Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Jakt & fiske 4 maj 2016

Så fångade han dundergäddan – och slog fiskerekordet

Fredrik Johansson från Enköping trodde kanske att han utsatts för ett aprilskämt när han fick monsterhugget. Men trots att det var den första april var det inget skämt. När han vevade in fångsten visade det sig vara en gädda över drömgränsen 20 kilo.

En artikel om jakt & fiske i samarbete med Jaktmarker & Fiskevatten.

Det tidigare svenska rekordet på gädda var 19,34 kilo. Den fisken fångades en aprildag 1999 i Vättern, en sjö känd för sina jättegäddor. Nu, 17 år senare, har en betydligt större gädda fångats i samma sjö.

– Efter en snabb fotografering släppte vi sedan tillbaka gäddan i Vättern. Där ute kan den nu simma vidare och kanske äta sig ännu större, berättar Fredrik Johansson.

Fredrik Johansson från Enköping trodde knappt det var sant när han fångade en gädda som spräckte drömgränsen på 20 kilo. Foto:Storfiskeregistret/Sportfiskarna.
Fredrik Johansson från Enköping trodde knappt det var sant när han fångade en gädda som spräckte drömgränsen på 20 kilo. Foto:Storfiskeregistret/Sportfiskarna

Läs även: Fiskaren chockades när han rensade gäddan – varning för stark bild!

Det var den 1 april 2016 som Fredrik Johansson och Jimmie Johansson från Enköping fiskade gädda i norra Vättern. De fiskade över tio meters djup när en fisk högg på en 19 centimeter lång Zalt – ett klassiskt gäddbete.
När Fredrik såg gäddan i håven förstod han att han lyckats med något speciellt. Han tillkallade ännu en vän som hjälp och vittne till vägning och mätning. Gäddan visade sig väga 21 070 gram, vara 128 centimeter lång och mäta 71 centimeter i omkrets.
Vågen som användes är dubbelkontrollerad av Sportfiskarna. Samtliga uppgifter och foton har också granskats noga av Sportfiskarna, som nu utsett Fredrik Johanssons gädda till nytt officiellt svenskt sportfiskerekord.

– Gäddan är vår i särklass viktigaste sportfisk och en symbol för hela det moderna fisket. En gädda över 20 kilo har länge ansetts som en dröm. Nu har Fredrik Johansson visat att det är mer än möjligt att fånga en sådan fisk, säger Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas storfiskregistrerare.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen