälp av dem. Sofia och jag har skaffat några Värmlandsfår och en av våra grannar är ett riktigt orakel på fårskötsel, berättar han.

Nyfödda lamm

 En av tackorna med sina två fina lamm - de är av lantrasen Värmlandsfår.
En av tackorna med sina två fina lamm - de är av lantrasen Värmlandsfår. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

En av tackorna har nyss fått två små lamm. Även Sofia och Kristofer väntar på att bli fler. I slutet av maj beräknas deras första barn födas.

– Vi vet bara att det ska bli en grabb, men har inte bestämt oss för vad han ska heta ännu.

Inte självförsörjande

 På gården lever de enklare liv med små utgifter - och snart föds parets första barn.
På gården lever de enklare liv med små utgifter - och snart föds parets första barn. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Sofia hoppas att hon och Kristofer i framtiden ska kunna bli mer självförsörjande på gården och att det ska räcka med att hon arbetar som florist i Kivik några dagar i veckan.

– Vi har inte målsättningen att bli helt självförsörjande. Det är inte realistiskt, men det hade varit en dröm att kunna arbeta halvtid här hemma, säger hon.

Läs också: Yvonne och Owe lever fäbodliv året om

Kristofer Åberg och Sofia Hansson

Bor: I gården intill smedjan i Älmhult.

Ålder: 35 och 30 år.

Familj: Varandra och deras snart väntade första barn. Hunden, jaktgolden Vissla, två katter, Värmlandsfår och hästarna Jasmine och Billie Jean.

Yrke: Smed, även ubildad industridesigner.

Drömmer om: Att kunna ta ut en ordentlig lön från företaget och att han och Sofia ska bli mer självförsörjande på gården.

Så fixade de företaget

Finansiering: Bara ett lån av pappa till första firmabilen, men är nu, förutom huslånet, skuldfri.

Omsättning: 800 000 kronor.

Marknadsföring: Har tidigare stått i museismedjan i Gislöv, instagram och Facebook, har instagramkontot @jarnetielden och hemsidan www.jarnetielden.se

Antal anställda: En person på 20 procent.

Största misstag under starten: Att jag räknade fel på hur lång tid ett arbete skulle ta i början. Det innebar att jag ibland hade en timlön på fem kronor.

Vad har gått bättre än du trodde: Att jag alltid har kunnat ta ut en lön. Det känns lite lyxigt.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen