Tjäna pengar på ditt tomma hus – det gäller när du ska hyra ut
Har du ett hus eller en sommarstuga som kommer stå tom hela eller delar av sommaren? Då kan du tjäna tiotusentals kronor skattefritt på att hyra ut den. Här är några värdefulla saker att tänka på innan du lämnar över nycklarna.
Ett modernt timmerhus vid havet, en stuga nära Ullared eller ett spartanskt torp mitt i skogen? Oavsett var ditt fritidshus ligger eller vilka bekvämligheter det har gäller det att se till så att just din bostad sticker ut ur mängden. Dagens förmånliga skatteregler lockar nämligen allt fler svenskar att hyra ut sina fritidshus.
Som privatperson får du hyra ut din bostad för upp till 40 000 kronor per år utan att betala skatt. Utöver det får du dra av 20 procent av de totala hyresintäkterna. Det innebär att du i praktiken kan få in 50 000 kronor om året i hyresintäkter, skattefritt. Sedan beskattas intäkterna som inkomst av kapital, med 30 procent.
Är ni flera ägare till bostaden, till exempel två syskon, får ni hyra ut för 25 000 kronor var. Reglerna gäller per bostad och inte per person. Äger du däremot flera hus som du vill hyra ut kan det räknas som yrkesmässig uthyrning.
– Hyr man bara ut några veckor om året är det ingen fara. Problemet är om man har många bostäder som man hyr ut eller om man har en bostad som man hyr ut regelbundet, då kan det falla in under näringsverksamhet och då gäller andra regler, berättar Tomas Söderblom, jurist på Villaägarnas Riksförbund.
Har du aldrig har upplåtit din bostad i andra hand tidigare kan det vara knepigt att komma fram till en lämplig hyresnivå. När det gäller fritidshus ska hyran vara skälig och marknadsmässig.
– Ett tips kan vara att snegla på vad grannarna hyr ut sina stugor för. Sedan kan man titta på den allmänna hyresnivån på orten, och se till saker som storlek, planlösning, standard och boendemiljö. Utöver det kan man göra pålägg om man hyr ur bostaden möblerad, förklarar Tomas Söderblom.
Oavsett om du hyr ut bostaden till en bekant eller en främling rekommenderar Villaägarna att ni skriver ett kontrakt.
– Om ingen av parterna kräver det så behövs det inte, men det kan ändå vara bra att få ner allt på papper. Då är det enklare att ta reda på vad som gäller och vems ansvar det är om något inträffar, säger Tomas Söderblom.
Förutom hyreslängd och betalning kan kontraktet innehålla en inventarielista och en överenskommelse om i vilket skick bostaden ska lämnas.
Om du vill kan du som hyresvärd också ta ut en depositionsavgift.
– Det blir som en försäkring om att hyresgästen kan betala för sig. Då kan hyresvärden använda den om betalningen skulle utebli eller om det till exempel inte är ordentligt städat vid utflyttning. Men det är bra om man anger i förväg vad depositionen kan komma att användas till, säger Tomas Söderblom.
Utöver kontraktet behöver du se över både din egen och hyresgästens försäkring. Om du har en fritidshusförsäkring gäller den som vanligt och täcker till exempel om det skulle börja brinna eller uppstå en vattenskada.
– Däremot är det viktigt att man som uthyrare är noga med att den som hyr har en egen hemförsäkring. Där ingår ett ansvarsskydd som ger ersättning om hyresgästen orsakar en skada. Det kan till exempel vara en ruta som går sönder eller något som tappas i golvet. Har man utländska gäster bör man skriva in i kontraktet vad som gäller om något går sönder, säger Jessica Källman, pressansvarig på försäkringsbolaget If.
Slutligen – lämna inte allt vind för våg. När du räcker över nycklarna är det också bra att förmedla kontaktuppgifter till någon som kan rycka in om det behövs. Om du inte själv finns tillgänglig kanske du har en granne eller närstående som kan fungera som kontaktperson.
– Det blir en trygghet både för dig och för hyresgästen. Det kan till exempel vara granne som känner till bostaden och omgivningarna bra, säger Tomas Söderblom.
Tips! Är du osäker på vad som gäller för just boende? Kolla med Skatteverket.