Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 31 maj 2017

Ta hem ved innan midsommar – här är hetaste tipsen!

När sommaren och värmen är i antågande och man börjar blicka mot semester och varma sommarkvällar kan en brasa kännas långt borta. Men du vet väl att innan midsommar är bästa tiden att lägga ved på tork – här får du våra bästa vedtips!

Bild 1/2
Bild 2/2

Om du har egen skog har du förhoppningsvis redan tagit ned träden till veden du ska torka. Men brukar du köpa ved från skogsägare kan det vara läge att göra det nu för att den ska hinna torka över sommaren.

1. Kapa träden i de längder du tycker passa. Ofta är 30 cm lagom till de flesta kaminer och kakelugnar. Detta ska helst göras innan midsommar för att veden ska få bra med tid att torka.

Foto: Istock
Foto: Istock

2. Stapla veden utomhus i en luftig stapel, eventuellt under ett tak om det är en väldigt regnig sommar. Men det är bra om den får så mycket sol och vind som möjligt för då torkar den fortare. En normal sommar tar det ungefär 4-5 veckor för veden att torka ordentligt. Testa om den är torr genom att slå två vedträn emot varandra – får du en hård klang som en kyrkklocka då är den klar! Hård torr och ren är receptet för en ved som brinner bra.

3. Framåt hösten bör veden vara torr och fin och då är det dags att ta in den i en vedbod. Eller på någon plats där den skyddas ordentligt mot snö och regn. Tänk på att inte lägga veden direkt på marken, då blir den fuktig.

4. När hösten kryper närmre och det är dags att använda veden i en härlig brasan, tänk på att ta in veden ett dygn innan så att den får rumstemperatur.

Foto: Istock
Foto: Istock

Lycka till!

Fakta: sydved.se

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen