Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 15 maj 2019

Steamer – fördelar och nackdelar

Handhållna klädångare har blivit en riktig fluga. Det finns för- och nackdelar med att hoppa på trenden steamer. Kolla listan!

 Modevärlden har använt den länge och nu letar sig steamern in i hushållen. Det finns flera saker värda att känna till innan strykjärnet byts ut.
Modevärlden har använt den länge och nu letar sig steamern in i hushållen. Det finns flera saker värda att känna till innan strykjärnet byts ut. FOTO: Istock

På senare år har handhållna ångstationer för kläder marknadsförts som ett smidigt alternativ till ångstrykjärn. Tillverkarna beskriver hur en steamer, engelska för ”ångare”, kan ånga bort skrynkligheter och fräscha upp dina kläder.

Mats Johansson är lärare och forskare på textilhögskolan i Borås. Han tror att steamers är framtidens tork- och tvättmetod.

– Det har blivit trendigt med ånga. Ångan tar inte bort fläckar men eftersom den kommer upp i temperaturer om 120-140 grader är steamern en effektiv bakteriedödare, säger Mats Johansson.

Läs också: Sant och falskt om att tvätta kläder

Ånga en skonsam metod

Dessutom har ånga till skillnad från tvätt och torktumling liten mekanisk påverkan på tyget. Känsliga material som ylle, silke och kashmir mår särskilt bra av den skonsamma metoden, menar Mats Johansson.

– Ånga känns som ett nytt och hållbart verktyg att ha hemma, konstaterar han.

Så fungerar en steamer

Steamern fylls med vatten som den vid användning omvandlar till ånga genom ett ångmunstycke. När munstycket förs över plagget skjuts ångan med kraft genom tyget. Ångan gör att tygets fibrer sväller, mjuknar och återfår sin ursprungliga form.

Ångan kan även blåsa bort sådant som sitter löst på kläderna, till exempel pollen och små partiklar.

Så använder du en steamer

Enklast är att hänga upp det du vill ånga på en galge, hålla upp galgen med ena handen och föra steamern på en bits avstånd över tyget med den andra.

Innan du bestämmer dig för att ställa undan det klassiska ångstrykjärnet finns det en rad saker värda att känna till om steamer. Se listan nedan.

Fördelar med steamer

 • Det går snabbt att få bort enklare skrynklor och veck.
 • En steamer är skonsammare mot tyget än ett ångstrykjärn vilket förlänger livslängden på plagget.
 • Ångan kan framhäva färger på känsligare material som siden och kashmir.
 • Steamer har länge använts inom modebranschen och syns ofta på bakom kulisserna-bilder från modevisningar runt om i världen. Visst känns det kul att göra som modeproffsen?
 • Den handhållna apparaten tar lite plats och kan med fördel följa med i resväskan. Du slipper dessutom tvättbrädan där hemma.

Läs också: Därför ska du undvika sköljmedel

Nackdelar med steamer

 • Det är lätt att bränna sig på den heta ångan. Många tillverkare skickar därför med en skyddshandske som kan upplevas som otymplig att hantera apparaten med.
 • Ångan kan skada väggar och tapeter så häng inte upp plaggen på en dörr eller krok när du ångar.
 • Det kan droppa mycket vatten när du använder en steamer. Se till att stå på en oöm yta och torka upp på golvet efteråt för att undvika fuktskador.
 • Plagget blir fuktigt och måste torka efter att det ångats. Det är alltså inte lönt att sätta igång projektet precis innan du ska byta om.
 • Maskinen kan kalka igen och därför rekommenderas att du använder destillerat vatten.
 • Det kan krävas flera försök innan veck och skrynklor slätas ut.

Källa: Leva & bo, Icakuriren

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen