Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 30 juli 2019

Sorsele kommun säljer ett helt kvarter

Sorsele kommun säljer en gata med två stugor och sju lägenheter i parhus i Blattnicksele. Intresset är stort för kvarteret som tidigare huserat främst pensionärer.

 Ringvägen i Blattnicksele är till salu för knappt en halv miljon kronor.
Ringvägen i Blattnicksele är till salu för knappt en halv miljon kronor. FOTO: Svensk fastighetsförmedling Hemavan

– Jag vet varför du ringer! säger Lilian Holloway med ett skratt.

Hon är ordförande i Sorseles kommunala bostadsbolag SorseleBo och har de senaste dagarna blivit flitigt kontaktad av media och intressenter.

Anledningen? Bolaget säljer ett helt kvarter!

Läs också: De vill flytta till landet – letar efter en hel by

Tidigare pensionärsbostäder

Det är närmare bestämt nio fastigheter med elva bostäder på Ringvägen i Blattnicksele som ligger ute till försäljning genom Svensk fastighetsförmedling i Hemavan. Utropspriset är 450 000 kronor.

Historien bakom kvarteret började år 1970.

– På den tiden flyttade pensionärer ut från sina gårdar för att lämna över hus och jordbruk till barnen. Folkhemmet skulle hjälpa till genom att bygga stugor i massa kommuner för pensionärerna att bo i. Vi har länge haft för många pensionärshus och svikande efterfrågan i byn. Nu för tiden flyttar de äldre inte ut från gården, säger hon.

 Husen på Ringvägen är enkla och i behov av renovering.
Husen på Ringvägen är enkla och i behov av renovering. FOTO: Svensk fastighetsförmedling Hemavan

Husen behöver renoveras

Bostadsbolagets ekonomi är knackig och kommunen har därför beslutat att göra någonting drastiskt. De säljer det lilla kvarteret i befintligt skick för att komma i bättre balans.

– Det roliga är ordvalet ”kvarter”. Stadsbon tänker väl ”herregud, ett helt kvarter!” men det handlar om ett litet stråk, säger Lilian Holloway.

Gatans två stugor och sju lägenheter i parhus har en total boarea om 481 kvm. Tomtarealen är 5 100 kvm. Samtliga byggnader behöver renoveras.

– Det är inga miljardprojekt att göra i ordning dem. Det finns kommunalt vatten och avlopp men husen har tagit stryk genom åren med tillfälliga uthyrningar, säger Lilian.

 Bostäderna är för tillfället obebodda. ”Vi måste satsa på det folk vill ha så att det blir slantar över till renoveringar”, säger Lilian Holloway om försäljningen.
Bostäderna är för tillfället obebodda. ”Vi måste satsa på det folk vill ha så att det blir slantar över till renoveringar”, säger Lilian Holloway om försäljningen. FOTO: Svensk fastighetsförmedling Hemavan

Campingplats också till salu

Kommunen har redan många intressenter. Den närliggande campingplatsen är också till salu och kanske kan det bli aktuellt med en kombinerad affär.

– Vi vill undvika att husen flyttas ett och ett och utarmbar byn. Därför säljer vi dem i ett paket, förklarar Lilian Holloway.

Blattniksele ligger cirka 2,5 mil från Sorsele vid sjön Blattnikselet i Vindelälven. Byn har ett hundratal invånare, en Ica-butik, en förskola, och en låg- och mellanstadieskola.

– Blattnicksele är en livaktig och framåt by där det händer mycket. Det finns många entreprenörer och duktigt folk lokalt. Vi hoppas att den som köper kvarteret vill dra i gång en verksamhet som ger mervärde för byn.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen