Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 22 februari 2021

Smarta städtipsen för vardagsrummet - som tar bort smuts och fläckar

Ge vardagsrummet lite kärleksfull omsorg. Här får du goda råd som håller husets paradrum vackert och ger familjen en ren plats att slappna av på.

 Att städa vardagsrummet är ett jobb som snabbt ger en belöning. Det blir ju så mycket finare.
Att städa vardagsrummet är ett jobb som snabbt ger en belöning. Det blir ju så mycket finare. FOTO: Istock

Städningen är inte bara till för syns skull. Att ta bort smuts, damm och beläggningar innebär att möbler och andra fina saker håller sig fina längre. Om du ser till att smutsen hålls borta dröjer det också längre innan du behöver måla eller tapetsera om.

Här är några råd för dig som tar dig an vardagsrummet.

Skrapmärken på målade väggar

 Gamla tandborstar kan vara bra att städa med, tandkrämen också.
Gamla tandborstar kan vara bra att städa med, tandkrämen också. FOTO: Vitalina

Möbler som du dagligen föser runt har en tendens att stöta i och lämna tråkiga skrapmärken på dina målade väggar. Så här tar du bort dem!

Irriterande streck på innerväggar kommer från att exempelvis stolar stöter emot när du drar in och ut dem från matbordet.

Fukta en mikrofibertrasa i ljummet vatten och ta en liten klutt tandkräm (ej gel) och gnugga försiktigt på ytan. Om inte heller tandkrämen biter på fläcken kan bakpulver sannolikt göra jobbet.

När du ändå är igång med trasan, kan du passa på att se över eventuella gamla vattenringar på ditt träbord. Har du ett känsligt träbord får ytan lätt fläckar bara efter att du ställt ifrån dig ett glas vatten. En fuktad trasa med tandkräm kan funka fint även här. Tänk på att trä kan reagera olika, så testa först på undersidan av bordet.

Tips: Har du gulnade persiennsnören kan du även uppleva att dessa blir uppfräschade efter en omgång med tandkrämstrasan.

Läs också: 7 fel du kan undvika när du städar

Gulnade strömbrytare

 Skoputs till den matta marmorn.
Skoputs till den matta marmorn. FOTO: Coprid

Om väggens strömbrytare är gamla och solkiga kan det göra susen att ge dem ett renande såpabad.

Strömbrytare och väggkontakter av vit plast blir gula och trista med åren. Men du kan faktiskt få dem att se aningen piggare ut med hjälp av ett bad av grön såpa och varmt vatten. Stäng av strömmen och lirka loss doshöljet. Sänk ner plasthöljena i badet i några timmar och gnugga dem fina igen. Torka därefter noga. Tänk på att alltid vara försiktig med elen och att hindra att nyfikna barn är framme och petar.

Tips: Är du sugen på en helt annan nyans (än strömbrytarens uppkäftiga nikotingula), kan du passa på att ge dem en fräsch finish med hjälp av några tunna lager av lacksprej. Självklart stänger du av elen och monterar av höljena från väggen innan du skrider till verket.

Matt yta på fönsterbrädan i marmor

Har dina, en gång så fina, fönsterbrädor i marmor blivit matta och glåmiga? Så här får de tillbaka sin fornstora glans.

Du behöver två saker: En gammal ullstrumpa och lite ofärgad skokräm. Torka rent och torrt på fönsterbrädan. Ta en klutt ofärgad skokräm och gnid ut tunt på marmorskivan.

Renare tapeter

 Galltvål jagar tapetfläckar.
Galltvål jagar tapetfläckar. FOTO: Helin Loik-Tomson

Om du har fläckar på papperstapeten kan du testa lite olika metoder, beroende på vad som orsakat fläcken. Bäst är att vända sig till tapettillverkaren och fråga eftersom tapeter numera är tillverkade med olika finish. Men ofta kan ett vanligt, rent och mjukt suddgummi ta bort märken från stolar eller andra möbler som skavt mot tapeten.

Är det fettfläckar, testa att pudra på med potatismjöl, alternativt målartvätt. Borsta bort mjölet då det fått verka en stund.

Galltvål är ett annat supermedel som hjälper i många sammanhang. Men tänk på att vara försiktig med att gnugga på tapeten eller att göra det för fuktigt. Funkar bäst på plastad papperstapet.

Kristallkronan – så får den skimrande igen

 En gammal kristallkrona putsas för hand.
En gammal kristallkrona putsas för hand. FOTO: Istock

En kristallkrona är egentligen bara vacker om den är ren. Så här får du tillbaka lystern i prismorna och låter släktklenoden åter bli kronan på verket!

Med årens samlande av damm, os och stekfett blir en kristallkrona grå och riktigt tråkig att titta på. Du rengör den enkelt på plats, utan att kroka ner den från taket.

1. Koppla ur strömmen. Täck in lampfästen och glödlampor med små plastpåsar och gummisnoddar.

2. Täck golvet med tidningspapper. Häng också försiktigt ett mindre paraply under kronan, ett enkelt sätt att undvika katastrofen att prismor faller i golvet.

3. Damma först försiktigt med en dammvippa så du får bort allt löst sittande damm.

4. Blanda sedan lika delar ättika, citron och vatten och häll upp på en sprejflaska.

5. Dra på dig ett par tunna vita bomullsvantar. Enklare vantar finns att köpa på apoteket.

6. Spreja prismorna en efter en och torka av med dina handskbeklädda fingrar. Börja högst upp och arbeta dig nedåt i sektioner.

7. Undvik att spreja på kronans sladd, fästen och stomme. Ha gärna en mikrofiberduk i beredskap och torka av eller håll för dessa känsliga delar när du sprejar.

Tips: Om kronan är så smutsig att du behöver lyfta ner den och ta isär de olika delarna, ta gärna en bild på kronan eller notera i en enkel skiss hur prismorna är placerade innan du hakar av dem. Det blir annars ett virrvarr och lätt att glömma hur allting satt fast från början.

Rengör din inomhusluft

 Ta hand om ventilerna, för den friska luftens skull.
Ta hand om ventilerna, för den friska luftens skull. FOTO: PaulBiryukov

Smuts som täpper igen försämrar med tiden din inomhusmiljö. Att rengöra dina ventiler en eller två gånger om året är en insats för hälsan.

Ett friskt hus ska ha ständig cirkulation på luft. Huset ska ta in frisk luft i sovrums- och vardagsrumsventilerna och suga ut förbrukad, fuktig luft ur kök och badrum. En förutsättning för att systemet ska fungera är att det är rent.

Smuts och föroreningar följer med den friska luften in genom dina tilluftsventiler fastnar och täpper igen kanalerna. Torka regelbundet av yttergaller, dammsug och torka ur genomföringsdelen och ventilen inne i rummet. Om ventilen är extremt smutsig kan du passa på att komplettera med ett extra grovfilter, lite beroende på hur just ditt system ser ut.

Städa också ur dina frånluftsventiler i kök och badrum. Matos, stekfett, fukt och damm kan blockera vägen. Ta loss och rengör och byt packningar vid behov.

Fläckar i soffan

 Ett lager till i soffan är både mysigt, praktiskt och snyggt.
Ett lager till i soffan är både mysigt, praktiskt och snyggt. FOTO: Linda Raymond

Enklaste fläcken är den som inte hamnat där än. Dammsug soffan lika ofta som du dammsuger golvet så minskar risken för att tappade smulor ska gosa in sig i tyget. Ha gärna också en fin filt i soffan som extra skydd för tyget.

Fläckar kan gå att ta ta bort själv men kolla först att tyget tål vatten,

Blöta fläckar kan man strö bakpulver på, låt stå ett tag och dammsug.

Andra fläckar kan förbehandlas med ättiksvatten. Blanda 1 del ättika med 10 delar vatten och spreja på fläcken. (Undantaget är färgfläckar, ättikan kan få färgen att fästa hårdare.)

Låt verka och tvätta försiktigt med en svamp med såpa, diskmedel eller galltvål. Blöt ner så lite som möjligt.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen