Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 30 september 2021

Ta hand om grillen för att ge den ett långt liv

Dags att ställa in grillen i förrådet igen? Du städar väl den ordentligt? Om inte så riskerar den att få ett betydligt kortare liv. Se till att ta hand om den ordentligt så blir grillningarna både fler och godare.

 Ta hand om din grill på rätt sätt så lever den längre.
Ta hand om din grill på rätt sätt så lever den längre. FOTO: Istock

En grill kan kosta många tusenlappar och ändå är det många som inte tar hand om sina grillar ordentligt. Regn och rusk och gamla matrester gör att galler och skrov blir medfaret och de glada grillstunderna byts ut mot en resa till närmaste byggvaruhus för att köpa en ny grill.

Ta hand om den i stället så lever den längre – hållbart och smart! Så här gör du!

Grillgallret

Du skulle ju aldrig steka något i en smutsig stekpanna eller hur? Då ska du inte grilla på ett smutsigt galler.

Diska – se till att diska gallret efter varje användning och gör det gärna när det är lite varmt, då blir det betydligt lättare än när det blivit kallt.

Skrubba – skrubba gallret före diskning så blir du av med de värsta fastgrillade bitarna och det blir lättare att diska.

Smörj in – använd rapsolja eller matolja och smörj in gallret före grillning, det gör att det inte fastnar lika lätt. Använd pensel eller en sprayflaska.

Utsidan av grillen

Även utsidan är då och då i behov av en lättare tvätt, inte bara för att den ska vara snygg utan också för att den ska hålla och stå emot tidens tand.

Använd ljummet vatten med lite rengöringsmedel och torka av med en fuktig trasa. Eftertorka med torr trasa så den återfår sin vackra lyster. Använd inte starkare rengöringsmedel eller stålull, det kan skapa ytan på grillen.

Insidan av grillen

Se till att tömma grillskålen på kol efter varje grillning. Då får du bort gamla matrester som kan ligga och lukta illa och du får också luft i ventilationshålen som hjälper till att få en bra glöd.

Är du riktigt ambitiös torkar du av även insidan av grillen men det kanske är överkurs…

Förvaring av grillen

Det bästa är att förvara grillen under tak och se till att den inte nås av vatten och regn. Du kan också täcka den med en presenning eller en tuffare, större plastpåse och om du vill vara riktigt proffsig så syr du ett särskilt skydd till grillen. Det finns också skydd att köpa till en del olika grillar.

Läs också: Grilla med kol eller gasol – det är frågan

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen