Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 24 mars 2017

Steg för steg: Så tvättar du fönster som ett proffs

Härligt stark vårsol är inte snäll mot smutsiga fönster. Kanske dags att ge dem en omgång? Så här gör du för att få ett fräscht och fläckfritt resultat.

Bild 1/4 FOTO: Mostphotos
Bild 2/4
Bild 3/4
Bild 4/4

Utrustning som är bra att ha:

 • Fönsterskrapa med gummiblad av hög kvalitet. En proffsskrapa för ett 200-300 kronor håller länge och är oftast värd pengarna.
 • Två trasor i mikrofiber, linne eller frotté.
 • Hink.
 • En ”tvättpäls”, alltså ett slags fönstermopp med handtag, är inget måste men det underlättar.
 • En liten tät och mjuk borste att borsta bort till exempel pollen, damm och spindelnät med.
 • Eventuellt ett litet rakblad i hållare för att ta bort envis smuts.
 • Vanligt handdiskmedel och varmt vatten (nej, det behövs inga specialmedel).
 • Spolarvätska eller rödsprit om du putsar fönster i minusgrader.
 • land_artikel_tvattpals_clasohlson
  Tvättpälsen underlättar fönsterrengöringen. Foto: Clas Ohlson.

  Tvätta fönster – gör så här:

  1. Fyll hinken till hälften med vatten. Häll därefter i diskmedlet och blanda ordentligt men försiktigt för att minimera skummet. Ha även i en skvätt spolarvätska/rödsprit vid behov.
  2. Är det mycket lös smuts på fönstret och fönsterbågen, börja med att borsta av den om du är utomhus. Inomhus går det bra att dammsuga med borstmunstycke.
  3. Tvätta noga av fönstret så att hela ytan är våt men helst utan att det rinner. En tvättpäls är bra att ha men det går även bra med en trasa doppad i diskmedelsvatten.
  4. Proffsen drar sedan ofta skrapan i stiliga s-former över fönstret, men det är svårare än det ser ut att få det att bli bra!Ett lite enklare men effektivt sätt är att göra så här:
   • Du har två trasor, den ena ska vara ”ren” och den andra ”smutsig”. Dra med smutstrasan längsmed fönsterglasets övre kant så att det blir torrt intill kanten.
   • Dra med skrapan längsmed samma kant från vänster till höger. Torka därefter av skrapan med smutstrasan (det gör du efter varje drag).
   • Dra nu skrapan från det övre vänstra hörnet och hela vägen ner längsmed fönstrets vänstra sida. Fortsätt vidare på samma sätt ända över till fönstrets andra sida, hela tiden uppifrån och ner. Medan du drar, vinkla skrapan en liten aning neråt på vänster sida så att du håller den lite, lite snett. Det minskar faktiskt risken för ränder och fläckar. Räta upp skrapan igen precis när du når den nedre kanten.
   • Torka av fönstrets nedre kant med smutstrasan. Torka runt resten av fönsterbågen med den rena trasan.
   • Ställ dig nära väggen och inspektera rutan. Småfläckar och ränder gnuggar du försiktigt bort med den rena trasan. Klart!
   • 7 smarta bonustips

    1. Tänk på att fönstret alltid ska vara blött när du skrapar. Hinner det torka, lägg på lite mer diskmedelsvatten innan du fortsätter.
    2. När du putsar inomhus, lägg några trasor längst ner under fönstret så att det inte rinner på fönsterbräda och golv.
    3. Smuts som sitter väldigt hårt kan behöva tas bort med ett rakblad i hållare. Men tänk på att bara skrapa framåt, aldrig fram och tillbaka. Och fönstret måste vara blött.
    4. Det går bra att tvätta fönster i soligt väder men inte i direkt sol. Solen får fönstren att torka för snabbt för att du ska hinna skrapa.
    5. Förvara skrapan i en stängd plastpåse så håller gummit längre.
    6. Många smårutor att putsa? Då krävs speciallösningar. Testa att använda två mikrofibertrasor, en våt och en torr. Torka först med den våta (men urvridna) och eftertorka varje ruta med torr trasa. Det finns även miniskrapor som bara är några centimeter breda att köpa i butiker som är specialiserade på fönsterputsredskap.
    7. Om du köper en ”päls”, se till att den inte är bredare än hinken du tänker använda.
    8. Relaterade artiklar

     Läs mer om

     Populära ämnen på Land.se

     Lands Nyhetsbrev

     Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

     Missa inga nyheter
     Gratis

     Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


     Läs artiklar i säsong

     Till toppen