Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 8 februari

Gården full av snö - så här gör du!

Snö, snö och mera snö. Här får du smarta skottråd och akuthjälp när det bara inte får rum mer snö.

 Tar det aldrig slut? Här får du goda råd. Foto: Istock.
Tar det aldrig slut? Här får du goda råd. Foto: Istock.

Planera först: Grundregeln är att all snö som faller på din tomt också ska förvaras där när du skottat klart. Tänk ut var du har plats för en rejäl snödriva om det skulle behövas. Välj en plats där växter inte skadas och där smältvattnet rinner åt rätt håll till våren.

Börja i mitten: Måtta med snösläden eller spaden så att varje längd du styr den framför dig hämtar så mycket snö som redskapet rymmer och som du orkar med. Tar du för långa drag tar orken slut och redskapet börjar glida ovanpå snön i stället så att den packas och blir svår att skotta bort.

Lämna inga vallar: Har plogbilen plöjt upp en vall eller har snön ramlat ner från taket måste den bort på en gång. Halvtinar den och fryser på efteråt blir du tvungen att ta fram spettet.

Ös med sömsmån: Börja vintern med att skotta ett större utrymme än du behöver, en bra bit in på gräsmattan. På det sättet finns det plats att låta snökanten krypa närmare huset om det blir mycket snö senare.Läs också: Är du en hämndskottare? De här reglerna gäller för snöskottningen

Skotta en ramp: Planera för att bygga en stor snödriva från början genom att låta snön bilda en ramp. Snösläden fylls med snö och sedan skjuts den, aningen uppvinklad, hela vägen fram till den yttersta kanten av ditt snöhögsområde. Skjutsa av snön där, gärna i formen av en solfjäder. Längre fram på vintern kommer din ramp att vara högre, som om du med vilje byggt en pulkabacke på tomten.

Kasta med slunga: Maskiner orkar kasta mer än du gör. En lösning på problemet med mycket snö är att använda snöslunga för att kasta snön längre in över vallen.

Hyr in en skopa: Ibland hjälper ingenting. Om tomten är helt full av snö är lösningen att hyra in en traktor som kör bort några skopor. Be gärna om att få sista skopan uppsamlad så att det bildas en ramp du kan använda senare.

Kapa drivorna: Har du en egen väg kan det till slut bli för lite plats för att ploga. Snövallen kryper närmare och vägbanan blir smalare. Hyr in hjälp från en plogbil som kan köra med bladet lite högre och kapa vallarna. Det brukar vara lagom med 20-30 centimeter över marken.Läs också: Kolla in viralen när Simon ”försvinner” i snön

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen