Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Jakt & fiske 16 november 2015

Vinterns vargjakt hotad

Regeringen vill att vinterns licensjakt på varg ska kunna överklagas till domstol i stället för till Naturvårdsverket. Det kan i praktiken innebära att årets licensjakt blir svår att genomföra.

En artikel om jakt & fiske i samarbete med  Jaktmarker & Fiskevatten.

I veckan kom beskedet om vinterns licensjakt på varg. Länsstyrelserna i Örebro, Värmland, Västmanland och Dalarna har kommit överens om att sammanlagt 46 vargar får skjutas i de fyra länen, fördelade på olika revir. Samtidigt kom beskedet att det kan bli domstolarna som får ta emot överklagningarna av licensjakten och inte Naturvårdsverket.
– Regeringen har som intention att i vinter säkerställa att jaktbeslut efter varg ska kunna överklagas till domstol, säger Sven-Erik Bucht, landsbygdsminister i en kommentar till lantbruk.com.

Den ordningen har varit rådande tidigare och innebar då i praktiken att det inte gick att genomföra någon vargjakt. Handläggningstiderna är betydligt längre i domstol eftersom de kan överklagas till högre instans. För två år sedan kom Förvaltningsrättens besked om att vargjakten kunde genomföras först flera månader efter att jakttiden passerat.
Med dagens regler kan länsstyrelsernas beslut överklagas till Naturvårdsverket – vars beslut i sin tur inte kan överklagas. Men Sven-Erik Bucht lämnar inget klara besked om beslutet angående överklagande i domstol ska gälla även vinterns licensjakt på varg.
– När beslutet kommer så diskuterar vi hur det ska gälla, säger han till lantbruk.com
Läs hela artikeln.

Jaktmarker och Fiskevatten

Läs också: Fler artiklar för dig som jagar och fiskar.

Följ Jaktmarker&Fiskevatten på Instagram:

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen