Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 19 december 2018

Vedspisupproret: Det handlar protesterna om!

Tomten kom med vedspisar till Riksdagen, Boverket och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap - MSB. Undrar du varför? Land reder ut vad det handlar om.

 Tunga argument på väg. Vedspisar lastade med en liten påminnelse från Vedspisupproret om spisarnas betydelse.
Tunga argument på väg. Vedspisar lastade med en liten påminnelse från Vedspisupproret om spisarnas betydelse. FOTO: Vedspisupproret

Tre lastpallar med varsin tung vedspis, en bok om vedeldning och en lista med krav från Facebookgruppen Vedspisupproret forslades genom landet strax före jul. Riksdagen får en, Boverket och MSB likaså – varsin julklapp att njuta av under ledigheterna.

Spisarna har skänkts, putsats upp och skickats av de drygt 20 000 protesterande privatpersonerna i Vedspisupproret och syftet är att stoppa Boverkets föreslagna regler om installation av rumsvärmare.

I grunden ligger ett förslag från Boverket som kom i början av 2018. Det innebar höjda krav på utsläpp från nyinstallerade eldstäder för fastbränsle. Förslaget innebar att den som vill installera en eldstad måste ha en prestandadeklaration som visar att eldstaden klarar utsläppskraven.

Undantag togs bort

Bakom förslaget låg ett direktiv från EU som ska se till att nytillverkade eldstäder håller god miljöstandard och Sveriges egen strävan efter att minska utsläppen av farliga ämnen från de hus som byggs i landet.

Öppna spisar och kakelugnar var undantagna från reglerna medan ett tidigare undantag för den vedeldade köksspisen togs bort.

Förslaget fick hård kritik och i och med det vaknade protesterna, Vedspisupproret bildades, vedträn skickades med posten till myndigheterna och frågan blev minst sagt het. Resultatet blev att beslutet sköts upp, nu senast till september 2019.

Vedspisupproret följer alltså upp de tidigare skickade vedträna med att nu skicka hela köksspisar i gjutjärn.

Läs också: Vedspisupproret lever: Nu skickas vedspisar till myndigheterna

Vedspisargumenten i korthet

Storm i ett vattenglas eller berättigade protester? Här sammanfattar vi några av protestgruppens argument.

1. Ingen vet om en antik vedspis är en miljöbov eller inte

Nytillverkade eldstäder kommer med en prestandadeklaration från tillverkaren. Utsläppen från antika vedspisar har inte undersökts. De som är kritiska till Boverkets förslag hävdar att det innebär ett allmänt förbud av eldstäder som kanske skulle klara kraven.

Förslaget är att Boverket ska undanta just vedspisarna från utsläppskraven eller testa ett par vanligt förekommande antika modeller för att ge bättre beslutsunderlag.

Ett annat argument har varit att man måste se till hela eldstadens utsläpp. Kan det ge en vinst att sätta in en gammal spis från orten jämfört med att tillverka nytt och transportera?

2. Begreppet ”nyinstallation” går att tolka olika

Boverket har gett kommunerna möjlighet att tillåta avsteg från reglerna om en antik spis anses vara tidstypisk för ett köks karaktär, till exempel när ett gammalt hus renoveras.

Vedspisupproret har mejlat till kommuner i landet och fått väldigt olika svar på om en antik spis är tillåten. Enligt dem bäddar reglerna till förvirring, byråkrati och till att folk i olika kommuner behandlas olika.

3. Vedspisarna behövs för krisberedskapen

Enligt Vedspisupproret skulle beredskapen för elavbrott bli lidande om antalet vedspisar minskade. Vedspisen kan ge värme, ljus och möjlighet att laga mat. Den är också säkrare än fotogenkök och andra värmekällor som inte kopplas till skorsten.

4. De nya reglerna ökar kostnaderna för kommuner och privatpersoner

Vedspisupproret varnar för ökade kostnader för kommunerna när de ska ta beslut i svårbedömda lägen, till exempel om ett köks utseende är tidstypiskt nog för att man ska kunna ge undantag från reglerna.

De som vill sätta in en vedspis där det inte stått en förut tvingas också att köpa nytt som är betydligt dyrare än en gammal.

Läs också: Norskt test: Gamla kaminer renare än väntat

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen