Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 19 oktober 2015

Var tionde ung flyttar varje år

Studier, bostadsbrist och jobb på annan ort gör att unga svenskar flyttar ofta. Fler än en av tio byter bostad varje år, visar en ny undersökning från If.

FOTO: Istock

Fenomenet syns inte bara i storstäderna utan runt om i hela landet. I samband med höstens terminsstart präglades flera universitetsstäder av bostadsbrist. I Umeå fick studenter campa och i Karlstad slog elever upp tält utanför högskolan.

Men det är inte bara svårt för studenter att skaffa boende. Även när första lägenheten är ordnad är det en utmaning att få en mer permanent bostad.

Läs också: 20 saker du ska göra när du är 30 år – för att må bättre vid 50

Enligt en undersökning från försäkringsbolaget If har 13 procent av de svarande i åldrarna 18-25 flyttat fyra eller fler gånger under de senaste fem åren. Ytterligare 34 procent har flyttat två eller tre gånger under samma period.

– Det kan handla om studier eller jobb på annan ort än den man växte upp på, men svårighet att komma in på bostadsmarknaden är också en förklaring till att det ser ut så här, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

Rösta

 

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen