Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Jakt & fiske 8 september 2016

Jaktexperten: Så härmar du älgen och lockar den inom skotthåll!

Vill du prata med älgar? Med kupade händer kan du locka skogens konung riktigt nära. Höstjakten är en perfekt tillfälle att försöka.

Bild 1/2
Bild 2/2

Gunnar Sundh från Ludvika i Dalarna är synonymt med att locka på älg. Jägare och andra naturmänniskor har under decennier tagit del av hans råd via TV och inspelningar på olika media.

För Gunnar började lockandet med att han läste en amerikansk tidskrift där man beskrev konsten att locka älg. Problemet för honom vara att omforma bokstäverna i texten till ljud som kunde likna en älgs.

Gunnar Sundh har gjort en lur i näver för att förstärka ljudet.
Gunnar Sundh har gjort en lur i näver för att förstärka ljudet.

Efter några försök lyckades han hitta ganska rätt och fick svar från sin första älg, och just det lätet lade han på minnet. Älglock är egentligen inte svårt om förutsättningarna är de rätta, och enligt Gunnar kan alla lära sig.

– Det finns två bra tider på året att locka älg. Den ena tiden är på våren, i slutet av maj och i början av juni då fjolingarna, förra årets kalvar, blivit bortstötta från sina mödrar, berättar han.

Lockar man på våren får man gott hålla sig till att bara titta på älgarna eller fotografera dem. Den andra bra lockperioden infaller nu på hösten i samband med brunsten och då är älgjakten i gång, även om det är uppehåll under högbrunsten.

Gunnars erfarenheter säger att lock i samband med brunsten kan fungera från början av september till i slutet av oktober, men att det finns sämre och bättre perioder.

– Här i Dalarna, där jag bor, är 26 till 28 september lite av magiska datum för älglock. De datumen har fungerat bra under alla år, säger Gunnar och förtydligar att de magiska datumen är tidigare i söder och senare i norr.

Dessa datum hör naturligtvis ihop med högbrunsten då allt handlar om fortplantning i älgskogen. Tjurarna, som är de älgar som lättast kommer på lock, styrs av kornas brunst och kommer gärna när kontaktlätet och kons brunstläte kombineras efter konstens alla regler.

Eftersom älgarna både äter och sköter sina fortplantningsbestyr mestadels på natten, så är tidig gryning och kväll den bästa tiden på dygnet för lockjakt. Men det går att locka älg hela dygnet.

Gunnar Sundhs tipsar om att alltid vänta 20 minuter på passet innan man börjar locka. Och dessutom vänta 20 minuter efter sista lockropet innan man lämnar passet. Detta för att 20 minuter är lite av en magisk gräns för djurens minne. Dina steg är glömda och även ditt sista lockrop, vilket bäddar för nästa lockpass.

Bäst förutsättningar har man i klart och kallt väder. Vinden bör också vara knapp eller allra helst helt still.

Val av plats är också viktig och det finns några saker att tänka på: Ditt lockljud ska höras så långt som möjligt. Du ska helst inte lägga din vittring åt det håll där du förväntar dig älg. Det ska vara möjligt att skjuta en älg på 30 till 40 meter. Du bör tänka på att en älg hellre går in i skogen än ut på ett hygge.

– De där parametrarna för ett bra pass kan vara svåra att hitta i skogen men en beskrivning av mitt favoritpass är lågt i terrängen, gärna i en sänka. Runt om mig vill jag ha grovstammig äldre skog som är ganska gles och högre upp i terrängen får det gärna finnas ett äldre hygge med älgmat, förklarar Gunnar.

En älg hör bra och den har ett fantastiskt luktsinne. Däremot är synen inte fulländad. Älgens öga saknar bland annat förmågan att se rött och upplever världen i nyanser om blått, grönt och grått. Synskärpan ligger i höjd med horisonten där älgens faror lurar men den som kan sitta still blir inte upptäckt, åtminstone inte sedd av älgen.

Däremot avslöjar skramlat med kaffetermosen din närvaro, liksom vittringen om vinden blåser från dig mot älgen. Och när du lyckas locka din första älg är det risk att även ditt hjärtas bultande blir hörbart. För älglock är spännande både med och utan bössa.

Locka höst och vår

 • Jaga med hjälp av lockläten gör du bäst under slutskedet av septemberjakten och i början av oktoberjakten.
 • Bäst resultat har du i klart, kallt och vindstilla väder.
 • Om du har jaktmarker utan yttre störningar kan du locka hela dygnet, men tidig morgon är bäst.
 • Vänta alltid 20 minuter på passet innan du börjar locka och 20 minuter efter du slutat locka.
 • En lur förstärker ljudet, men kupade händer fungerar också.
 • I maj och juni kan du öva att locka fjolårskalvar.
 • Älgens olika läten

  • Kontaktläte: Används av älgar för att hålla koll på varandra.
  • Kons brunstläte: Används av älgkon för att locka till sig tjurar under brunsten.
  • Tjurens brunstläte: Används för att locka tjurar som redan hittat en ko.
  • Kalvens kontaktläte: Används av kalven för att få kontakt med kon.
  • Gnägg: Den ena typen av gnägg betyder att älgen visar underkastelse. Den andra typen talar om att älgen är irriterad. Skillnaden är hårfin.
  • På webbsidan www.jaktochnatur.com hittar du Gunnar Sundhs filmer och ljudinspelningar.
  • Så här lockar du älg!

   1. Kupa händerna som en tratt framför munnen samtidigt som du håller för näsan med pekfingrarna.
   2. Ta ett andetag – pressa upp luft i näsan – håll tungan långt bak i munnen och ljuda kort ”oä” i stötar.
   3. Upprepa en gång i minuten i serier om fyra till fem ljudningar. Detta efterliknar älgens kontaktläte.
   4. Du kan förstärka ljudet med en tratt av till exempel näver eller kartongpapp.
   5. Läs mer om

    Gör som 60 000 andra!

    Missa inte Lands nyhetsbrev

    Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

    Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

    Populära ämnen på Land.se

    Missa inte vår webbshop

    Lär dig i din takt

    Upptäck nya platser med

    Läs artiklar i säsong

    Till toppen