Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Jakt & fiske 2 september 2016

Skönhetsdrottningen som gärna skjuter skogens konung

21-åriga Ida Ovmar från Jokkmokk är Sveriges tävlande i årets Miss Universe. Nu väntar final på Filippinerna – men älgjakt i Lillselet kommer först.

FOTO: Model House Agencyc/privat

I somras vann hon Miss Continent i Las Vegas och nu väntar nästa tävling för Ida Ovmar. I januari reser hon till Filippinerna för som Sveriges representant i den stora Miss World-tävlingen.

Men älgjakten kommer först.

– Det blir mor- och dotter tid. Hon har alltid jagat och jag vill också ut till stugan i Lillselet, det är två timmar norr om Jokkmokk. Vi har med go-bröd och har det bra tillsammans, säger Ida Ovmar.

Rutinerad tävlingsmiss

Skönhetstävlandet har hon ägnat sig åt sedan 17-års ålder.

– Sedan har det bara snurrat på. Många tror att det bara är att glassa på stranden, men det är dagar från tio på förmiddagen till sent på kvällen. Sedan är det också mycket förarbete, som att träna och tänka på vad man äter och så, säger Ida Ovmar.

Det ingår också en hel del träning på att gå och stå, besök hos en röstcoach inriktad på tal i mikrofon har nyss klarats av. Ida Ovmar vill gärna lyfta fram minoritetsfolkens situation, hon har själv samiskt påbrå.

– Jag har kolten med på tävlingarna och brukar ta på den när vi ska visa oss i folkdräkt. Jag vill berätta om naturen uppe i Lappland och hur det är där uppe, utomlands vet man inte så mycket om det, säger Ida Ovmar.

Nu blir det älgjakt

I nästa vecka är det dags att återvända till Lappland och stugan i Lillselet.

– Jag har tagit jägarexamen och väntar bara på att få hem papperna. Den vill jag komplettera, för att kunna delta i fågeljakt, säger Ida Ovmar.

I veckan som gick var hon i spanska Marbella för att spela skivor som discjockey. Den varan blir det mer av framöver – DJ-turnén Vaimo är på gång. Vaimo är samiska och betyder älskling, eller hjärta.

Älgjakten i Lill-Selet tillsammans med mamma Mona kommer först. Den minnesgoda noterar att Mona Ovmar tog hem titeln ”Miss Lappland” 1992.

Relaterade artiklar

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen