Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
krönikor 28 januari 2016

Slöjden – en flopp att vara rädd om

En sned spånskivepall målad i pistagegrönt, en stickig halsduk och en tunika med för korta ärmar. Trots det usla utfallet slår Lands Kristina Bäckström ett slag för den hotade skolslöjden – elevernas enda lektioner i praktisk 3D-design.

FOTO: Istock

Jag är hysteriskt händig, maniskt pysslande och en rent löjlig besserwisser när det handlar om praktiska saker. Bygger, spinner, virkar, stickar, bereder skinn, kladdar och kletar med allt jag får tag på. Allt ska räknas ut, fixas, bytas och byggas om.

Gastade rakt ut

Om någon inom en kilometers avstånd mumlar att de undrar hur man lägger in gurka kan jag inte hålla tyst. Gastar okänsligt receptet rakt ut om ingen hinner få tyst på mig.
På mitt hemlands sköna tungomål lappländskan är jag en mixterkus, fritt översatt blir det ungefär en ”häst som knåpar” hur nu det går ihop. Andemeningen är hur som helst att en mixterkus är en fiffig typ, kanske till och med en uppfinnarjocke.

Streck i textilslöjd

Inget av detta kan jag tacka skolslöjden för, om man nu inte tänker helt bak och fram.

Jag fick nästan streck i textilslöjd. Kompisarna protesterade vilt, jag hade ju i alla fall varit där.  Engagemanget var det inget fel på men jag och slöjdlärare, det var ingen bra kombination.

Min första träslöjdslärare satt mest och väntade på att det skulle bli lunch och mitt första plagg i syslöjden blev ett skämt. Fröken mätte mina babian-armar och sa ”så där långa kan de inte vara”. Hon klippte resolut av mönstret till tunikans ärmar så att den färdiga skjortan slutade en decimeter ovanför handlederna.

”Haha, du skulle se mig nu”

Mitt sista år i syslöjden travade jag ut med en trist min och skolväskan fylld med sneda, halvfärdiga projekt. Jag och min slöjdfröken hade ägnat oss åt en alldeles egen version av terränglöpning i klassrummet. Jag pilade efter henne runt det stora bordet i mitten av rummet för att få hjälp med det ena och det andra och hon verkade göra sitt bästa för att hålla avståndet.

Att jag sedan blev en fena på att göra saker med händerna var mest en protest mot nämnda syfröken. Varje lyckat projekt avslutades länge med ett segervisst ”Haha! Du skulle se mig nu!

Tar mig för pannan

Ändå tar jag mig för pannan när folk föreslår att man ska ta bort slöjden i skolan och ersätta den med programmering. Det är som att föreslå att man ska ta bort lektionerna i plus och minus för att hinna med att lära ut andragradsekvationer.
För hur abstrakt datorvärlden än verkar vara så gör datorer saker åt oss och programmering är vårt sätt att säga åt datorn vad den ska göra.

Känner sig kapabel

Datorerna blir våra förlängda händer som målar upp tredimensionella landskap på skärmen, som svarvar mojänger vi bygger bilar av, printar ut modeller av öron och så mycket mer. Hur ska en människa bli bra på att styra en digital hand om den aldrig fått använda sin egen?

Dessutom, och det är nog det allra viktigaste, när en människa får klart för sig att det går alldeles utmärkt att göra saker själv känner hon sig kapabel. Den känslan är guld värd.

Det mesta är möjligt

Jag hade tur. När slöjden floppade fanns det många starka händer omkring mig att titta på. Fasters som gjorde allt av ull, pappas med skiftnyckeln och så mormors. Hon kunde laga jeans med sin trampmaskin så att det blev helt osynligt, trolleri.
Hos dem fanns också en inställning att det mesta var möjligt om man bara mixtrade länge nog.
Såna mixterkusar är inte så lätta att hitta idag så barnen behöver sin lilla skaparlucka i skolans stora tankeverkstad, sina lektioner i praktisk 3D-design.
Kort sagt, de behöver slöjden. Programmeringen kan man stoppa i någon annanstans.

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen