Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 1 augusti 2017

Trädexperten: Träd nära huset kan göra nytta

Rötterna kan växa in i dräneringen och hota grunden – men träd kan också förbättra inomhusklimatet och torka upp fuktig mark.

Arboristen Harald Kratschmer tipsar om vad som är bra att tänka på om du har eller planerar att plantera ett träd nära huset.

Bild 1/6
 Harald Kratschmer är arborist och arbetar som konsult med trädinspektioner och trädvårdsplaner. Foto: Agneta Bergström
Bild 2/6 Harald Kratschmer är arborist och arbetar som konsult med trädinspektioner och trädvårdsplaner. Foto: Agneta Bergström
 Vid Harald Kratschmers kontor står en bok ett par meter från huset. Det fungerar eftersom huset har krypgrund och kronan har beskurits så att den inte växer in för mycket över taket. Hade avståndet varit några meter till hade det däremot inneburit betydligt mindre arbete med beskärning. Foto: Agneta Bergström
Bild 3/6 Vid Harald Kratschmers kontor står en bok ett par meter från huset. Det fungerar eftersom huset har krypgrund och kronan har beskurits så att den inte växer in för mycket över taket. Hade avståndet varit några meter till hade det däremot inneburit betydligt mindre arbete med beskärning. Foto: Agneta Bergström
 Boken har en luftig krona med grenar som växer nästan rätt ut från stammen. Det gör grenarna hållbarare än om de växer mer upprätt så att grenvinkeln blir spetsigare, något som är vanligt hos till exempel skogslönn. Foto: Agneta Bergström
Bild 4/6 Boken har en luftig krona med grenar som växer nästan rätt ut från stammen. Det gör grenarna hållbarare än om de växer mer upprätt så att grenvinkeln blir spetsigare, något som är vanligt hos till exempel skogslönn. Foto: Agneta Bergström
 Harald har planterat en ornäsbjörk cirka två meter från ett hus för att den ska hjälpa till att torka upp en fuktig plats där det blir isigt och halt på vintern. Eftersom huset bara är en våning högt kan kronan stammas upp så att den hamnar ovanför taket när trädet blir stort. Foto: Agneta Bergström
Bild 5/6 Harald har planterat en ornäsbjörk cirka två meter från ett hus för att den ska hjälpa till att torka upp en fuktig plats där det blir isigt och halt på vintern. Eftersom huset bara är en våning högt kan kronan stammas upp så att den hamnar ovanför taket när trädet blir stort. Foto: Agneta Bergström
 Ornäsbjörken härstammar från Ornäs i Dalarna och är den mest flikbladiga av alla björkar. Med tiden blir den 20-25 meter bred med en 8-12 meter bred krona. För att vara säker på att få en äkta ornäsbjörk ska man köpa en E-märkt planta. Foto: Agneta Bergström
Bild 6/6 Ornäsbjörken härstammar från Ornäs i Dalarna och är den mest flikbladiga av alla björkar. Med tiden blir den 20-25 meter bred med en 8-12 meter bred krona. För att vara säker på att få en äkta ornäsbjörk ska man köpa en E-märkt planta. Foto: Agneta Bergström

Hur nära ett träd kan stå ett hus beror både på trädets och husets egenskaper. Det som spelar störst roll är vad huset har för grund och vad trädet har för rötter. Har huset en krypgrund eller torpargrund blir det sällan problem om trädet inte står närmare än ett par meter.

– Det behövs för att de kraftiga delarna av rötterna närmast trädet inte ska riskera att lyfta upp grunden, säger Harald.

Björken kan hjälpa

Är det fuktigt kring huset kan det till och med vara en fördel att ha ett törstigt träd, som till exempel en björk, som hjälper till att torrlägga marken.

– En ung björk kan växa dubbelt så fort om den står blött än om den står på en torrare plats, säger Harald.

Har huset däremot en källare eller bottenplatta mot marken bör man se upp med träd som står nära. Det gäller särskilt där det finns avloppsledningar eller dränering. Trädet bör då helst stå så att rötternas inte når huset. Vilket avstånd behövs då i praktiken? En tumregel är att rotsystemet blir cirka 20 procent bredare än kronan på det färdigvuxna trädet. Det gör att träd ofta behöver ett ”säkerhetsavstånd” på 5-7 meter från huset.

– Men det varierar mellan olika trädslag. En ek kan till exempel breda ut sina rötter till den dubbla bredden jämfört med kronan medan en björk har kompaktare rotsystem än de flesta lövträd och kan stå lite närmare, berättar Harald.

Läs också: Trädexperten: Så flyttar du ett träd

Fäll med kunskap

Störst är risken med törstiga träd och träd med aggressiva rötter, framför allt popplar, asp, al, pil och sälg men även skogslönn. Extra försiktig bör man vara om marken kring trädet är kompakt men väldränerad vid och under huset. Då söker sig rötterna dit.

Vad gör man då om ett träd står så nära huset att rötterna riskerar att bråka med dränering eller avloppsledningar?

– Är risken stor blir rådet troligtvis att ta bort trädet. Men ta hjälp av en arborist eller någon annan sakkunnig som kan bedöma om det är nödvändigt och hur det bäst ska göras. I värsta fall kan problemet till och med bli större när man tar bort trädet, säger Harald.

Det gäller till exempel en poppel som står på lerig mark intill ett tegelhus. När den inte längre suger vatten kan marken svälla upp för att sedan sjunka igen så att det bildas sprickor i husväggen. Rotskotten kan dessutom växa igenom sprickor i grunden.

Läs också: Plantera träd allra bäst – experten tipsar

Tänk på löven

Även trädets krona kan bli ett problem om det kommer för nära huset: stora mängder av löv som hamnar i hängrännor och stuprännor eller mellan takpannorna kan orsaka fuktskador och gynna tillväxten av mossa på betongpannor.

– Det är ändå lättare att hantera grenarna än rötterna. Grenar kan beskäras och höga träd kan stammas upp så att kronan hamnar ovanför hustaket, säger Harald, som själv har en bok som står bara ett par meter från väggen till hans kontor i Dalarna.

– Det står på södersidan och skuggar huset så att inomhusklimatet blir svalare på sommaren. Den skyddar också fasaden så att den inte behöver målas om lika ofta som de andra väggarna.

Står det redan ett träd nära huset får man hantera det så gott man kan men när man ska plantera ett nytt träd tycker Harald att man ska tänka sig för. Om det är trångt rekommenderar han smala pyramid- eller pelarformade träd, som också har fördelen att grönska nertill. Han förklarar också att högvuxna träd ofta fungerar bättre nära hus än lägre träd.

– Lägre träd som rönn och oxel kan få nog så breda kronor men till skillnad mot högre träd som bok och lind kan man inte stamma upp dem eller beskära kronan på ett bra sätt. De bör därför planteras så att grenarna kan få utvecklas fritt.

Läs också: Sommarbeskär – expertens tips för friska träd!

Rätt träd från början

Harald tycker över huvud taget att det bästa är att välja ett träd som kan få plats att utvecklas fritt och inte behöver beskäras alls.

– Om man kan låta träden växa naturligt får man mindre att bekymra sig för och kan spara både tid och pengar.

Läs också: Expertråden: Välj rätt träd för ditt hus

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen