Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 5 oktober 2018

Ta bort stearin – så gör du

När mörkret faller utanför fönstret är det mysigt att tända ljus och kura skymning. Men många är de stearinfläckar vi förgäves försökt få bort från dukar, möbler och lyktor. Här är bästa tipsen på hur du lyckas!

FOTO: c_taylor

1. Ställ in i frysen

Har dina ljusstakar och lyktor fått retfulla stearinfläckar finns det en plats de ska åka – in i frysen. Låt dem stå där minst en timme. När stearinet har blivit riktigt kallt lossnar det enkelt. Skrapa försiktigt bort med till exempel en liten sked.

2. Ställ in i ugnen

Ett annat sätt att städa stakar och lyktor är med riktigt hett vatten. Diska i en balja eller under rinnande kran tills stearinet smälter. Men tänk på att om stearin hamnar i avloppet kan det bli stopp!

Är ljusstaken av metall kan du ställa in den på låg värme i ugnen. Lägg ett bakplåtspapper eller tidningspapper i botten så städar du enkelt upp efteråt.

3. Stryk med strykjärn

På tyg kan du få bort stearinfläckar med hjälp av ett strykjärn. Skrapa först försiktigt bort så mycket det går med en sked. Lägg därefter flera lager hushållspapper, ett kaffefilter eller ett bakplåtspapper på fläcken och stryk.

Det fiffiga är att stearinet då smälter och sugs upp av pappret. Är det en stor fläck kan pappret behöva bytas några gånger. Stryk tills allt stearin är borta.

Metoden lämnar efter sig en fettfläck som du får bort med diskmedel.

4. Blötlägg textilier

Att få bort färgat stearin på tyg är lite knivigare och kräver en blötläggning med fläckborttagningsmedel efter strykjärnstricket. Tvätta därefter tyget som vanligt.

5. Pudra på tapeter

Här krävs lite pill! Använd någonting snällt men ändå hårt, till exempel ett kreditkort, och skrapa av så mycket stearin det går från väggen. Ta ett hushållspapper eller ett kaffefilter och tryck mot fläcken. Stryk med ett strykjärn på låg värme.

Fettfläcken kan du få bort genom att pudra på lite potatismjöl eller barnpulver. Låt det verka en stund innan du dammsuger bort pudret.

6. Kyl möbler och fönsterbläck

Kyl stearinet ordentligt genom att lägga en påse med is på fläcken. När stearinet har stelnat, använd ett plastverktyg till exempel en smörkniv, och skrapa. Var försiktig så att du inte repar ytan!

7. Maskindiska glasskivor

Skrapa försiktigt på stearinet med en smörkniv i plast eller trä. Diska sedan glasskivan i diskmaskin eller sätt in den i ugnen på låg värme tills stearinet smält bort.

Källor: viivilla.se, expressen.se, hemmets.se, allas.se.

Läs också: 9 smarta knep för bättre rengöring av ugnen

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen