Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 19 november 2018

Världstoalettdagen: Så mycket skräp slänger svenskarna i toaletten

I Sverige är vi lyckligt lottade att ha ett välfungerande avloppssystem.

Men många använder toaletten på ett sätt som orsakar miljöproblem. Visste du till exempel att hushållspapper inte får spolas ner i toaletten?

 Trots att vi i Sverige har ett väl fungerande avloppssystem är ett stort problem att vi spolar ner en mängd saker som inte hör hemma i toaletten.
Trots att vi i Sverige har ett väl fungerande avloppssystem är ett stort problem att vi spolar ner en mängd saker som inte hör hemma i toaletten. FOTO: iStock

Den 19 november är det FN:s internationella världstoalettdag (obs: extern länk), där globala sanitetsfrågor uppmärksammas världen runt. Enligt Unicef (obs: extern länk) har hela 61 procent (4,5 miljarder människor) av jordens befolkning inte tillgång till en toalett eller godtagbar sanitet, vilket är en stor hälsorisk.

Trots att vi i Sverige har ett väl fungerande avloppssystem är ett stort problem att vi spolar ner en mängd saker som inte hör hemma i toaletten.

Läs också: Görans miljösmarta ”soltoalett” kan bli banbrytande i fattiga länder

Inget hushållspapper i toaletten

En tredjedel av Sveriges invånare vet inte att man inte får spola ner hushållspapper i toaletten. Har du någon gång haft slut på toalettpapper och ”fultorkat” dig med hushållspapper? Aja baja! Det kan orsaka stopp och översvämningar i våra avloppssystem. Hushållspapper och våtservetter löses nämligen inte upp av vatten som toalettpapper gör.

Läs också: Billigt och bra för miljön – städa utan farliga kemikalier

 Bara tre saker hör hemma i toaletten!
Bara tre saker hör hemma i toaletten! FOTO: NSVA

1,3 kilo skräp per person

Avfallet som inte hör hemma i toaletten måste rensas bort från galler och ledningar i avloppsreningsverken och köras bort för förbränning. Totalt rensas ca 1,3 kg skräp per person och år bort från avloppsreningsverken.

Och det är inte så enkelt som att bara plocka upp skräpet ur vattnet på reningsverken. Det kräver mycket energi och resurser att hantera allt som inte hör hemma i avloppssystemen. Innan skräpet ens når reningsverket kan det orsaka stopp i ledningsnät och pumpar. Det kan förstöra eller stoppa reningen av avloppsvattnet och orsaka stora föroreningar.

Kemikalier hamnar i naturen

 Fulspola är ett påhittat ord som betyder att spola ner saker i toaletten som inte hör hemma där.
Fulspola är ett påhittat ord som betyder att spola ner saker i toaletten som inte hör hemma där. FOTO: NSVA

Kemikalier som felaktigt spolas ner i toaletten, så som hygienprodukter, rengöringsmedel och läkemedelsrester, rensas delvis bort i reningsverken, men en hel del kemikalier hamnar i naturen.

Läs också: Bli en vinnare i duschen! 8 klimatsmarta tips för badrummet

Vad får man spola ner i toaletten?

Kiss, bajs och toalettpapper är det enda som ska spolas ner i toaletten.

Vad ska inte spolas ner i toaletten?

Allt annat.

Vad spelar det för roll om jag spolar ner en tops?

Din tops bidrar till ett gigantiskt skräpberg. Tillsammans spolar vi ner 10 000 ton skräp varje år trots att inställningen till att slänga skräp i toaletten generellt är att det är oacceptabelt. Den största anledningen till att det slängs skräp i toaletten är för att man inte orkar göra rätt. Lösningen är enkel: ha alltid en papperskorg på toaletten.

Källa:Svenskt Vatten

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen