Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 10 december 2019

Se upp för billiga elprylar – här är värstinglistan

Visst kan det vara lockande att köpa billiga elprylar på nätet. Men se upp – de kan vara livsfariga! Här är värstinglistan.

 Låt dig inte lockas av billiga elprylar på utländska megasajter. Ljusslingan kan stå dig dyrt!
Låt dig inte lockas av billiga elprylar på utländska megasajter. Ljusslingan kan stå dig dyrt! FOTO: Istock

När Elsäkerhetsverket lät undersöka tio laddare från sajten Wish var alla tio direkt farliga.

Elsäkerhetsverket höjer även ett varningens finger för alla elprylar som ser ut som leksaker. Till exempel gulliga nattlampor som sitter i ett vägguttag. Dessa kan ett litet barn lätt krypa fram till och i värsta fall bryta loss och få 230 Volt direkt ur uttaget.

Stort mörkertal

Men även om det har rapporterats om en hel del olyckor så är mörkertalet för farliga elprylar sannolikt mycket stort. Så nu har Sveriges konsumenter och Elsäkerhetsverket startat en gemensam kampanj för att få en bättre bild av situationen.

Mycket klagomål

– Det många inte förstår när de handlar från de här sajterna är att ingen tar ansvar för att produkterna faktiskt är säkra. Det är mycket klagomål i sociala medier på varor som inte kommer fram och reklamationer som inte funkar, men det kan bli så mycket värre än så, säger Sinan Akdag, digital expert på Sveriges Konsumenter.

Läs också: Minska konsumtionshetsen: 5 saker du kan sluta med direkt

Din hjälp behövs

Nu vill Sveriges konsumenter och Elsäkerhetsverket ha din hjälp. Har du köpt något som inte fungerat som det ska eller som rentav exploderat, börjat ryka eller brinna? Gå in på Sveriges konsumenters hemsida och dela med dig av dina erfarenheter: Sverigeskonsumenter.se/privatimport.

5 värstingar du ska se upp med

Förutom leksaker och nattlampor som omnämns ovan så undvik det här:

1. USB-laddare

Finns både i telefonladdare och laddare till alla möjliga prylar.

2. E-cigaretter

Man har utomlands sett allt fler olyckor där batterierna exploderar.

3. Piratkopior

Så fort någon försöker få en produkt att likna kända produkter bör man se upp.

4. Dåliga förpackningar

Produkter som levereras i en plastpåse eller där själva förpackningen ser tafflig ut, kanske med felstavningar, bör du se upp med. Det är ofta ledtrådar till att innehållet är lika bristfälligt.

5. Nya kopior

Så fort en ny teknisk pryl lanseras och blir poppis, som exempelvis fjolårets hoverboard, så kommer konkurrenterna – och prispressen. Priserna pressas ofta genom sänkt kvalitet på komponenterna, eller genom att helt missa säkerhetskraven.

Läs också: Så slipper du is på bilrutan

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen