Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Jakt & fiske 18 oktober 2016

Sluta jaga för att man får barn? Inte en chans! Här får du jaktparets 6 bästa tips

Sluta jaga för att man får barn? Inte en chans! Kristofer Johansson och Sara Malmsjö tar med sin bebis ut i skogen. Så här kombinerar de föräldraskapet med sin passion för jakt och hundträning.

FOTO: Niklas Gustavsson

Sara Malmsjö och Kristofer Johansson kombinerar jaktintresset med att vara småbarnsföräldrar. Sedan dottern Ella bara var ett par månader gammal har hon varit med varenda gång de har varit ute och apporteringstränat den treåriga jakthunden, vorstehn Freja.

– Vi kan ju inte lämna henne hemma, säger Kristofer Johansson

Bebisen är alltid med

Ella föddes i januari. Varje vecka under senvintern och våren har Sara lastat in hund, baby, blöjor och barnvagn för att köra till hundträningen med kompisarna på Axtorps hundskola i Munka Ljungby.

Antingen har Ella sovit i vagnen medan mamma tränat apportering med Freja, eller så har hon gungat i bärselen på Saras mage. Att sätta Freja åt sidan under föräldraledigheten har inte varit något alternativ.

Barnvagnspromenader räcker inte

– Vi har en krävande jakthund som behöver komma ut. Det räcker inte att gå barnvagnspromenader med henne, förklarar Sara Malmsjö.

– Jag kommer från en jägarfamilj. Intresset har alltid funnits och vi har alltid haft hund, berättar Sara.
Så när hon och Kristofer väntade Ella kände båda att de ville fortsätta att träna Freja som de gjorde innan.

– Visst måste vi ta hänsyn till Ella. Men hon mår bra av att vara ute och hon sover bättre. Och jag behöver komma ut och träffa andra, och göra det jag älskar, säger Sara.

God planering är nödvändig

Med en baby krävs egentligen inte så mycket mer än väldigt god vilja och en stark längtan ut. Och lite mer planering förstås. Viktiga grejor som regnskydd, mat och blöjor måste vara i ordning.

– På det viset blir det annorlunda än utan barn. Man får tänka igenom innan man sticker ut.
Ett tips till andra babyföräldrar är att skaffa bra utrustning.

Bärsele eller bärstol funkar

– Man måste kunna ta sig fram. En bärsele kan funka, då har man händerna fria, men när barnet blir lite större är det bättre med en bärstol på ryggen, säger Sara.

Då ser man bättre, tycker hon, och slipper blåsa med hundpipan i örat på barnet. Träningen måste förstås också anpassas efter barnet.

Jakten kräver fokusering

– Jag kan gå ut i skogen på kvällen med Ella på ryggen och dra ett spår med hjälp av gps-navigator. Då behöver jag inte sätta upp några snitslar. Sedan går Kristofer spåret dagen efter. Jag kan sitta hemma och följa honom och Freja på pejlen, säger Sara.

Ella har egentligen alltid varit med under arbetet med Freja. Men under själva jakten är det än så länge Sara och Kristofer som är tillsammans.

– I jaktsituationerna måste man vara fullt fokuserad, förklarar Sara.
Ella är lite för liten för att vara med på allvar – men hon tränar för fullt, så hon ska bli redo för att hänga med.

Jaktparets 6 bästa tips – ta med bebisen ut i skogen

1. Våga ge dig ut. Det går fint att byta blöja på mjuk mossa.
2. Förbered jakthundsträningen genom att planera packningen.
3. Ha lagom höga förväntningar. Var flexibel i träningen. Hunden måste också tycka att det är kul.
4. Tränar man apportering med dött vilt är det viktigt med hygienen. Ladda upp med våtservetter, och håll händerna rena. Se upp med tappade nappar.
5. Det går bra att skotträna hunden om man är två och kan hjälpas åt. Håll barnet på avstånd och använd särskilt barnanpassat hörselskydd.
6. Det är envisheten som ger resultat!

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen