Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 24 maj 2017

Trött på slamfärg? Så slipper du byta fasad

Har du hört att slamfärger inte går att måla över med annat? Det är inte riktigt sant. Det som tröttnat på den matta faluröda kan måla över med tjärfärger.

 Passar inte slamfärg? Tjärfärgen täcker och ser nästan likadan ut. Foto: Auson
Passar inte slamfärg? Tjärfärgen täcker och ser nästan likadan ut. Foto: Auson FOTO: Gunta Podina

Slamfärger som Falu rödfärg har sina fördelar men också nackdelar. I utsatta lägen kan man bli tvungen att bättra på ofta och de som tröttnat på jobbet får ofta höra att enda lösningen är att byta fasaden helt. Vanliga täckande färger fastnar inte på den pudriga ytan.

Men det finns ett alternativ till. Tjärfärger är det enda som går att måla direkt ovanpå. Tjärfärg blandas traditionellt av trätjära, balsamterpentin och pigment.

Lätt förarbete

 Järnvitriol gör trä grått men ger inget skydd. En tjärfärg med grått pigment ger skydd och nästan samma utseende, Här har väggen målats med Ausons Tjärvitriol. Foto: Auson
Järnvitriol gör trä grått men ger inget skydd. En tjärfärg med grått pigment ger skydd och nästan samma utseende, Här har väggen målats med Ausons Tjärvitriol. Foto: Auson

Det finns recept på hemmablandningar men också moderna tjärfärger att köpa i flera kulörer, rött, grått, svart och brunt. Tjärfärger ger en matt yta, tjärans impregnering och är lätta att underhålla. En målad vägg håller längre än en klassisk slamfärgad vägg och när det är dags att måla är förarbetet minimalt.

Tvätta bort påväxt och borsta rent, det räcker. Enda minuset är att tjärfärgerna i sin tur inte går att måla över med något annat.

Läs också: Måla om huset – tänk på det här

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen