Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 17 januari 2019

Sörja, minnas och städa: Så tar du hand om ett dödsbo

Hur tar man hand om kvarlåtenskapen när någon har dött? Vad behöver göras vid sidan av att bearbeta sorgen? Susanne Lj Westergren ger tips och råd om hur du ska göra.

Inte nog med att sorgen finns där, det är allt det praktiska också. För den som väljer att själv ta hand om ett dödsbo är det mycket att tänka på.

– Det är bra att notera allt som behöver uträttas och göra en tidsaxel på hur lång tid det tar att avveckla hemmet och sätta ett önskat slutdatum. Har man möjlighet att jobba igenom allt ganska snabbt är det också en fördel, för annars traskar man omkring med döden som sällskap på tok för länge, säger frilansjournalisten Susanne Lj Westergren.

Egen erfarenhet

Susanne Lj Westergren har skrivit den personliga boken Konsten att ta hand om ett dödsbo (Libris) där hon, efter att själv ha tagit hand om två dödsbon, ger råd och tips om hur du bäst gör som efterlevande. En sak hon poängterar är att man inte ska fastna i alla beslut som måste tas. Tänk exempelvis hellre: ”Jag hade det inte tidigare så jag klarar mig utan nu också.”

– Att ta hand om ett dödsbo tar mycket tid och kraft så man bör inte förlora sig i alla saker, även om många tankar och känslor dyker upp. Om man är flera dödsbodelägare kan det också gå smidigare om man delar upp uppgifter och ärenden. låter man av olika anledning ett enskilt syskon bli ensam dödsbovårdare så se till att ge denne kompensation för mödan, säger Susanne Lj Westergren.

– Begravningsbyråer har checklistor som är till god hjälp, eftersom det kan vara svårt att komma ihåg och förstå allt. Även efterlevandeguiden.se, där berörda myndigheter har samlat information, kan vara till hjälp.

Detta är ett dödsbo

Ett dödsbo är en avliden persons tillgångar och skulder. Den som mist sin maka, make, förälder eller sambo måste ta hand om egendom, ekonomi och annat. Dödsboet upphör när arvskiftet (uppdelningen av den dödes eventuella tillgångar till arvingarna) är klart. Då har en bouppteckning gjorts och skickats in till Skatteverket.

– Det finns ganska bra information om hur man gör en bouppteckning på Skatteverkets webbplats. Men det är rätt skönt att ta hjälp av en jurist så att allt går rätt till, speciellt om man har en komplex släktsituation med särkullbarn eller om den avlidne hade dubbla medborgarskap eller liknande.

Läs också: Galltvål – så använder du den

Sorgliga schismer

En avliden person kan lämna många saker efter sig i dödsboet. Ofta behåller du och andra efterlevande arvingar föremål med stort affektionsvärde. Men hur förhåller ni er till det övriga som ni inte vill ha?

– Värdefulla saker kan sälja på auktion efter värdering genom någon handelskammare och ge pengar tillbaka som delas rättvist av arvingarna. Jag tycker också att man bör tänka hållbart och inte slänga funktionella saker, det finns många hjälporganisationer som gärna tar emot.

Dödsbon ger tyvärr ganska ofta upphov till konflikter, exempelvis på grund av att gammal osämja kommer i dagen. Människor sörjer dessutom på olika sätt.

– I ett dödsbo tycker jag att man har en skyldighet att försöka förstå även hur de andra tänker och känner. Men blir schismerna för stora bör man även där ta hjälp av en jurist. Det är ju trist om bodelningen slutar med att syskonskaran skiljs som ovänner, säger Susanne Lj Westergren.

Första checklistan vid dödsfall – 10 steg!

1. Informera omgivningen om vad som har skett: Släkt, vänner, arbetstagare, kollegor, eventuell hemtjänst et cetera.

2. Ta hand om eventuellt husdjur och töm kyl, frys och matförråd.

3. Sätt timers på strategiska lampor för att förebygga inbrott.

4. Säg upp eventuella avtal, abonnemang och medlemskap.

5. Säg upp autogiron och stående överföringar.

6. Se över den avlidnes försäkringsinnehav och hanteringen av post så att inget försvinner.

7. Se till bil, båt, fritidshus, kolonilott om sådant finns.

8. Samla räkningar, avtal, kontobesked och andra väsentliga dokument på ett ställe.

7. Makulera id-kort, pass och körkort, samla in reservnycklar, lämna in medicin till apoteket och eventuella vapen till polisen. Avsluta även det digitala livet (hemsidor, e-postkonton med mera) om ett sådant har funnits.

8. Boka tid hos en familjejurist om ni är flera dödsbodelägare, för att få hjälp med boutredningen.

9. Gör en tidsplan över arbetet med att avveckla dödsboet. Om ni är flera dödsbodelägare kan den vara bra att utse någon med övergripande ansvar.

10. Fastna inte i de små detaljerna.

Läs också: Rengöra ugnen – bästa tipsen

Bra redskap som underlättar

• Förstoringsglas (för att se stämplar, signaturer med mera).

• Sopsäckar för ”att slänga-högen” och dubbla papperskassar (för böckerna).

• Flytt- och banankartonger.

• Genomskinliga plastbackar med lock i olika storlekar.

• Maskeringstejp (både för att skriva på och klistra igen med).

• Papper och tuschpenna för markering och sortering.

Börja med fem gyllene högar

Ett dödsbo kan innehålla mycket egendom, och det kan vara svårt att ta avgörande beslut om alla saker. Ska det sparas eller inte? Ett bra knep är att dela in bohaget i fem olika kategorier.

1. Absolut sparas

Innehållet delas upp mellan arvtagarna. Kan packas ner och ställas åt sidan så länge.

2. Kanske behållas

Vid tveksamheter får dessa saker stå i ett hörn och vänta på beslut.

3. Sälja

Dessa saker kan senare delas upp beroende på hur och var de ska säljas.

4. Ge bort

Här läggs saker som kan ges till släkt och vänner eller välgörenhet.

5. Slänga

Kan kanske lika gärna placeras direkt i soppåsar och slängas i container eller på sopstationen.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen