Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 6 oktober 2017

Vädring är oväntat effektivt visar ny studie!

Dags att friska upp gamla kunskaper om vädring! Det är snabbaste sättet att få frisk luft inomhus, visar ny studie.

FOTO: Istock

Det gamla husmorstipset om att öppna fönstret och vädra ut har fått vetenskaplig underbyggnad.

Läs också: Husmorstipset för rengöringen av ditt silver

En ny studie vid Gävle högskola visar att vädring snabbt ger frisk inomhusluft. Fokus låg på kulturhistoriska byggnader, där mekanisk ventilation inte får installeras. Men resultaten gäller även andra stora byggnader som idrottshallar samt även äldre bostadshus.

Vädrar ut partiklar snabbt

I en kyrka efter en gudstjänst med många besökare och tända ljus, är koldioxhalten förhöjd och luften full med partiklar.

– Öppnar man kyrkans port i en timme vädras 50 procent av partiklarna i luften ut och ersätts av 50 procent fräsch luft, säger forskaren Abolfazl Hayati.

Det är troligen första gången forskare har mätt flödet av luft och partiklar i stora öppna byggnader. Forskarna mätte också betydelsen av vindar och skillnaden mellan inomhus- och utomhustemperaturen för självdrag och vädring.

FOTO: Istock

För en vanlig bostad går det förstås snabbare. Både att vädra ut partiklar efter tända stearinljus och en brasa – samtidigt som koldioxidnivån justeras så att luften känns mindre instängd och kvav.

Läs också: Så rengör du vasen med risgryn

Korsdrag 15 gånger effektivare

Studien har också mätt effekten av olika sorters vädring. Bäst är förstås ett rejält korsdrag genom byggnaden, det är 15 gånger effektivare än ensidig vädring.

Man behöver inte vara rädd för att slösa energi när man vädrar. Inte ens för en stor kyrka blir det mer än en procents energiförlust om man vädrar i en timme varje vecka.

Men det bästa och energismartaste är ett kortare och intensivt korsdrag som får ”blåsa ur” gammal luft.

Läs också: Inomhusluften kan göra dig sjuk – så skyddar du dig

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen