Steg för steg: Så renoveras ett gammalt fönster
Är det dags att ge dina fönster en genomkörare igen? Här beskriver vi steg för steg hur du renoverar dina fönster.
Börja med att titta på väderprognosen innan du sätter i gång arbetet. Det är bra om du inte målar i direkt solljus eller när det är dimma och regn. Det bästa målarvädret är 15-20 grader och växlande molnighet.
Gör sedan jobbet lätt för dig. Om det är mycket arbete med fönsterbågen, lyft av den och jobba med den liggandes på ett par bockar.
Det här behöver du:
Hink med vatten
Tvättsvamp
Målartvätt
Ev alg- och mögeltvätt
Skyddshandskar
Stiftband
Fönsterkitt, på burk eller patron
Såpvatten
Sandpapper, korn 80, 120 och 180
Rund pensel
Impregnerande grundolja
Rostskyddsfärg
Grundfärg för utomhusbruk
Maskeringstejp avsedd för fönster (lättare att ta av efter arbetet)
Fönsterfärg
Rakblad
Vass, liten skrapa
Kniv eller ett stämjärn
Liten hammare
Skruvmejsel
Kittkniv
Slipmaskin
Så här gör du:
1. Tvätta rent
Börja med att tvätta av fönsterbåge och karm med målartvätt och en svamp.
Använd handskar för att skydda dina händer och täck gärna över rabatter och planteringar under fönstret med skyddsplast.
Mögelangripna ytor tvättar du med alg- och mögeltvätt. Skölj därefter noga med vatten. Passa också på att ta bort gamla torra tätningslister.
Låt båge och karm få torka ordentligt innan du börjar måla. Om du är osäker på om det är torrt nog kan du mäta fuktkvoten – den ska inte överstiga 15 procent. En fuktmätare hittar du i färghandeln.
Läs också: Så lagar du ett trasigt tak av spännpapp
2. Ta bort kittet
Ta bort allt löst, torrt och sprucket kitt runt fönsterbågen. Använd en gammal kniv eller ett stämjärn. Var särskilt noga med att få bort dåligt kitt på fönstrets nedre del. Var försiktig med kniven – särskilt i hörnen – så att du inte skadar eller spräcker rutan! Små stift håller ofta fast rutan i bågen. Om de skulle lossna när du pillar bort kittet kan du försiktigt slå fast dem igen med en liten hammare.
3. Skrapa och slipa
Nu är det dags att skrapa bort all lös färg och gammalt grått och poröst trä. Du behöver en vass skrapa, gott om tid och tålamod! Om mycket färg ska bort så kan det löna sig att använda en varmluftspistol eller en speedheater.
När all färg och allt kitt är bortskrapat sandpapprar du alla träytor. En plan- eller excenterslip kan underlätta arbetet. Mattslipa också all intakt färg med ett fint sandpapper, förslagsvis korn 180.
Jämna till alla skarpa kanter och slipa lite extra på skarven mellan renskrapat trä och gammal färg så att övergången inte syns när du målat bågen.
Slutligen, torka av allt slipdamm.
4. Olja in
Om karmen eller bågen har sprickor kan du laga dessa med lite fönsterkitt eller en elastisk fogmassa för utomhusbruk.
Olja sedan in alla trärena ytor med en impregnerande grundolja som du lägger på flödigt med en pensel. Upprepa behandlingen tills träet är helt mättat. Torka bort eventuell överskottsolja med en trasa. Det är viktigt att den rentorkade kittfalsen också blir inoljad, annars suger träet snart ut oljan ur kittet som då torkar och spricker sönder.
Om fönstret har gångjärn, hörnbeslag eller andra detaljer av järn som är angripna av rost – skruva av, slipa bort rosten och grundmåla dem med en rostskyddsfärg.
Använd gärna nya skruvar när du sätter tillbaka beslagen. Då går det lättare att renovera nästa gång.
Läs också: Så väljer du rätt sorts färg till just ditt hus
5. Grundmåla och kitta om
När olja har torkat in ordentligt, grundmåla trärena ytor och kittfalsar med en grundfärg för utomhusbruk.
När grundfärgen har torkat är det dags att kitta. Fyll igen den tomma kittfalsen och jämna till med en kittkniv. Underlätta arbetet genom att doppa kniven i lite såpvatten med jämna mellanrum.
6. Måla färdigt
Nu är det dags att måla klart fönstret – med två lager färg. Använd fönsterfärg eller en oljebaserad utomhusfärg avsedd för trä. Applicera färgen med en rund pensel som håller mycket färg och är enkel att arbeta med.
Var noggrann med fönstrets nedre del och med allt ändträ som gärna kan få ett tredje lager färg. Glöm inte heller att måla fönstrets över- och undersida.
Kittkanten ska också täckas av färg, så måla ett par millimeter in på glaset. För raka kanter, använd gärna maskeringstejpavsedd för fönster som inte fastnar på samma sätt som vanlig maskeringstejp.
Små färgstänk på glaset skrapar du lättast bort med ett vanligt rakblad eller med en fönsterskrapa.
Läs också: Verktyg för villalivet – de du behöver och de du lika gärna kan hyra