Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 20 november 2018

Viktiga säkerhetstips för levande ljus

Vad är väl mysigare än att krypa upp i soffan i skenet av vackert tända lyckor? Innan du gör så nästa gång, ta en titt på vilka säkerhetstips du kan bocka av.

 Håll koll på lågan och varandra.
Håll koll på lågan och varandra. FOTO: Istock

Att eld ska handskas med försiktighet är vi alla överens om. Statistik visar att var fjärde svensk trots det någon gång varit med om en incident med levande ljus.

Över 40 procent av alla bränder orsakade av levande ljus inträffar under december månad. Högsäsongen för sådana olyckor står alltså för dörren. Här är vad du ska tänka på:

Släck levande ljus

Första och mest grundläggande regeln är att släcka ljusen när du lämnar rummet. Ska du sätta dig vid tv:n, blås ut ljusstaken som brinner på matbordet. Ska du inte vara i badrummet, lämna ingen mysbelysning i form av värmeljus där. Håller du koll på dina ljusskällor minskar riskerna för att någonting oväntat ska hända.

Läs också: Miljövänliga värmeljus – så väljer du rätt

Släck med försiktighet

När du släcker dina ljus, gör det med försiktighet. Håll en hand bakom lågan och blås med en snabb luftstöt ut lågan. I vissa lyktor till exempel fotogenlampor med hög glaskupa, kan lågan slå upp om du inte blåser ut den korrekt.

Placera på stabilt underlag

Det finns en uppsjö av lyktor som står på mer eller mindre stabila fötter. Se till att underlaget är plant så minimerar du möjligheten att någonting tippar över.

Välj rätt lyckor

Använd ljusstakar i material som inte kan börja brinna så som smide, keramik eller sten. Vill du dekorera ljusstaken, se till att det materialet inte heller kan brinna. Sand, sten, glas eller snäckor passar bra.

Sprid ut ljusen

Se till att lågan inte är i närheten av eller sprider värme till gardiner. Ställ heller inte ljus i hyllor utan fri höjd upptill. Placera aldrig många värmeljus tätt tillsammans på en bricka eller ett fat då det kan skapa en överhettning som flammar upp.

Ett avstånd på sju centimeter mellan ljusen är att rekommendera.

Läs också: Ta bort stearin – så gör du

Lämna inte barn utan uppsikt

Bränt barn skyr elden heter det, men så långt ska det inte behöva gå. Lämna aldrig barn utan uppsikt i ett rum där det finns levande ljus. Även ett litet värmeljus på soffbordet kan fascinera mindre barn så pass att de försöker ta på lågan.

Vakta fotogenlampor

Oljelampor blir mycket varma och är veken för hög och torr kan den sprida sot. Många gånger har fotogenlampor ett oljehus i metal som gör det svårt att avgöra när lampoljan börjar ta slut.

Om du inte redan vet hur lång brinntid lampan har är det en god idé att göra ett test. Fyll upp hela oljehuset om tänd lampan. Kolla till den varje timme för att se hur mycket bränsle som är kvar.

Källa:SVT, Året runt, Brandskyddsföreningen

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen