Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 26 november 2018

Viktigt att göra en brandövning – med hela familjen

Under vinterhalvåret tänder vi ljus och brasor för att värma oss och skapa trivsel i hemmen. Men det är också då flest bränder uppstår.

Just därför går nu länsförsäkringsbolagen ihop och uppmanar alla hushåll att delta i "Sveriges största brandövning".

 Se till att alla familjemedlemmar vet hur man använder brandfilt och pulversläckare.
Se till att alla familjemedlemmar vet hur man använder brandfilt och pulversläckare. FOTO: iStock

Kunskapen om hur man ska agera vid en brand är enligt Länsförsäkringar generellt låg. Många vet inte hur de ska agera om det skulle börja brinna i hemmet. Bara ett beslut om gemensam uppsamlingsplats kan rädda liv.

– Utan en gemensam samlingsplats kanske en av de vuxna beger sig tillbaka in i det brinnande huset i tron att någon finns kvar när alla i själva verket är i säkerhet, en del tragiska dödsfall har hänt precis så, säger Susanne Fagerberg, skadespecialist på Länsförsäkringar, i ett pressmeddelande.

Små barn får ofta instinkten att gömma sig, vilket kan få ödesdigra konsekvenser. Har man däremot lärt barnen att ropa på hjälp och ta sig ut så har man kommit en bra bit på vägen mot en bättre beredskap.

Läs också: Viktigt i advent – säkerhetstips för levande ljus

Uppmanar till egen brandövning

Länsförsäkringsbolagen tar nu för andra året i rad krafttag för att öka kunskapen kring brandberedskap i hela Sverige genom initiativet ”Sveriges största brandövning” (extern länk). Det går helt enkelt ut på att alla hushåll uppmanas att på eget bevåg utföra en brandövning under vecka 48.

– Att göra en brandövning med familjen där man går igenom utrymningsvägar, återsamlingsplats och släckutrustning kan innebära skillnaden mellan liv och död. Det tar inte lång tid och kan med fördel iscensättas som en rolig, men livsviktig, lek för alla familjemedlemmar, säger Susanne Fagerberg.

Checklista för brandsäkerhet i hemmet

• Ha minst en brandvarnare för varje våningsplan. Placera dem gärna nära sovrummen så ni hör om de larmar, samt i köket där de flesta bränderna startar.

• Skaffa CE-märkta brandvarnare och testa batterinivån regelbundet.

• Ha en 6 kg pulversläckare och brandfilt i hemmet, helst på varje våningsplan.

• Se till att alla familjemedlemmar vet hur man använder sig av brandsläckare och brandfilt.

• Bestäm en samlingsplats och redogör för utrymningsvägar

Testa din egen brandsäkerhet på ”Brandkollen” (extern länk)

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen