Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 5 december 2016

Vilken miljöbov! Därför ska du välja bort fleece

Plagg av polyesterfleece värmer skönt och torkar fort. Ändå finns det goda skäl att undvika materialet. Fleecen släpper nämligen ifrån sig mängder av miljöskadliga plastpartiklar vid varje tvätt.

Fleecekläder tillverkas ibland av återvunnen plast från PET-flaskor och tillverkarna marknadsför då gärna plaggen som miljövänliga. Men så enkelt är det inte. För när du stoppar din fleece i tvättmaskinen blir den genast en miljöbov.

Partiklar rinner ut i vattnet

I snitt släpper ett fleeceplagg ifrån sig runt 1 900 plastfragment när det tvättas. Fragmenten rinner ut med sköljvattnet och är så små att de inte fångas upp av reningsverkens system. I stället de rinner rakt ut i sjöar och hav.

På de här pyttesmå plastbitarna fastnar miljögifter, vilka sedan transporteras vidare upp genom näringskedjan via till exempel fiskar och musslor. Det är inte bara skadligt för djurlivet i sig, utan till slut hamnar gifterna även i våra kroppar.

Satsa på ullfleece

Håll därför igen på tvättandet av dina fleecekläder. Ofta räcker det bra med en rejäl vädring. Och när du behöver köpa nytt, satsa på något annat material än polyester. Ullfleece är till exempel ett utmärkt alternativ. Lite dyrare och lite mindre vanligt, men betydligt bättre för miljön.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen