Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 11 januari 2018

Städtyper – vilken är du?

Nördstädaren, glädjestädaren eller fuskstädaren? Att städa gör vi ju alla (ibland). Men det finns ju helt klart olika typer bland oss alla. Frågan är – vilken är du?

Nördstädaren

FOTO: RossHelen

Du börjar med en ordentlig städning utan minsta bekymmer, allt flyter på och du har flow. Men vad är detta? Sytrådsrullarna i sybehörslådan ligger ju faktiskt lite slarvigt. Bäst att du fixar detta. Du sätter dig ner på golvet.

Börjar lägga sytrådsrullarna i ordning. Färgkoordinerat. Eller i storleksordning? När din partner kommer hem undrar hen varför hela huset ser ut som ett bombnedslag. Vadå, svarar du yrvaket – jag städar ju! Och det är ju sant. Sybehörslådan är jättefin… Resten får bli klart någon annan dag.

Läs också: Träna samtidigt som du städar!

Flyttstädaren

FOTO: SolisImages

Vänta här nu. Du skulle rensa ut lite ur garderoben. Nu står du och svabbar bakom badkaret. Hur gick det här till? Du är den klassiska flyttstädare som har lite (?) svårt att hejda dig när du väl har satt i gång.

Diskostädaren

Äntligen! Nu är det dags! Ut med ungar och hund och katt och alla andra som på något sätt kan störa din städglädje. På med hörlurarna och lyssna på bästa musiken – städningen är din bästa hobbyaktivitet när du får göra det i takt till toner. Det blir inte perfekt men det gör inget, för då får du göra om det igen nästa vecka!

Läs också: 5 tips – Så blir du mer organiserad hemma

Surstädaren

Nä men fy f… Det har precis hänt något som har retat upp dig så in i bänken. Världspolitik eller bråk med den du bor med. Nu orkar du inte lyssna mer. Sakta börjar ju damma av lite i bokhyllan för att lätta på trycket. Sen kommer en trasa fram och du tar tag i det lite mer ordentligt. Och tillslut – hemmet glänser lite mer än innan och du mår ju helt klart bättre inombords!

Feng Shui-städaren

FOTO: powerofforever

Enligt de österländska rönen väljer du alltid inredning, möblering och givetvis städning enligt energiflödena som strömmar genom ditt hem. En trasig glödlampa byts ut i rasande fart eftersom ett dåligt upplyst hörn i kärlekschakrat kan få oanade konsekvenser i sängkammaren…

Läs också: Husmorstips – så får du rent skärbrädan!

Småbarnstädaren

Du sitter och bygger lite med klossarna med din telning, men du ser ju en konstig fläck på golvet, som du snabbt torkar bort med tummen. Du passar på att ta resten av golvet också, moppen står redan framme.

Ni fortsätter med ett pussel i vardagsrummet, samtidigt som du ser att böckerna står lite osorterat i bokhyllan, vilket du snabbt fixar till. Sen, när du är i köket och fixar mellanmål, tar du dig an och diskar upp det sista som blev kvar från gårdagens middag.

Och när du matar den lilla passar du på att damma av fönsterbrädan och du ser de lite ledsna blommorna. Nej, varför ska du dricka ditt vatten i glaset när du i stället kan vattna blommorna…

Läs också: Städa mindre! 6 tips som ger dig mer tid

Fuskstädaren

Rent och fräscht i mitt hem? Jajamensan! Men öppna absolut inte den där garderoben! Och varför skulle någon titta under soffan, nej det vore ju faktiskt ohyfsat… Och gå helst inte in i mitt sovrum. Det går kanske inte att öppna dörren…

Martyrstädaren

Ja, det blev min tur att städa igen. Som av en händelse. Varje gång, min tur. Som vanligt… Därför går dammsugaren samtidigt som din man eller fru sitter och tittar på sitt favoritprogram på tv. Eller lyssnar på sin favoritmusik.

Och nej, du kan inte sitta i den fåtöljen och lösa korsord för jag ska faktiskt dammsuga under kuddarna. Ja, just nu. Just precis nu när du har det som bäst… Oj, slog du dig lite lätt på dammvippan när jag gick förbi? Det var inte meningen…

FOTO: sturti

Krigsstädaren

Nej, nu räcker det. Nu har smutsen börjat ta över och du förklarar högtidligt krig mot skiten! På med uniformen, upp med håret, upp med ärmarna – Nu kör vi!

Med dammsugare i högsta hugg angriper du damm och smuts med en oanad frenesi. Barnen flyr till kompisarna. Katten springer kvickt ut. Hunden lägger sig under sängen. För här ska städas! Till siste man!

Nördstädaren nr 2

Städa med dammsugare och mopp, nej fy så omodernt. Du har ju redan en robotdammsugare. Och till fönstren har du en eldriven som sprutar ut kemikalier som du suger upp med torkarbladet. Ugnens fett angriper du med den senaste mirakel-kemikalien. Att städa som man gjorde förr? Nä nä, inte hos dig.

Läs också: 7 fel du troligtvis gör när du städar!

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen