Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Jakt & fiske 1 september 2016

Kamouflera dig! Här är kläderna som lurar viltets ögon

Kamouflage är mer eller mindre viktigt under olika jaktformer. Men någon form av mönstrade jaktplagg bör ingå i varje jägares garderob. Här är sju jaktställ som har olika nivåer av kamouflage. Bara att välja!

Bild 1/8
Bild 2/8
Bild 3/8
Bild 4/8
Bild 5/8
Bild 6/8
Bild 7/8
Bild 8/8

Perfekt ställ för smygjakt

camo_sphere_lowres

Jacka Grouse Lite sphere, byxa Caribou sphere
Leverantör: Pinewood AB.
Kamouflage: Sphere®. Mönstret är uppbyggt av ”pixlar” vilket ska försvåra för djuren att fokusera på jägaren.
Tygets egenskaper: Ett riktigt mjukt och tyst yttertyg som inte prasslar. På insidan av detta finns ett membran som på jackan är limmat på yttertyget och på byxan hänger mellan yttertyg och nätfoder.
Fickor och ventilation: Plaggen har de fickor som jägaren i allmänhet behöver. I jackan finns ventilationsdragkedjor under armarna men dessa hade gärna fått vara lite längre. Byxan har ingen sådan funktion.
Huva: Ja, kan rullas in i kragen.
Kommentar: Mjuka och tysta kläder som är perfekta under smygjakt. Kamouflagemönstret är modernt men om det är bättre än något annat är svårt att säga. Mycket kläder för pengarna.
Pris: Jacka, 1 599 kronor, byxa: 1 095 kronor.

Prisvärt ställ som finns i flera färger

camo_reddeere_lowres

Jacka Red Deer, byxa Wolf
Leverantör: Pinewood AB.
Kamouflage: Grönt tyg/Realtree AP Blaze HD®.
Tygets egenskaper: Det gröna tyget är kraftigt och känns slitstarkt. De orange fälten är i ett tunnare tyg. På jackan sitter membranet laminerat på yttertyget och på byxan hänger det löst mellan yttertyg och foder. Membranet gör plaggen vind- och vattentäta.
Fickor och ventilation: Rikligt med fickor samt patronhållare för både kula och hagel gör att man känner sig välklädd. Långa och bra ventilationsdragkedjor i både jacka och byxa uppskattas.
Huva: Ja, avtagbar med knappar.
Kommentar: Ett ställ som är lite varmare men ändå inte vinterfodrat. Många genomtänkta fickor och bra ventilation. Finns dessutom i flera färgalternativ. Priset är anmärkningsvärt lågt.
Pris: Jacka: 1 695 kronor, byxa: 1 199 kronor.

För prassligt för att passa till jakt

camo_grotli_lowres

Grotli jacka och byxa
Leverantör: Bergans.
Kamouflage: Vit med trädmönster.
Tygets egenskaper: Ett varmfodrat plagg som är vind- och vattentätt tack vare Bergans membran Element Active. Yttertyget är prassligt och lämpar sig inte för smygjakt. Riktigt snyggt kamouflagemönster.
Fickor och ventilation: Fickor finns i alla varianter och i napoleonfickan även en putsduk för glasögonen eller kikarsiktet. Ventilationsdragkedjorna i både jacka och byxa är okej.
Huva: Ja, avtagbar med dragkedja.
Kommentar: Ett varmt ställ för de kalla vinterdagarna. Bra och genomtänkta detaljer men yttertyget är på tok för prassligt för att vara godkänt till jaktkläder. Synd på ett annars genomtänkt vinterställ. (Bergans har bytt yttertyg till vintern 2015–2016.)
Pris: Jacka: 3 895 kronor, byxa: 2 795 kronor.

Välsytt set som även är vändbart

camo_grit_lowres

Grit jacka och byxa
Leverantör: Härkila.
Kamouflage: Optifade. Ett mönster som sägs vara baserat på viltets syn.
Tygets egenskaper: Vändbara plagg där Gore-Tex-membran är laminerat på insidan av kamouflagetyget, den andra sidan är grön. Tyget känns väldigt hållbart.
Fickor och ventilation: Bra fickor och ventilationsöppningar finns både i jackan och i byxan.
Huva: Ja, integrerad i kragen.
Kommentar: Mjuka och sköna kläder som gjorda för smygjakt. Att de är vändbara är både på gott och ont. Byxan saknar till exempel gylf och det blir genast lite besvärligare att som herre kissa i skogen. Annars väldigt bra konstruerade för att vara just vändbara. Guidens mest välsydda plagg!
Pris: Jacka: 5 495 kronor, byxa: 3 995 kronor.

Bästa kamouflaget och tystaste tyget

camo_ghillie_lowres

Ghillie Suit
Leverantör: Biltema.
Kamouflage: Garn i skogsfärger.
Tygets egenskaper: Nylontyg med fasknutna garntrådar. Helt tyst.
Fickor och ventilation: Inga fickor eller ventilationsöppningar.
Huva: Ja, fast.
Kommentar: Bästa kamouflaget, åtminstone i mänskliga ögon, samt den tystaste ytan på tyget gör det här setet till en vinnare på de punkterna. Men det fastnar mycket skräp i garntrådarna och kläderna saknar helt fickor med mera.
Bra packpåse.
Pris: 399 kronor.

Bekvämt set med handskar

camo_lovcamo_lowres

Lövcamoset
Leverantör: Swedteam.
Kamouflage: 3D lövkamouflage.
Tygets egenskaper: Ett nättyg med fastsydda lövremsor. Tyst och smidigt. Används som överdrag.
Fickor och ventilation: Två fickor på jackan och någon ventilation utöver nättygen behövs inte.
Huva: Ja, fast.
Kommentar: Lätta och okomplicerade överdragskläder som verkligen kamouflerar. Tillhörande handskar har bra passform och den mask som kompletterar kläderna är bekväm att använda. Till skillnad mot Ghillie suit fastnar inte skräp i kläderna.
Pris: Jacka och byxa i set, 1 395 kronor. Handskar: 325 kronor, ansiktsmask: 195 kronor.

Perfekt ställ till sjöfågelsjakt

camo_wetland_lowres

Wetland softshell jacka och vadarbyxa
Leverantör: Seeland.
Kamouflage: Advantage Max-4 HD.
Tygets egenskaper: Jackan är i mjuk softshell, vindtät och vattenavvisande. Vadarbyxorna har samma kamouflage och är gjorda i 5 millimeters neopren.
Fickor och ventilation: Jackan har fickor fram med knapplåsning samt napoleonficka. Vadarbyxan har patronhållare, bröstficka samt en vattentät innerficka.
Huva: Nej.
Kommentar: Väldigt bra kamouflagemönster för sjöfågelsjakt. Saknar resår nertill på jackan men tumgreppet i ärmslut är bra. Tillsammans med keps och handskar i samma serie är man rustad för en dag i vassen. För den som inte vill ha vadare finns vanliga byxor.
Pris: Softshelljacka, 1 399 kronor. Vadarbyxor: 2 995 kronor, keps: 299 kronor, handskar: 349 kronor.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen