Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 31 mars 2017

Tegel, plåt eller betongpannor? Så räddar du taket

Har du ett gammalt hus och behöver lägga om taket? Byggnadsvårdaren Christer Jonsson ger här sina bästa tips.

FOTO: Istock

Christer Jonsson har känsla för gamla hus. Han har återställt Wiaholms Garvaregård till sin forna prakt och tagit sig an det ena fallfärdiga grannhuset efter det andra. Här ger Christer sina bästa byggnadsvårdstips för dig som ska lägga om taket.

Taket är viktigast

Taket är det viktigaste för att huset ska hålla i längden. Det måste vara tätt.

Undvik betongpannor

Byt inte ut ett bra tegeltak mot betongpannor. Även om du ska lägga ett nytt tak är lertegel att föredra på ett äldre hus. Det har den rätta färgen och åldras vackrare. Betongpannor kan vittra och släppa ifrån sig partiklar så att ytan blir allt mer porös. Partiklarna kan även täppa igen hängrännorna.

Lertegel håller länge

Lertagel är ungefär dubbelt så dyrt som betong men håller också dubbelt så länge. Ofta i hundra år eller mer utan att man behöver göra så mycket.

Plåt är ett bra alternativ

Tycker du det är för dyrt med tegel är ett billigare plåttak ett bra alternativ. Det är bättre med ett tätt plåttak än ett otätt tegeltak. Välj ett enkelt plåttak som inte försöker se ut som ett tegeltak. Har du ett gammat hus men du inte har tid eller råd att renovera helt och hållet är det en god idé att välja ett billigt plåttak. Då kan huset få vila tills du eller någon annan är redo att ta sig an det.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen