Välja vedpanna
En ny vedpanna är en bra början men sluta inte där.
– Tänk flexibilitet. Se till att det nya värmesystem du väljer går att komplettera med andra energislag, säger bioenergikonsulten Bengt- Erik Löfgren.
Bengt-Erik Lövgren är lite sur just nu, sur och bekymrad. Han är VD för konsultföretaget Äfab och har jobbat med bioenergi i över 40 år.
– Modern energi måste inte komma ur två hål i väggen, säger han bestämt.
Enligt Bengt-Erik är ett särskilt svidande exempel när vi använder elektricitet för att värma våra hus på vintern.
– Grundregeln är att man inte ska använda högvärdig energi för lågvärdiga behov. Vi ska inte slösa värdefull elektricitet på att bara värma upp våra hus till 20 grader. Den behövs främst för att åka tåg, driva avancerad utrustning och annat där el inte kan ersättas.
Vedpris på flera sätt
Just nu vittnar företag som säljer just vedpannor och kaminer att efterfrågan är jättestor.
– Tänk! För tio år sedan skulle ingen tro på att folk skulle riva ut värmepumpar för att dessa blev för dyra att köra? Men då, liksom idag, tycker jag att man om möjligt ska behålla ett fungerande befintligt system och i stället komplettera för att få flera energival.
Vän av ordning invänder kanske att både pellets och ved är dyra i dag men Bengt-Erik föreslår lite bredare tankegångar även där. Dagens pelletspris på 6000 kr/ton motsvarar ett elpris på ungefär 1,25 kr/kWh, det är ändå konkurrenskraftigt.
När det gäller ved kan man räkna med att en liter ved i travat mått ger 1 kWh. Alltså behöver ett vedeldat hus med ett uppvärmningsbehov på 20 000 kWh 20 kubik ved för att klara vintern. Köper du veden i stjälpt mått så får du räkna med att en kubikmeter bara motsvarar 0,6 kubik travat.
– Det är inte många som köper kluven ved på säck, där kan man få betala mångdubbelt. Som ‘heltidseldare’ har man ofta egen skog eller möjlighet att köpa ett lass när en granne röjer i skogen. Det kan ge helt andra priser. Ett rimligt vedpris borde kunna hamna på under tusenlappen travat mått för att både säljare och köpare ska vara nöjda.
Läs också: Därför slockar elden i kaminen
Vakta på priset
Men den största lärdomen av alla just nu anser han vara att uppvärmningen måste vara flexibel.
– Lås inte fast dig i ett system. En ackumulatortank ger din många valmöjligheter. Du kan docka till fastbränslepannor, värmepumpar och solpaneler för varmvatten. Kör värmepumpen vår och höst, elda på vintern och få sommarens varmvatten från solpaneler, föreslår Bengt-Erik.
Vedpannekunder vill han avråda från att begagnat. Välj i stället någon av de tillverkare som är etablerade i Sverige sedan länge och att backa om det verkar för billigt.
– Det förekommer pannor som kostar mindre men som inte håller måttet oavsett om det gäller hållbarhet eller prestanda. Spänningar i dåligt sammansatta pannor kan till exempel innebära att pannan bara håller i fem år i stället för 30.
Han bjuder på en tumregel. Om utrustningen till hela anläggningen med rejäla ackumulatortankar och allt, kostar under 80 000 – 90 000 kronor är det förmodligen något som inte stämmer.
Tänk på framtiden
Han ger också rådet att satsa på en vedpanna med modern lambdastyrning, även om den kostar mer. Är det för dyrt? Välj en där lambdastyrning kan monteras efteråt.
– Jag tror att vi kan vänta oss framtida krav på sådan styrning i framtiden, för att minska utsläppen från vedeldningen. Förbränningen blir också mer effektiv med styrningen, spår Bengt-Erik.
Bengt-Erik spår också att fler tekniska möjligheter ska dyka upp i framtiden.
– I Österrike utvecklar ett flertal tillverkare biovärmepannor som också kan göra elektricitet och i finska Volter. Där används gengasteknik för att driva en förbränningsmotor som i sin tur ger både el och värme.
Goda råd för pannspekulanter
Räkna på behovet: Gör en kalkyl på hur mycket ditt hus behöver för uppvärmning. En kubikmeter travad ved motsvarar 1 000 kWh, en kubik stjälpt mått bara 600 kWh. Går det åt mer ved än så är något på tok.
Tänk flexibelt: Om pengarna inre räcker nu ska du ändå se till att din anläggning går att komplettera längre fram, till exempel med en värmepump.
Välj rätt panna: Välj kända fabrikat från företag som erbjuder pannor som uppfyller ako-designkraven. Se också till att pannan anpassas till dina behov. Kolla på vedlängd, brännkammarstorlek, sotningsmetoder och styrsystem.
Tänk på tankarna: Ackumulatortankarna är hjärtat i ett bra värmesystem. För liten vattenvolym innebär att du måste elda för ofta. En tumregel är att räkna med minst 10 liter vatten per kvadratmeter boyta. Standard är minst två tankar på 750 liter var. Har du gamla tankar kan det vara värt att se över isoleringen. Förr var isoleringen mycket sämre.
Säkra för problem: Vad händer om du bryter benet och inte kan elda? Säkra med alternativ, kanske dockning mot elpatron, pelletsbrännare eller värmepump.
Planera för strömavbrott: Det kan räcka med ett vanligt bilbatteri, en omformare och en elektriker som fixar koppling till fläkt och cirkulationspump.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.