Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 23 juni 2022

Titta in i Linneas torp som gör succé på Instagram

Östersäby

Hon har över 40 000 följare på Instagram som inte kan se sig mätta på hennes glasveranda. Plus all annan inspirerande inredning. Välkommen in i Linnea Fors 1800-talstorp i Östersäby, nära Kungsör!

 Linnea Fors framför sitt torp och den fantastiska glasverandan som hon har ritat själv,
Linnea Fors framför sitt torp och den fantastiska glasverandan som hon har ritat själv,

Glasverandan är verkligen fantastisk, med stora spröjsade fönster där ljuset flödar in från två väderstreck. Här finns gott om plats för både en skön soffhörna och matsalsmöbler.

Matbordet är Linneas favoritmöbel, det lite rangliga bockbordet från 1700-talet.

Över det hänger två taklampor av tjockt, räfflat glas som många känner igen från Instagram.

– Ja, näst efter glasverandan är det lamporna jag får flest frågor om. Många tror att är de antika, men de är bara några år gamla. Tyvärr går de inte att köpa längre, säger Linnea.

Vilar på fällar

 Ljust och fint inne i glasverandan med plats för matsalsmöbler, soffgrupp och kamin. Och hundarna Oliver och Ronja har varsin fårfäll på sittbänken.
Ljust och fint inne i glasverandan med plats för matsalsmöbler, soffgrupp och kamin. Och hundarna Oliver och Ronja har varsin fårfäll på sittbänken. FOTO: Maria Hansson

Ett gläfsande hörs från bänken vid fönstret. Det är de två chiuahua-hundarna Oliver och Ronja, som först skäller på besökarna men snart tystnar och återgår till att vila på varsin fårfäll.

En svart gjutjärnskamin står centralt i rummet och ger skön värme under kalla vinterdagar.

– Glasverandan är faktiskt varmast i huset, då den är nybyggd och ordentligt isolerad. I resten av huset, det gamla torpet drar det genom väggarna, säger hon.

Läs också: Fredrik och Hanns rustade ”Glashuset” i jämtländska Ede

Egen ritning

 Torpet med sin tillbyggda glasveranda "väggar" av stora spröjsade fönster utanför löper rejäla trädäck med plats för flera sittgrupper.
Torpet med sin tillbyggda glasveranda "väggar" av stora spröjsade fönster utanför löper rejäla trädäck med plats för flera sittgrupper. FOTO: Fotograf Maria Hansson

Den ökade också det lilla torpets yta rejält, från 65 till 90 kvadratmeter – och gav det ett nytt utseende.

– Det var lite nervöst att bygga ut ett så gammalt torp. Tänk om proportionerna skulle bli fel, att man förstörde stilen, berättar Linnea.

Men i dag ser glasverandan ut att alltid ha funnits där, med sina gröngrå pardörrar och snickarglädje på yttertakets vindskivor.

Linnea gjorde själv ritningen och planeringen, men sedan lät hon sambon Joakim, snickare, bygga verandan 2018.

Tacklar livet

 Linnea skulle vilja snickra: "Men tyvärr är verktygen gjorda för stora män och inte någon som är 1,25 centimeter lång som jag", säger hon.
Linnea skulle vilja snickra: "Men tyvärr är verktygen gjorda för stora män och inte någon som är 1,25 centimeter lång som jag", säger hon. FOTO: Maria Hansson

Annars brukar de fixa renoveringsprojekten på egen hand, som ett team även om det Joakim som gör det praktiska.

– Jag älskar också att snickra och fixa och skulle göra det mycket mer om jag hade en annan fysik. Men tyvärr är verktygen gjorda för stora män och inte någon som är 125 centimeter lång som jag, säger hon.

Linnea föddes kortväxt och har lärt sig tackla livet utifrån det, men vill leva så likt alla andra som möjligt.

– Egentligen behöver jag ha ortopediska skor, men jag gillar inte dem. Har hellre snygga och obekväma skor. Och som tonåring, nej gud nej – då skulle det bara vara snyggt, säger hon och ler.

Köksfönstret kvar

 Köksfönstret sitter kvar i den gamla torpväggen ut mot den tillbyggda verandan.
Köksfönstret sitter kvar i den gamla torpväggen ut mot den tillbyggda verandan. FOTO: Fotograf Maria Hansson

I den gamla ytterväggen ut mot glasverandan sitter originalfönstren kvar in till det varsamt renoverade torpköket med vedspis.

– Vi behöll fönstren för annars skulle det bli väldigt mörkt i köket. Nu är det försommar och ganska ljust här, men på vinter blir det kolmörkt. förklarar Linnea.

Nygammalt kök

 Många detaljer med patina i köket.
Många detaljer med patina i köket. FOTO: Fotograf Maria Hansson

Från köksbänken av marmorliknande stenkomposit vid diskhon tittar man ut mot glasverandan.

Överallt finns fina detaljer som en krokig, gammal trästång ovanför vedspisen där slevar och köksredskap hänger.

Linnea har också en förkärlek för gamla skåp, allt från rejäla linneskåp till smäckra sideboard.

Det gröna, lite kantstötta vitrinskåpet i vardagsrummet har många följare gillat.

– Jag är inte helt säker på att det är gammalt. Det kan vara ett nytillverkat som man har fått se slitet ut. Vissa skåp kommer från Östeuropa och kan vara svåra att datera. Men det gör inget, det viktigaste är att de är fina, säger hon.

Fyndar på auktioner

 Linneas älskar gamla skåp och har minst ett i varje rum, som detta antika i sovrummet.
Linneas älskar gamla skåp och har minst ett i varje rum, som detta antika i sovrummet. FOTO: Fotograf Maria Hansson

Många vill veta var hon har köpt sina möbler, men de är oftast fynd från auktioner eller loppis .

– I början hade vi en hel del Ikeamöbler, för att ha några möbler alls, men dem har vi bytt ut efter hand, berättar hon

Ibland får Linnea kommentarer om att hon ändrar om för ofta hemma, bland annat från sambon Joakims kompis som säger ”nu har du gjort om igen!”

– Men jag gillar att förnya och göra om efter hand. Har alltid varit intresserad av inredning, det har jag nog ärvt från min mamma. Jag hängde med henne i inredningsbutiker och på loppisar under hela barndomen, säger hon.

– Ska man använda ett creddigt ord så är jag nog är ganska estetisk, fortsätter hon.

Taket buktar

 Husets äldsta del finns vardagsrummet med inbuktande tak som avskräckte andra spekulanter. Det är inrett med en blandning av gammalt och nytt.
Husets äldsta del finns vardagsrummet med inbuktande tak som avskräckte andra spekulanter. Det är inrett med en blandning av gammalt och nytt. FOTO: Fotograf Maria Hansson

Nu ser vi att taket i vardagsrummet buktar rejält nedåt. Linnea skrattar och säger:

– Då ska ni se golvet ovanför, som är vårt kontor, det är svajigt och gör det väldigt svårmöblerat. Det är husets äldsta del med breda golvplankor som är buktar inåt. På visningen av huset blev många avskräckta och trodde att det var ett tecken på att huset höll på att rasa ihop. Men jag är uppvuxen i ett 1700-talshus och van med sneda golv och tak, säger hon och ler.

Längtade till landet

 Linnea har en hel lite äng av lysande gula gullvivor så här års, och kan plocka in fina buketter.
Linnea har en hel lite äng av lysande gula gullvivor så här års, och kan plocka in fina buketter. FOTO: Fotograf Maria Hansson

Linnea växte upp i grannbyn Broby och bodde lantligt och hade hästar långt upp i vuxen ålder.

Efter att hon och Joakim hade bott i en lägenhet i Eskilstuna i flera år, längtade hon tillbaka till sina barndomstrakter. När det gamla torpet blev till salu kände båda två att det var helt rätt för dem.

En slingrande grusväg leder fram till ”Leandertorpet” som det kallas, genom ett grönskande landskap med betande får, små gårdar, röda timmerhus och blommande trädgårdar.

Huset ligger avskilt, intill skogbrynet och nu på försommaren hörs en intensiv fågelsång. Då och då ackompanjerat av hundskall från de två små chihuahuorna Oliver och Ronja som följer Linnea i hälarna. På gräsmattan ligger små hundleksaker här och var.

Läs också: Susannes kalkstenshus på Gotland har anor till 1500-talet

Rejält trädäck

 På trädäcket står kryddväxter och blommor i fina gamla krukor och en trendigt rostig, gammal mjölkkanna.
På trädäcket står kryddväxter och blommor i fina gamla krukor och en trendigt rostig, gammal mjölkkanna. FOTO: Fotograf Maria Hansson

Linnea har en hel lite äng av lysande gula gullvivor så här års och kan plocka in fina buketter. Längs glasverandans sidor har Joakim och Linnea byggt ett rejält trädäck med utsikt mot trädgården med knotiga fruktträd, syrener och en sammetsmjuk gräsmatta.

Linnea gillar att fotografera och interagera med sina många följare på sitt Instagramkonto Östersäby 155.

– Den stora tillströmningen kom när vi hade byggt glasverandan. Det verkar finnas så många som drömmer om att ha en glasveranda, säger hon.

Positivt community

 Lamporna som hänger över matsalsbordet får LInnea många frågor om. Till skillnad från bordet, som är från 1700-talet, så är de nya men finns tyvärr inte att köpa längre.
Lamporna som hänger över matsalsbordet får LInnea många frågor om. Till skillnad från bordet, som är från 1700-talet, så är de nya men finns tyvärr inte att köpa längre. FOTO: Maria Hansson

I dag har Linnea över 40 000 följare och kan ibland få lite prestationsångest.

– Man höjer ribban lite hela tiden och det kan vara svårt att hitta variation. Huset är ju inte större än vad det, säger hon med ett skratt.

– Man brukar prata om hat på sociala medier men på mitt Instagram är tvärtom. Folk är så positiva och vänliga – det är som ett community för folk som gillar just det jag gör, fortsätter hon.

Prenumerera på Lands nyhetsbrev – få reportage direkt i mejlen

Drömmer om höns och pool

Namn: Linnea Fors.

Ålder: 32 år.

Bor: I Östersäby, nära Kungsör i Västmanland.

Gör: Administratör på ett taxibolag.

Familj: Sambon Joakim Hedman, 33 år, och hundarna Oliver och Ronja av rasen chihuahua.

Drömmer om: Linnea drömmer om höns och en pool, Joakim om ett stort garage

Instagram: @ostersaby155

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen